EXCLUSIV: Răscoala fermierilor din toamnă

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 14 septembrie 2009

Producătorii agricoli pregătesc, pentru perioada următoare, ample manifestaţii împotriva Guvernului şi a Ministerului Agriculturii, fiind extrem de nemulţumiţi de subfinanţarea sectorului şi de perspectivele cenuşii ale agriculturii, în contextul în care ajutoarele de stat nu vor mai fi acordate din 2010.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat, pentru BURSA, că pregăteşte, în perioada imediat următoare, un miting în Capitală, la care vor participa câteva mii de fermieri, şi pichete în teritoriu la sediile instituţiilor publice.

În cadrul protestelor ce vor avea loc, cel mai probabil, spre finele lunii septembrie şi jumătatea lunii octombrie, agricultorii vor bloca, acolo unde există potenţialul tehnologic, drumurile judeţene cu utilajele agricole şi puncte vamale.

"Pregătim ample manifestaţii din cauză că agricultura se află într-o situaţie de criză cronică, iar producătorii agricoli nu mai pot rezista în condiţiile acestea", ne-a declarat Tudor Dorobanţu, secretarul general al Federaţiei Agrostar.

"În România au mai rămas câţiva producătorii agricoli, dacă dispărem şi noi, cei care încă mai reuşim să mai producem pentru piaţă, se va alege praful de tot", a subliniat secretarul general.

Ştefan Nicolae ne-a precizat că protestele fermierilor depind în mare măsură de capacitatea Guvernului şi a Ministerului Agriculturii de a rezolva o serie de de revendicări ce au fost stabilite, vineri, în cadrul Biroului Executiv al Federaţiei.

Liderul Agrostar a menţionat că organizaţia sa va înainta, marţi, Executivului, ministerului de resort, şi comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, o listă de revendicări, în 22 de puncte, ce cuprinde, printre altele, următoarele cereri: trecerea ANSVSA din subordinea Guvernului, în cea a Ministerului Agriculturii, externalizarea unor servicii către asociaţiile de agricultori cum ar fi identificarea animalelor sau crotalierea acestora, un preţ redus cu 50% a motorinei pentru lucrările agricole şi colorarea ei, şi aplicarea unei legi a creditului pentru investiţii.

De asemenea, agricultorii mai vor, în contextul în care ajutoarele de stat vor fi interzise din 2010, identificarea unor surse de finanţare în zootehnie, horticultură şi viticultură, deblocarea Legii creditului agricol, precum şi stabilirea zonelor calamitate şi plata despăgubirilor aferente.

"Dacă Guvernul nu va rezolva cel puţin 50% din tot ceea ce noi solicităm prin această adresă vom începe protestele pentru că aşa nu se mai poate", a conchis Ştefan Nicolae.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb