EXCLUSIVITATE: "Nu avem de gând să adoptăm calea violenţei, dar avem dreptul la rezistenţă paşnică"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2017

"Nu avem de gând să adoptăm calea violenţei, dar avem dreptul la rezistenţă paşnică"

"Avem nevoie de politică reală şi raţională din partea comunităţii internaţionale şi nu de scamatorii politice"

(Interviu cu Excelenţa Sa, domnul Fuad Kokaly, Ambasadorul Palestinei la Bucureşti)

ONU s-a declarat "extrem de îngrijorată de riscurile privind o escaladare violentă" a situaţiei, după decizia lui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, într-o reuniune a Consiliului de Securitate în cadrul căreia Statele Unite au apărut mai izolate ca oricând, notează AFP.

Această decizie "nu este în concordanţă cu rezoluţiile Consiliului de Securitate", au subliniat la finalul acestei reuniuni de urgenţă - cerută de 8 membri din cei 15 ai Consiliului - ambasadorii Franţei, Marii Britanii, Italiei, Suediei şi Germaniei. Ea "nu favorizează perspectiva păcii în regiune", au adăugat diplomaţii, într-o declaraţie solemnă, fără a menţiona măsuri de retorsiune.

De asemenea, miniştrii de externe ai ţărilor din Liga Arabă i-au cerut Washingtonului, într-o rezoluţie publicată duminică dimineaţa după o reuniune la Cairo, să anuleze decizia privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează duminică AFP şi dpa.

Excelenţa Sa, domnul Fuad Kokaly, Ambasadorul Palestinei la Bucureşti, ne-a spus, într-un interviu, care este poziţia Palestinei în acest scandal.

Reporter: Excelenţă, cum apreciaţi declaraţia preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israel?

Fuad Kokaly: Declaraţia Preşedintelui Trump privind recunoaşterea oraşului Ierusalim drept capitala Statului Israel este ilegală şi contravine dreptului internaţional şi Cartei ONU. Este o declaraţie îndreptată împotriva poporului Palestinian şi drepturilor acestora de autodeterminare, Ierusalim fiind capitala culturală, spirituală şi de drept a statului Palestina recunoscut de 138 de state. Declaraţia lui Trump descalifică SUA ca mediator în procesul de pace între palestinieni şi israelieni şi o situează total de partea israeliană.

Pe de altă parte recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel încalcă angajamentul făcut OEP (n.r. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei) în 1993 care prevedea că SUA nu va recunoaşte Ierusalimul ocupat capitală a Statului Israel.

Reporter: Presa internaţională scrie că decizia lui Trump va schimba politica SUA în Orientul Mijlociu. Care este părerea dumneavoastră cu privire la acest aspect?

Fuad Kokaly: Cum am spus, cu această declaraţie, Preşedintele Donald Trump a pus capăt procesului de pace în zonă şi a descalificat SUA în a juca un rol de lider în zonă, iar acest lucru va fi un cadou nesperat pentru mişcările radicale în cele două tabere, cea israeliană şi cea arabă, şi o dezamăgire pentru forţele moderate în Orientul Mijlociu.

Reporter: Hamas, mişcarea islamistă palestiniană care controlează Fâşia Gaza, a cerut "o nouă intifadă" pentru a denunţa decizia preşedintelui SUA. Credeţi că revoltele vor degenera în zonă?

Fuad Kokaly: Hamas este o mişcare politică palestiniană, ea nu reprezintă poporul palestinian în integralitatea sa, singura organizaţie care îi reprezintă pe palestinieni este OEP, iar aceasta nu a chemat poporul să pornească revolta generală "intifada". Dar totul este posibil în lumina evenimentelor actuale, a ostilităţii Administraţiei Trump şi a situaţiei poporului nostru care suferă sub ocupaţie de 50 de ani.

Reporter: De ce credeţi că Trump a decis să aprobe această recunoaştere chiar acum?

Fuad Kokaly: Preşedintele Trump are nişte poliţe de plătit pe plan intern, el nu poate să îndeplinească multe din promisiunile sale din campania electorală, şi cred că cea mai uşor de îndeplinit în faţa alegătorilor a fost recunoaşterea Ierusalim drept capitală a Statului Israel, încălcând astfel voinţa comunităţii internaţionale.

Reporter: Cum comentaţi poziţia lui Donald Trump faţă de atitudinea celorlalte state, inclusiv ONU?

Fuad Kokaly: Este un semnal de rău augur pentru toate statele din lume, care se traduce prin: "dreptul internaţional şi carta ONU nu sunt făcute pentru cei puternici". De asemenea, este un îndemn la nerespectarea voinţei comunităţii internaţionale prin rezoluţiile date de cel mai înalt forum internaţional - ONU. Noi, palestinienii, nu vom renunţa la procesul de pace şi vom continua eforturile, ajutaţi fiind de comunitatea internaţională, alături de israelieni, pentru a găsi o soluţie care să garanteze dreptul nostru inalienabil, o soluţie bazată pe înfiinţarea statului Palestina care să trăiască în bună vecinătate cu Statul Israel, având capitala la Ierusalimul de Est ocupat după 1967.

Nu avem de gând să adoptăm calea violenţei, dar avem dreptul la rezistenţă paşnică, care să ducă la realizarea visului nostru de generaţii. Avem nevoie de politică reală şi raţională din partea comunităţii internaţionale şi nu de scamatorii politice.

Reporter: Vă mulţumesc!

Ministrul iranian al apărării: "Decizia lui Trump privind Ierusalimul va grăbi distrugerea Israelului"

Ministrul iranian al apărării, generalul Amir Hatami, a afirmat, ieri, ă decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului va grăbi distrugerea ţării, relatează agenţia Reuters. Liderii Iranului, unde opoziţia faţă de Israel şi sprijinul faţă de cauza palestiniană se află în centrul politicii externe a Teheranului de la revoluţia islamică din 1979, au denunţat săptămâna trecută anunţul făcut de Trump, inclusiv planul de a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

Palestinienii vor Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.

"'Decizia lui Trump va grăbi distrugerea regimului sionist şi va dubla unitatea musulmanilor'' a declarat generalul Hatami, potrivit media de stat iraniene.

Şeful staff-ului armatei iraniene, generalul Mohammad Baqeri, a afirmat la rândul său că "decizia nebunească'' a lui Trump ar putea fi considerată începutul unei noi Intifada (revolta palestiniană).

Iranul sprijină de mult timp numeroase grupări militante antiisraeliene, inclusiv aripa militară a mişcării şiite libaneze Hezbollah, despre care adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), corpul de elită al armatei iraniene, generalul Hossein Salami, a afirmat că este "mai puternică decât regimul sionist''.

Zeci de mii de persoane au protestat la Tel Aviv împotriva corupţiei guvernului

şi a premierului Netanyahu

Zeci de mii de israelieni au participat, în week-end, la Tel Aviv, la o demonstraţie împotriva corupţiei guvernului şi a premierului Benjamin Netanyahu, informează duminică dpa. Protestatarii care au luat parte la "Marşul Ruşinii", ce a urmat unei demonstraţii similare de săptămâna trecută, i-au cerut lui Netanyahu să demisioneze în urma acuzaţiilor de corupţie împotriva lui şi a numeroşi asociaţi ai săi. Numeroşi manifestanţi au purtat măşti-cap de porc şi au scandat sloganuri precum "Ruşine", "Mafia" şi "Oamenii corupţi trebuie să plece".

Partidul lui Netanyahu, Likud, i-a acuzat pe protestatari că divizează poporul israelian într-o perioadă în care ţara este ţinta unui control internaţional riguros în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a muta ambasada SUA din Tel Aviv în acest oraş.

La ora actuală, premierul conservator al Israelului face obiectul a două cercetări penale. Într-una dintre anchete, Netanyahu este suspectat că a primit, ilegal, cadouri de la personalităţi foarte bogate, printre care miliardarul australian James Packer şi un producător de la Hollywood, Arnon Milchan. Valoarea totală a acestor cadouri a fost cifrată de mass-media la zeci de mii de dolari. O altă anchetă încearcă să stabilească dacă el ar fi încercat să încheie un acord secret cu proprietarul ziarului Yedioth Ahronoth pentru o acoperire favorabilă din partea cotidianului israelian.

Casa Albă îi acuză pe palestinieni că refuză dialogul

Prin decizia de a nu se întâlni cu vicepreşedintele american Mike Pence în cursul vizitei pe care o va efectua la sfârşitul lui decembrie în Orientul Mijlociu, responsabilii palestinieni refuză "încă o dată" dialogul, a afirmat, recent, secretarul său general adjunct, într-un comunicat, relatează AFP.

"Preşedintele (Donald Trump) i-a cerut vicepreşedintelui Pence să se deplaseze în regiune pentru a ne reafirma angajamentul de a acţiona împreună cu partenerii noştri din întreg Orientul Mijlociu pentru eradicarea extremismului care ameninţă speranţele şi visurile generaţiilor viitoare", a declarat Jarrod Agen, adăugând:

"Este regretabil faptul că Autoritatea Palestiniană se îndepărtează încă o dată de ocazia de a discuta despre viitorul regiunii. Administraţia rămâne hotărâtă în efortul său de a se ajunge la pace între israelieni şi palestinieni, iar echipa noastră pentru pace va acţiona din greu pentru a pune la punct un proiect".

Un consilier al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a afirmat sâmbătă că acesta nu se va întâlni cu vicepreşedintele Mike Pence, după decizia lui Donald Trump de a declara unilateral miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului.

"Nu va fi nicio întâlnire cu vicepreşedintele american în Palestina", a declarat pentru AFP Majdi al-Khalidi, consilier diplomatic al preşedintelui Abbas. În a doua jumătate a lunii decembrie, vicepreşedintele Mike Pence este prevăzut să întreprindă un turneu în Israel şi Teritoriile Palestiniene.

Benjamin Netanyahu speră că europenii vor urma exemplul lui Trump privind Ierusalimul

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Bruxelles, a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să urmeze exemplul SUA, transmit Reuters, AFP şi dpa. Înaintea unei întâlniri cu miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene, Netanyahu a spus că decizia lui Donald Trump, condamnată de palestinieni şi de guverne europene, va contribui la pacea din Orientul Mijlociu. "Ierusalimul este capitala Israelului, nimeni nu poate nega asta. Acest lucru face posibilă pacea întrucât recunoaşterea realităţii este substanţa păcii'', a spus Benjamin Netanyahu după o întrevedere cu şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

La rândul său, Federica Mogherini a promis că blocul comunitar va recunoaşte "consensul internaţional" cu privire la statutul Ierusalimului. În opinia sa, singura soluţie realistă se bazează pe recunoaşterea a două state, unul israelian şi unul palestinian, ambele cu capitala la Ierusalim.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. semiți...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb