Exclusivitatea OPCOM în tranzacţionarea gazelor va fi dezbătută la toamnă

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2017

Exclusivitatea OPCOM în tranzacţionarea gazelor va fi dezbătută la toamnă

Plenul Camerei Deputaţilor a decis, ieri, retransmiterea la Comisia de Industrii a proiectului de lege privind modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, în sensul reglementării extracţiei de gaze naturale pe teritoriul României şi tranzacţionarea acestuia prin intermeniul unei burse unice, respectiv OPCOM. Dezbaterile se vor relua în luna septembrie.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a ameninţat, recent, că va acţiona statul român în judecată la forurile internaţionale de justiţie, dacă Parlamentul va aproba modificările propuse de Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, privind eliminarea BRM de pe piaţa platformelor centralizate de gaze naturale din ţara noastră.

Potrivit propunerilor Comisiei de Industrii, OPCOM (operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din ţara noastră), filială a "Transelectrica", ar rămâne singura platformă de tranzacţionare.

Recent, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, a declarat: "Noi am participat la numai două întâlniri. Credem că există căi procedurale ca legea să se reîntoarcă (la Comisie, n.r.).

Dar dacă nu se întâmplă acest lucru, dacă Parlamentul îşi asumă o asemenea decizie antieconomică şi neetică, dacă nu ni se face dreptate, ne vom adresa organismelor internaţionale. Noi am investit timp, bani şi experienţă şi acum vii şi îl dai altuia (dreptul de tranzacţionare gaze, n.r.)?".

Modificările la OUG 64/2016 privind piaţa gazelor naturale adoptată, în luna mai, în şedinţa Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, spuneau că producătorii de gaze vor trebui să oferteze şi să tranzacţioneze public, transparent şi nediscriminatoriu pe pieţele centralizate de gaze naturale întreaga cantitate de gaze naturale produsă, mai puţin cantităţile aferente consumului propriu tehnologic. De asemenea, toată cantitatea produsă sau importată s-ar putea tranzacţiona pe o singură bursă angro, iar contractele bilaterale directe între producători şi furnizori, traderi sau consumatori ar putea dispărea, potrivit modificărilor aduse de iniţiatorii documentului, parlamentarii grupului PSD.

După ce, prin legea 123/2012, OPCOM a devenit singura bursă angro de energie, acum, prin modificările la OUG 64/2016, OPCOM ar deveni şi singura bursă angro de gaze naturale.

Preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a afirmat, în luna mai, că autoritatea nu este de acord cu eliminarea Bursei Române de Mărfuri de pe piaţa platformelor centralizate de gaze naturale din România şi susţinea că trebuie menţinute ambele platforme de tranzacţionare, OPCOM şi BRM.

Comisia Europeană i-a transmis, recent, lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii, că propunerea ca producţia de gaze să fie tranzacţionată în totalitate pe OPCOM este problematică.

Comisia aprecia că nu este recomandată mutarea tranzacţionării pe OPCOM, în condiţiile în care, în prezent, BRM este o piaţă mai lichidă, iar acordarea unor drepturi exclusive OPCOM pune probleme de concurenţă. De asemenea, Comisia aprecia că tranzacţionarea unei proporţii de 100% din producţia de gaze pe bursă poate fi excesivă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb