Execuţia bugetului general consolidat în perioada 01.01.-31.10.2010

C.P.
Macroeconomie / 26 noiembrie 2010

Conform datelor operative, deficitul bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie, a fost de 23,7 miliarde lei, înregistrând o creştere de numai 0,4 miliarde lei, faţă de luna precedentă, ca procent în produsul intern brut menţinându-se la 4,6%.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 136,8 miliarde lei, cu 4,3% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.

Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei a fost realizat în proporţie de 82,1%, fapt ce permite o prognoză favorabilă în privinţa încadrării în nivelul estimat.

Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregistrat în principal la taxa pe valoare adăugată (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%). Decalaje importante faţă de perioada similară din anul precedent s-au menţinut la veniturile din impozitul pe venit (-3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contribuţii de asigurări sociale (-5,5%). Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse proprii şi prefinanţări au continuat sa crească fiind cu 117% mai mari faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 160,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea s-a înregistrat în principal la dobânzi (+15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%), asistenţă socială (+8%). De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorării plăţilor din fondul de sănătate pentru serviciile de sănătate.

Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii aferente bugetului centralizat al unităţilor administrativ teritoriale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea managementului acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale.

Cheltuielile de personal se menţin sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 6,7% iar cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 22,5 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb