EXPERŢII AVERTIZEAZĂ: Euro digital, un proiect neclar

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 iulie 2021

Euro digital, un proiect neclar

Hugo Coelho, partener la Forefront Advisers: "Pentru moment, euro digital este extrem de prost definit"

Karl Toussaint du Wast, cofondator al Netinvestissement: "Mişcarea BCE este disperată şi fără speranţă"

Pe măsură ce euro digital trece la faza de cercetare, experţii critică lipsa de claritate în jurul acestui proiect şi întârzierea lansării sale, mai precis la un deceniu după apariţia criptomonedelor, potrivit unei analize Euractiv.

Amintim că, săptămâna trecută, consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat proiectul privind euro digital, care începe cu o fază de cercetare, urmată de teste. Această etapă va dura 24 de luni, potrivit instituţiei de la Frankfurt, şi este destinată "abordării problemelor-cheie privind design-ul şi distribuţia monedei".

Dacă va fi adoptat, euro digital le va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă într-un cont deschis la banca centrală, la care, până acum, accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, conform BCE, care subliniază că desingul monedei trebuie să se bazeze pe preferinţele utilizatorilor şi pe sfaturile tehnice ale comercianţilor şi intermediarilor.

În noul context, Hugo Coelho, fost şef al echipei preşedintelui Eurogroup Mario Centeno, partener la compania de conultanţă Forefront Advisers, declară: "Rezultatul nu este clar deocamdată şi s-ar putea să nu fie mult timp de acum încolo. Pentru moment, euro digital este extrem de prost definit. Este posibil ca prima versiune a euro digital să apară ca un fel de cartelă preplătită şi să facă o mică diferenţă în viaţa noastră de zi cu zi, dar acest lucru s-ar putea schimba treptat".

Euro digital ar fi, în esenţă, o versiune electronică a bancnotelor şi monedelor euro, care vor fi stocate în siguranţă direct într-un cont BCE, mai degrabă decât la o bancă comercială. Pentru BCE, acest euro este menit să devină o soluţie de plată suplimentară şi nu urmăreşte înlocuirea numerarului. Euro digital este aşteptat să fie mai sigur în comparaţie cu depozitele din sistemul bancar privat, deoarece există întotdeauna probabilitatea ca băncile să devină insolvabile, conform sursei.

Serviciul menţionat ar fi, de asemenea, gratuit, deoarece plăţile vor fi efectuate printr-un card emis de BCE sau printr-un telefon inteligent.

"În mintea colectivă, BCE este garanţia supremă", spune Karl Toussaint du Wast, cofondator al Netinvestissement, care atrage însă atenţia: "Mişcarea BCE este disperată şi fără speranţă. BCE a pierdut jocul. Inovaţia şi puterea de creştere a proiectelor dezvoltate pe blockchain, inclusiv criptomonedele, sunt cu zece ani înainte".

La momentul lansării proiectului privind euro digital, în 14 iulie, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat: "Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre euro digital. De la acel moment, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuţii de la cetăţeni şi profesionişti şi am realizat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să creştem viteza şi să începem proiectul euro digital. Munca noastră are ca scop asigurarea faptului că în era digitală cetăţenii şi firmele continuă să aibă acces la cea mai sigură formă de bani, banii băncii centrale".

Karl Toussaint du Wast: "Criptomonedele care replică dolarul sau euro, primul inamic al «e-euro»"

Chiar dacă, potrivit analiştilor, BCE nu îşi admite înfrângerea şi doreşte să păstreze controlul asupra suveranităţii valutare, Toussaint du Wast afirmă că monedele stabile - criptomonedele care replică dolarul sau euro, de exemplu - sunt primul inamic al "e-euro". În plus, un euro digital va veni după moneda digitală Diem a reţelei de socializare Facebook, cunoscută anterior sub numele de Libra, potrivit sursei.

În opinia lui Hugo Coelho, "e-euro" ar putea fi, de asemenea, răspunsul la "capacitatea slabă a BCE de a ţine inflaţia sub control", mai ales dacă "o criptomonedă ar deveni un substitut pentru euro".

Un alt "duşman" pentru oferta europeană de a deveni lider în dezvoltarea unei monede virtuale, susţinute de stat, este yuanul digital lansat în perioada de probă în China, primăvara aceasta. De atunci, pe piaţa de profil din China au fost generate tranzacţii de 5,3 miliarde de dolari, potrivit sursei.

China nu se află la prima încercare de transformare a yuanului său într-o monedă internaţională şi de reducere a dependenţei de dolar, dar acum merge mai departe cu planurile sale. China a făcut progrese în crearea unui sistem digital de plăţi în yuani, rentabil şi uşor de utilizat. În plus, Banca Populară Chineză (n.r. banca centrală) este foarte avansată în pregătirile pentru lansarea yuanului digital, care va servi iniţial economia internă. Banca centrală a Chinei lucrează şi cu instituţiile omoloage din Hong Kong, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite, alături de Banca Reglementelor Internaţionale, pentru utilizarea unui registru digital al tranzacţiilor între contrapărţi. Scopul este să valorifice monedele digitale ale băncilor centrale pentru a face plăţile transfrontaliere în mai multe monede mai simple şi mai ieftine.

Karl Toussaint du Wast: "Banca, aşa cum ne-o imaginăm astăzi, va dispărea în zece ani"

Experţii sunt de părere că, dacă euro digital va avea prea mult succes, riscă să submineze sistemul bancar, prin erodarea depozitelor bancare. "Eliminarea băncilor din sistem într-un mod semnificativ prin stimularea oamenilor să-şi înlocuiască conturile bancare cu conturi la banca centrală s-ar confrunta cu o opoziţie acerbă din partea multor guverne, ca să nu mai vorbim de industrie", atrage atenţia Coelho, adăugând: "Euro digital va fi, probabil, conceput într-un mod care să protejeze rolul băncilor în atragerea de depozite şi extinderea creditului către companiile europene".

Karl Toussaint du Wast manifestă mai puţin optimism, afirmând: "Sistemul bancar tradiţional este obligat să moară irevocabil pentru utilizatorii obişnuiţi. Banca, aşa cum ne-o imaginăm astăzi, va dispărea în zece ani".

BCE a subliniat, însă, că va încerca să ţină în frâu acest fenomen prin limitarea sau descurajarea utilizării euro digital peste o anumită sumă.

Confidenţialitatea, principala preocupare legată de utilizarea euro digital

În timpul consultărilor BCE pe marginea lansării euro digital, confidenţialitatea a fost identificată ca fiind principala preocupare pentru viitorii utilizatori ai monedei, notează sursa, amintind că, în prezent, criptomonedele sunt adesea "puse la zid" pentru că sunt utilizate pentru activităţi ilicite.

Coelho susţine: "Unele tranzacţii vor fi încheiate fără înregistrarea identităţii plătitorilor şi a beneficiarilor. Dar, acest lucru va fi limitat sau selectiv, astfel încât unele tranzacţii ilegale să poată fi urmărite".

Totuşi, acesta nu va fi principalul avantaj competitiv al euro digital, potrivit lui Toussaint du Wast, care susţine că "protecţia datelor, indiferent dacă ele sunt supravegheate de un actor privat sau de BCE, este exact aceeaşi".

Un avantaj identificat în privinţa utilizării euro digital este impactul relativ favorabil asupra climatului. Experimentele conduse de BCE au constatat că o infrastructură de bază a euro digital ar fi ecologică, în timp ce criptomonedele au fost puternic criticate pentru impactul lor asupra mediului.

Pablo Urbiola, BBVA: "Un euro digital necesită prudenţă şi o abordare pragmatică"

Un reprezentant al băncii spaniole BBVA (a doua ca mărime din ţară) şi-a exprimat, la finele lunii trecute, îngrijorarea cu privire la un potenţial euro digital, întrebându-se care ar fi cererea din partea clienţilor pentru această monedă şi, totodată, avertizând că ea va trebui să le permită jucătorilor privaţi să dezvolte modele de afaceri conexe.

Pablo Urbiola, membru în echipa de reglementare digitală din cadrul BBVA, spune citat de finextra.com, că un euro digital necesită "prudenţă şi o abordare pragmatică".

Domnia sa adaugă: "Deşi e greu de argumentat că este nevoie de un euro digital în acest moment, există motive întemeiate pentru ca BCE să exploreze posibila emisiune a unei monede digitale, respective să fie pregătită să facă o astfel de mişcare în cazul în care va apărea nevoia în viitor. Dar, având în vedere toată inovaţia care are loc pe piaţa plăţilor, nu este clar ce client cere un euro digital care să poată îndeplini ceea ce nu îndeplinesc alte iniţiative similare".

În opinia sa, dacă va dezvolta un euro digital, BCE ar trebui să se bazeze pe cooperarea public-privată, valorificând punctele forte ale tuturor actorilor, iar cadrul general conceput de BCE să fie suficient de flexibil şi să permită jucătorilor privaţi să dezvolte modele de afaceri într-un spaţiu competitiv.

UE înăspreşte reglementările privind transferurile de criptomonede

Companiile care transferă bitcoin sau alte criptomonede trebuie să colecteze detalii privind expeditorii şi destinatarii, pentru a ajuta autorităţile să combată banii murdari, potrivit unui proiect al Comisiei Europene, transmite Reuters, conform news.ro.

Legea propusă de Comisie va aplica tranzacţiilor cu criptomonede aşa-numita regulă a călătoriei, pentru ca acestea să poată fi urmărite. Regula, care este una dintre recomandările unei autorităţi de reglementare interguvernamentale, numită Financial Action Task Force (FATF) (Grupul de Lucru pentru Acţiune în Domeniul Financiar) este aplicată deja transferurilor electronice.

"Amendamentele vor asigura ca transferurile de active cripto, cum este bitcoin, să poată fi urmărite în totalitate şi vor permite prevenirea şi detectarea posibila lor utilizare pentru spălarea de bani sau terorism financiar", a anunţat Comisia într-un comunicat.

O companie care gestionează active cripto pentru un client trebuie să includă numele clientului, adresa, data naşterii şi numărul contului, respectiv numele persoanei care primeşte activele cripto.

Furnizorul de servicii al destinatarului trebuie, la rândul său, să verifice dacă sunt disponibile toate informaţiile necesare.

Oferirea unor portofele de active cripto anonime va fi interzisă, ca şi conturile bancare anonime, care sunt deja interzise de către regulile UE împotriva spălării banilor.

Aprobarea finală a proiectului de lege va fi dată de statele UE şi de Parlamentul European.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca tot au facut certificatul verde digital COVID l-ar putea folosi pentru e-Euro.

    Dup-aia, daca esti in urma cu actualizarea nu mai poti cheltui banii. 

    Pentru ca acest proiect sa nu fie mort din fașă trebuie explicat omului simplu ce avantaje ar avea daca ar scoate banii de la saltea și i-ar depune la banca centrala.

    Dezavantajul major e că sumele pot fi urmărite de guverne. La fel în cazul crypto. 

    WOW : SE SIMPLIFICĂ TOT !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb