Explorarea gazelor de şist ar putea înceta, în Polonia

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 22 mai 2013

Explorarea gazelor de şist ar putea înceta, în Polonia

Explorarea gazelor de şist ar putea înceta, în Polonia, ţară cu un potenţial uriaş în acest domeniu, după ce mai multe investiţii au eşuat, iar guvernul a transmis semnale că va impune condiţii dure investitorilor străini.

Dintre cele 39 de proiecte de explorare planificate pentru acest an, până în luna mai au fost iniţiate doar două, potrivit datelor Ministerului Mediului din Polonia, citate de Bloomberg şi preluate de Mediafax.

Executivul polon intenţionează să impună companiilor de explorare ca, odată cu trecerea la faza de extracţie, să intre în parteneriate cu o societate de stat. Totodată, guvernul a anunţat că intenţionează să introducă o taxă de 80% pe profiturile generate din gaze de şist. Ambele măsuri au fost anunţate în toamna anului trecut.

În ultimii ani, numeroase companii din SUA şi Canada au prospectat după gaze de şist în Polonia, unde se estimează că există cele mai bogate rezerve din Europa.

Guvernul condus de premierul Donald Tusk a încercat să asigure securitatea energetică a Poloniei din resurse interne, reducând dependenţa de importurile de gaze din Rusia, de la gigantul Gazprom. Proiectele de explorare începute de companii precum Chevron (SUA) sau Nexen (Canada) ar fi generat investiţii estimate la 4,5 miliarde dolari.

Polonia importă aproximativ două treimi din necesarul de gaze naturale de la Gazprom.

Multe companii, printre care şi Chevron, au anunţat că nu vor renunţa la Polonia, aşteptându-se să rămână în această ţară pe termen lung.

Totuşi, rezultatele dezamăgitoare înregistrate de unii investitori mai vechi au determinat trei companii să părăsească piaţa polonă, grupul american Exxon Mobil retrăgându-se, în iunie anul trecut, după rezultatele foarte slabe înregistrate la primele puţuri de explorare săpate în ţară. Talis­man a plecat din Polonia invocând o schimbare de strategie.

Pe 7 mai, Marathon Oil (SUA) a anunţat că renunţă la Polonia şi caută investitori pentru cele 11 licenţe pe care le deţine, după ce proiectele de explorare desfăşurate în ţară nu au avut rezultate comerciale.

Retragerea Talisman şi Marathon nu va afecta lucrările de explorare care vor continua la perimetrele respective, a declarat, pe 8 mai, un oficial al Ministerului Mediului.

Guvernul a acordat aproximativ 100 de licenţe de explorare către mai mult de 20 de companii, care au propus construcţia a cel puţin 300 de puţuri de explorare, cu investiţii estimate la 4,5 miliarde dolari.

În 2011, Administraţia pentru Informaţii în domeniul Energiei din SUA estima că Polonia deţine cele mai mari rezerve recuperabile de gaze de şist din Europa, echivalente cu aproape un sfert din resursele estimate în Statele Unite.

Unii investitori sunt, însă, nemulţumiţi de abordarea guvernului, îndeosebi de intenţia de a aplica taxe ridicate pe industria gazelor de şist.

"Cine va veni cu miliarde de dolari pentru a monetiza gazele dacă guvernul discută preluarea unei părţi uriaşe din profit de la companii?", comentează un executiv al San Leon Energy, care a demisionat recent din funcţia de director de explorare în Polonia.

Alte companii sugerează că au avut ghinion în Polonia.

"Explorarea unui nou bazin este întotdeauna o afacere extrem de riscantă şi costisitoare. Cu toate acestea, datele geologice au oferit unele motive de optimism. Mai mult, situaţia generală a pieţei era atractivă: preţuri relativ mari la gaze în Europa, acces bun la infrastructură şi, desigur, senzaţia că proiectul beneficiază de sprijin puternic din interior din raţiuni geopolitice", subliniază executivul polonez al Talisman Energy.

După ce aspectele tehnice ale proiectului s-au dovedit mai complexe decât se anticipa, impunând investiţii mai mari şi un proces mai îndelungat de dezvoltare, companiile au aşteptat "încurajări" din partea guvernului, însă atitudinea autorităţilor a virat în direcţia opusă, continuă acesta.

"Ne-am trezit prinşi într-o discuţie ciudată despre reglementare, taxe şi participarea statului, aspecte care nu par să aibă vreo legătură cu realităţile ciclului de inves­tiţie sau cu echilibrul risc-profit", consideră reprezentantul Talisman Energy.

Printre companiile care spun că vor continua să opereze în Polonia se numără Chevron şi Total (Franţa).

Dintre investitorii mai mici, companii precum San Leon, 3Legs Resources (SUA) şi BNK Petroleum (Canada) au semnalat că vor continua activităţile.

Companiile de stat PKN Orlen şi PGNiG vor fora, de asemenea, în acest an, mai multe puţuri de explorare.

Uniunea Europeană va reevalua, în 2013, fracturarea hidraulică şi problemele de mediu asociate acestui proces tehnologic, a declarat, recent, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger.

"Protejarea zonelor unde există apă potabilă şi subterană este absolut corectă", iar UE va analiza mai atent în acest an fracturarea hidraulică, a afirmat Oettinger.

Fracturarea hidraulică, prin care se injectează cantităţi mari de apă, nisip şi chimicale în formaţiuni de rocă de şist pentru a extrage gaze, este contestată de organizaţiile pentru protecţia mediului, care susţin că procesul poate contamina pânza freatică.

Recent, grupul energetic american "Chevron" a obţinut aprobarea de la Guvernul român în vederea efectuării unor lucrări de explorare pe litoralul Mării Negre. Agenţia pentru protecţia mediului din judeţul Constanţa a emis, în aprilie, autorizaţii de studii seismice pentru blocurile Cos­tineşti şi Vama Veche, care permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adâncime de 10 până la 15 metri.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Româ­nia (AOAR), condieră că ţara noastră nu face nimic pentru reglementarea sectorului gazelor de şist, în timp ce alte ţări au început să reglementeze acest domeniu, în contextul în care Comisia Europeană şi Parlamentul European nu au o legislaţie pentru piaţa gazelor de şist, lăsând la latitudinea ţărilor crearea unui astfel de cadru legal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Chiar asa?

    "în aprilie, autorizaţii de studii seismice pentru blocurile Cos­tineşti şi Vama Veche, care permit efectuarea unor "explozii controlate" la o adâncime de 10 până la 15 metri. " 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb