Ţara noastră înregistrează o performanţă în ceea ce priveşte exporturile, care au crescut foarte mult în primele zece luni ale acestui an, ne-a precizat Ionuţ Dumitru, economist şef în cadrul "Raiffesein Bank". Domnia sa a subliniat că nivelul exporturilor noastre este chiar mai mare faţă de cel dinainte de criză, întrucât cererile sunt foarte ridicate: "Probabil că această tendinţă va continua şi în 2011, pentru că semnele din zona euro sunt destul de bune". În aceste condiţii, exporturile vor avea o evoluţie mai rapidă faţă de importuri, domeniu care a înregistrat şi el creşteri, în ultimul timp.
Exporturile realizate în primele zece luni ale anului în curs comparativ cu perioada similară a lui 2009 au crescut cu 25,5% la valori exprimate în lei (26,7% la valori exprimate în euro), depăşind 127 miliarde lei. În acelaşi timp, importurile au crescut cu 17,6% la valori exprimate în lei (18,7% la valori exprimate în euro), ajungând la circa 160 miliarde lei. În această situaţie, deficitul comercial, în perioada analizată, a fost mai mare de 32 de miliarde lei (circa 7,7 miliarde euro), în scădere cu aproape 2 miliarde lei (aproximativ 380 milioane de euro).
În luna octombrie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 27,9%, ajungând la peste 15 miliarde lei, în timp ce importurile au crescut cu 15,1%, însumând circa 18 miliarde de lei.
Astfel, deficitul comercial a fost de aproximativ 3 miliarde de lei, în scădere cu peste 890 de milioane de lei.
În octombrie faţă septembrie, acest an, exporturile au crescut cu 0,5%, iar importurile au scăzut cu 1,7%.
Nicolae Chideschiuc, economist şef în cadrul ING, ne-a precizat că se aşteaptă ca, în continuare, deficitul comercial să scadă, "ca un impact decalat al măsurilor de austeritate adoptate de Guvern". Faptul că importurile sunt mari înseamnă că a rămas destul de ridicat consumul, apreciază domnia sa, adăugând că acest lucru poate conduce la o contracţie relativ mică a PIB, în ultimul trimestru al lui 2010.
La rândul său, Florian Libocor, economist şef în cadrul BRD, estimează că importurile pentru consumul intern nu vor accelera, date fiind ajustările din cea de-a doua parte a anului - creşterea TVA şi diminuarea salariilor în sectorul bugetar: "Mă aştept ca deficitul comercial raportat la PIB să fie mai mic decât anul trecut, în jur de 4,5-5% în 2010 faţă de 6,1% în 2009".
În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2010, cele mai importante ponderi în structura comerţului internaţional le-au avut sectoare precum maşinile şi echipamentele de transport (42,2% la export şi 34,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,7% la export şi 31,2% la import).