Exportăm mai mult ca înainte de criză

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 decembrie 2010

Ţara noastră înregistrează o performanţă în ceea ce priveşte exporturile, care au cres­cut foarte mult în primele zece luni ale acestui an, ne-a precizat Ionuţ Dumitru, economist şef în cadrul "Raiffesein Bank". Domnia sa a sub­liniat că nivelul exporturilor noastre este chiar mai mare faţă de cel dinainte de criză, întrucât cererile sunt foarte ridicate: "Probabil că această tendinţă va continua şi în 2011, pentru că semnele din zona euro sunt destul de bune". În aceste condiţii, exporturile vor avea o evoluţie mai rapidă faţă de importuri, domeniu care a înregis­trat şi el creşteri, în ultimul timp.

Exporturile realizate în primele zece luni ale anului în curs comparativ cu perioada similară a lui 2009 au crescut cu 25,5% la valori exprimate în lei (26,7% la valori exprimate în euro), depăşind 127 miliarde lei. În acelaşi timp, importurile au crescut cu 17,6% la valori exprimate în lei (18,7% la valori exprimate în euro), ajungând la circa 160 miliarde lei. În această situaţie, deficitul comercial, în perioada analizată, a fost mai mare de 32 de miliarde lei (circa 7,7 miliarde euro), în scădere cu aproape 2 miliarde lei (aproximativ 380 milioa­ne de euro).

În luna octombrie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 27,9%, ajungând la peste 15 miliarde lei, în timp ce importurile au crescut cu 15,1%, însumând circa 18 miliarde de lei.

Astfel, deficitul comercial a fost de aproximativ 3 miliarde de lei, în scădere cu peste 890 de milioane de lei.

În octombrie faţă septembrie, acest an, exporturile au crescut cu 0,5%, iar importurile au scăzut cu 1,7%.

Nicolae Chideschiuc, economist şef în cadrul ING, ne-a precizat că se aşteaptă ca, în continuare, deficitul comercial să scadă, "ca un impact decalat al măsurilor de austeritate adoptate de Guvern". Faptul că importurile sunt mari înseamnă că a rămas destul de ridicat consumul, apreciază domnia sa, adăugând că acest lucru poate conduce la o contracţie relativ mică a PIB, în ultimul trimestru al lui 2010.

La rândul său, Florian Libocor, economist şef în cadrul BRD, estimează că importurile pentru consumul intern nu vor accelera, date fiind ajustările din cea de-a doua parte a anului - creşterea TVA şi diminuarea salariilor în sectorul bugetar: "Mă aştept ca deficitul comercial raportat la PIB să fie mai mic decât anul trecut, în jur de 4,5-5% în 2010 faţă de 6,1% în 2009".

În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2010, cele mai importante ponderi în structura comerţului internaţional le-au avut sectoare precum maşinile şi echipamentele de trans­port (42,2% la export şi 34,9% la import) şi alte produse manufacturate (33,7% la export şi 31,2% la import).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb