EY: "Apetitul pentru tranzacţii atinge cel mai înalt nivel din ultimii ani şi indică o revenire la nivelul din 2006"

A.C.
Companii / 14 octombrie 2014

Conform celui de-al unsprezecelea studiu bi-anual EY, Global Capital Confidence Barometer, 40% dintre companii intenţionează să facă achiziţii în următoarele 12 luni - cel mai mare procent din ultimii trei ani, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Studiul are la bază un sondaj derulat în rândul a peste 1600 de directori de top din peste 60 de ţări.

Îmbunătăţirea condiţiilor de piaţă şi creşterea numărului de tranzacţii care urmează să fie finalizate ar putea marca o revenire a pieţei globale de fuziuni şi achiziţii la volumele şi valorile de dinainte de 2006, după cinci ani de stagnare.

"În timp ce anul 2014 s-a remarcat prin mega tranzacţii cu mare vizibilitate în piaţă, Barometrul EY indică faptul că şi tranzacţiile de dimensiuni medii vor juca un rol important în creşterea pieţei de M&A în acest an", se arată în sursa citată.

Aproape două treimi (60%) dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să continue să crească în următoarele 12 luni - chiar şi după un an 2014 pozitiv pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii.

"Barometrul nostru precedent anunţa valul de mega tranzacţii la care am fost martori în 2014. Aceste tranzacţii de multe miliarde de dolari au un efect de cascadă asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii. Au crescut gradul de încredere în piaţă şi au declanşat activitatea de tranzacţionare şi la niveluri mai coborâte de tranzacţionare", a declarat Pip McCrostie, EY Global Vice Chair, Servicii de asistenţă în tranzacţii.

Numărul de tranzacţii ce urmează să fie finalizate reprezintă cel mai relevant indicator al activităţii din perioada următoare, potrivit analiştilor Erst&Young. Iar creşterea acestui număr a înregistrat o remarcabilă creştere, de 30% din aprilie 2014. În plus, două treimi (66%) dintre directorii de top se aşteaptă ca numărul tranzacţiilor să atingă un nivel mult mai mare în următorul an - cu un procent mai mult decât dublu faţă de cel estimat cu şase luni în urmă.

O altă caracteristică a pieţei privind sentimentul investitorilor faţă de activitatea de tranzacţionare este intensificarea ofertelor de cumpărare ostile şi nesolicitate, menţionate de peste jumătate dintre respondenţi (53%).

Activitatea de pe piaţa de M&A este, în acelaşi timp, susţinută de nivelul ridicat de încredere al oamenilor de afaceri în climatul macroeconomic global. Procentul executivilor care cred că economia globală este stabilă aproape s-a dublat în decurs de un an (de la 24% la 44%). Problemele geopolitice rămân pe mai departe cel mai mare motiv de îngrijorare pentru 37% dintre executivi - în creştere faţă de nivelul de 30% înregistrat acum şase luni. Cu toate acestea, această îngrijorare este contrabalansată de o creştere a optimismului privind câştigurile corporative (de la 43% la 77% în decurs de 12 luni) şi a încrederii în stabilitatea pe termen scurt a pieţei (de la 21% la 64% în decurs de 12 luni).

"Stabilitatea preţurilor activelor, alături de creşterea nivelului de încredere în mediul economic global creează un context favorabil intensificării activităţii pieţei de fuziuni şi achiziţii. După mai mulţi ani de volatilitate a pieţei, această stabilitate în creştere conferă o mai mare siguranţă companiilor în ceea ce priveşte planificarea strategică - deşi directorii executivi vor continua să monitorizeze îndeaproape desfăşurarea evenimentelor geopolitice", se mai arată în sursa citată.

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din 2014 a fost marcată până acum de mega tranzacţii iar contextul continuă să rămână favorabil achiziţiilor de mari dimensiuni. Însă, creşterea pieţei de M&A în următorul an este aşteptată din zona tranzacţiilor de dimensiuni medii, conform răspunsurilor oamenilor de afaceri chestionaţi care au declarat că se gândesc să încheie tranzacţii cu valori de 250 milioane de dolari sau mai mici. O schimbare majoră la nivelul interesului investitorilor.

"Majoritatea companiilor se concentrează pe achiziţii în zonele lor principale de business, căutând să-şi mărească cota de piaţă, să-şi gestioneze mai eficient costurile şi să-şi îmbunătăţească marjele. Cum eficienţa în zona costurilor este imperativă pentru marea majoritate a companiilor, planificarea activităţii de fuziuni şi achiziţii va lua în considerare achiziţiile care vor putea să completeze modelul de business existent", mai transmit reprezentanţii EY.

Managementul eficient al costurilor rămâne pe mai departe o componentă esenţială în definirea strategiilor de creştere organică şi anorganică. Aproape jumătate dintre respondenţi (48%) susţin că reducerea costurilor a fost ridicată la rang de prioritate pe agenda consiliilor de administraţie ca rezultat al intensificării activismului acţionarilor. Astfel, concentrarea pe costuri va direcţiona activitatea de M&A a companiilor spre consolidarea activităţii principale de business.

În vreme ce majoritatea companiilor îşi concentrează achiziţiile pe segmentul principal de business, mai mult de o treime dintre respondenţi (37%) continuă să se aştepte la încheierea de tranzacţii de natură transformaţională, corporaţiile americane deţinând primul loc în această privinţă. Astfel, la polul de sus al pieţei de fuziuni şi achiziţii vom continua să asistăm la încheierea de mega tranzacţii, dar, în acelaşi timp, ne aşteptăm la o creştere a activităţii pieţei medii de fuziuni şi achiziţii.

Studiul mai arată că sentimenulul investitorilor faţă de pieţele mature şi cele emergente rămâne echilibrat. Conform Barometrului EY, Statele Unite, Marea Britanie, China, Japonia, India şi Australia vor reprezenta principalele ţări de provenienţă a cumpărătorilor. În timp ce Brazilia, China, India, Marea Britanie şi Statele Unite ocupă primele cinci locuri în topul destinaţiilor atractive pentru investiţii.

Sectoarele cele mai atractive pentru achiziţii sunt: auto, tehnologie, industria farmaceutică, telecomunicaţiile şi produsele de larg consum.

După ani de contracţii şi stagnări ale pieţei, activitatea din zona tranzacţiilor la nivel global pare să revină la nivelurile de dinainte de criza economică. Tranzacţiile de natură tranformaţională care au generat titluri de primă pagină în 2014 vor continua. Cu toate astea, următorul capitol al activităţii de M&A ar putea fi acaparat de avântul tranzacţiilor de dimensiuni medii.

Florin Vasilică, partener şi lider al departamentului Servicii de asistenţă în tranzacţii, EY România, comentează: "În ceea ce priveşte piaţa românească, tranzacţiile mari mult aşteptate nu s-au materializat încă, dar au apărut anumite tranzacţii mari în domeniul energiei şi materialelor de construcţii, tranzacţii care urmează să se finalizeze în 2015.

Cu toate acestea, piaţa locală a companiilor de mărime medie a înregistrat semnale pozitive puternice, cu mai multe tranzacţii în sectorul serviciilor financiare, atât bănci cât şi portofolii bancare, inclusiv portofolii considerabile de credite neperformante, dar care au garanţii. Un alt semn pozitiv este creşterea numărului de tranzacţii urmărite de către fondurile de Private Equity, prin noi investiţii sau achiziţii efectuate de companiile din portofoliu, dar şi o serie de tranzacţii secundare. Alte sectoare care se bucură de un interes semnificativ sunt producţia industrială (cu un accent în special pe companii exportatoare) şi produsele de consum (atât în ceea ce priveşte reţelele de magazine cât şi produsele cu mărci recunoscute).

Antreprenorii locali, cărora EY le oferă suport în mod deosebit, au devenit, de asemenea, mai atenţi la realităţile pieţei. Ca urmare, am văzut aşteptările acestora în descreştere cu privire la evaluarea companiilor atunci când vizează un exit, dar, în acelaşi timp, o deschidere mai mare către achiziţii locale, o tendinţă pe care o vedem continuând şi în perioada următoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb