Fabrica de conserve din Buzău mizează pe dublarea afacerilor în 2014

E.D.
Companii #Agro-alimentar / 14 septembrie 2014

Modernizarea fabricii de conserve legume-fructe din Buzău cu ajutorul fondurilor europene, într-un proiect în valoare de peste 1,5 milioane de euro, a adus societăţii numai pentru anul trecut o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, iar prognozele sunt extrem de optimiste pentru 2014, respectiv dublarea afacerilor şi un profit de cel puţin 10%.

"Este al treilea an în care lucrăm la aproape întreaga capacitate după ce am accesat fonduri europene de 1,5 milioane de euro pentru achiziţia de utilaje şi echipamente specifice procesării tomatelor. Am reuşit să accedem şi la un al doilea proiect, mai mic, de 450.000 de euro, dar proiectele sunt legate unul de celălalt. Noi am mizat pe reţetele tradiţionale de conserve din castraveţi şi roşii. Cred că pe anumite produse din roşii suntem unici producători, pentru că sucul natural sută la sută din roşii şi roşiile cuburi au un alt specific faţă de cele din Italia care au invadat România. Sunt produse naturale care vor creşte şi vor acapara piaţa. Noi am încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 3 milioane de euro, iar anul acesta cu siguranţă va fi dublă", a declarat Cătălin Popa, directorul comercial al SC Legume Fructe Buzău, pentru o delegaţie de jurnalişti din presa centrală.

În opinia directorului companiei, societatea buzoiană activează pe o piaţa locală a conservelor de circa 100 de milioane de euro anual, o piaţă în scădere pentru că este invadată de importuri. Vânzările societăţii se bazează însă foarte mult pe contractele cu retailerii, peste 50% din cifra de afaceri fiind obţinută din vânzările produselor sub marca proprie "private lebel" a retailerilor.

"Piaţa conservelor este în scădere şi cred că atinge nivelul de 100 de milioane de euro anual. Eu vorbesc doar de produsele făcute în România, nu de cele din import. Producem şi sub mărcile proprii ale retailerilor, cele mai mari cifre fiind pentru aceste branduri private. 50% din cifra de afaceri pe care noi o facem este pe marcă proprie", a adăugat şeful de vânzări de la SC Legume Fructe Buzău.

Totodată, societatea buzoiană derulează contracte şi pe piaţa externă, în special în Spania şi Grecia, iar cu Bulgaria există anumite schimburi de mărfuri (bartere).

"Avem exporturi în Spania şi Grecia, dar şi schimburi de mărfuri (bartere) cu Bulgaria, în mare parte pe legume, respectiv castraveţi şi gogoşari pentru românii care sunt acolo cer tot mai mult astfel de produse. (...) Nu pot spune o cifră exactă, dar este vorba de zeci de camioane care pleacă lunar. Noi ieşim pe piaţă cu circa 35 de produse sub marca noastră Rossa C, brandul pe care vrem să îl creştem, dar şi sub brandul low-cost "Bucătăreasa", însă cifrele mari le facem cu private lebel. (...) Anul acesta vrem să facem 15-20 de milioane de cutii de conserve, unde 20 de milioane înseamnă capacitate sută la sută", a menţionat Cătălin Popa.

În perioada campaniei, societatea lucrează cu 150 de angajaţi, din care permanenţi în fabrică sunt doar 40, deoarece după retehnologizare utilajele au adus o scădere cu 30% a numărului de angajaţi. "Retehnologizarea fabricii a făcut ca oamenii să rămână doar pe posturi de control, în schimb au crescut fluxurile de producţie. Înainte de retehnologizare aproape totul se făcea manual. Inclusiv castraveţii se băgau cu degetul în borcane", a susţinut directorul comercial al societăţii.

În ceea ce priveşte materia primă procesată la fabrica din Buzău, Popa a afirmat că ea este achiziţionată chiar din judeţ şi din zonele limitrofe, având un contract şi cu o cooperativă, de la care se aşteaptă să primească marfa necesară pentru procesare.

Potrivit datelor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), proiectul fabricii de conserve din Buzău a fost depus la finele lui 2008, contractarea a fost făcută în mai 2009, iar proiectul a fost finalizat un an mai târziu, respectiv în mai 2010. Valoarea totală a proiectului a fost de 7,073 milioane de lei, din care valoarea eligibilă a reprezentat 5,9 milioane de lei.

Datele tehnice ale proiectului arată că modernizarea fabricii a fost făcută prin achiziţia de utilaje şi echipamente specifice procesării tomatelor. Fabrica a fost construită şi proiectată pentru o capacitate de producţie de 4.000-4.500 tone tomate/an. Anterior, din cauza lipsei de dotări procesarea era de numai 500 de tone de conserve pe an. În prezent, fabrica lucrează la o capacitate de aproape trei ore mai mare respectiv la 1.400 tone de conserve anual. Fabrica de conserve ocupă o suprafaţă de 65.000 mp teren, incluzând două hale a câte 500 mp.

AFIR a organizat, la finele acestei săptămâni, o vizită la mai multe proiecte de succes finanţate prin PNDR 2007-2013 din judeţele Buzău şi Prahova.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb