Facilităţile fiscale, motorul dezvoltării industriei IT

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 septembrie 2019

Facilităţile acordate de Guvern industriei IT ar putea duce la dublarea contribuţiei acestui sector de activitate la produsul intern brut, a afirmat, ieri, Ionuţ Simion, preşedintele AmCham România. Acesta s-a declarat nemulţumit de faptul că unii lideri politici au criticat scutirile fiscale acordate de Guvern în domeniul IT.

Ionuţ Simion a precizat: "Una ditre declaraţiile politice, legată de eliminarea facilităţilor fiscale în domeniul IT, a dus la o îngrijorare foarte mare la nivelul acestei industrii care acum reprezintă 6% din PIB-ul României. Dacă facilităţile fiscale vor rămâne în vigoare, odată cu dezvoltarea sectorului IT, activitatea aces-tuia poate ajunge la 12% din PIB, adică 24 miliarde de euro. Anularea facilităţilor fiscale în acest domeniu poate produce mai multe dezavantaje decât avantaje. În acest moment, dorim menţinerea scutirilor fiscale pentru domeniul IT şi introducerea unei astfel de măsuri şi pentru cercetare-dezvoltare".

În favoarea actualelor scutiri sunt şi investitorii din domeniul IT din ţara noas-tră. Mihai Faur, director financiar al companiei UiPath a declarat: "Stimulentul fiscal în IT a dus la creşterea salariilor în acest domeniu de activitate, în care noi suntem în competiţie cu giganţii americani Google şi Amazon. Dar, pentru a avea o dezvoltare mai amplă a activităţii în acest domeniu, pe plan naţional, este nevoie de introducerea unor scutiri fiscale şi pentru exploatarea drepturilor de proprietate intelectuală rezultate din activitatea IT şi pentru domeniul cercetării-dezvoltării".

Amintim că, în ultimele luni, preşedintele PNL, Ludovic Orban a declarat, în repetate ocazii, că una dintre primele măsuri pe care liberalii le vor lua după ce vor ajunge la guvernare va fi anularea facilităţilor fiscale acordate în domeniul IT.

În iunie, liderul liberal susţinea:"Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un şofer de TIR care muncesc în condiţii extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit şi altul care încasează venituri semnificative şi altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuţie, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat".

La începutul lunii septembrie, Ludovic Orban a precizat că "nu este un capăt de ţară" ca şi IT-iştii să plătească impozitul de 10% pe venit. El a spus că menţinerea acestei facilităţi pentru programatori ar fi nedreaptă, inechitabilă faţă de ceilalţi 7 milioane de angajaţi care plătesc impozit pe venit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Milogii care s au obisnuit cu pomana statului- ei si firmele in care activeaza

    Un lucru corect a zis si catelul lui ciolanis 

    "La începutul lunii septembrie, Ludovic Orban a precizat că "nu este un capăt de ţară" ca şi IT-iştii să plătească impozitul de 10% pe venit. El a spus că menţinerea acestei facilităţi pentru programatori ar fi nedreaptă, inechitabilă faţă de ceilalţi 7 milioane de angajaţi care plătesc impozit pe venit."

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb