Familiile victimelor atentatului comis de către un militar saudit într-o bază militară din Florida în 2019 au depus plângere împotriva Arabiei Saudite cu privirela o presupusă responsabilitate a regatului în acest atac, au anunţat avocaţii lor, informează news.ro.
Reclamanţii susţin că regatul saudit nu putea ignora radicalizarea sublocotenetului Mohammed al-Shamrani, în vârstă de 21 de ani, care a deschis focul, la 6 decembrie, cu o armă de mână, într-o sală de cursuri, în baza Marinei americane (US Navy) la Pensacola, soldat cu trei morţi şi opt răniţi, înainte de a fi ucis de poliţie.
Shamrani "se presupune că a făcut obiectul unei anchete aprofundate la intrarea în Forţele aeriene regale saudite şi că la acel moment Arabia Saudită ştia despre radicalizarea (acestuia) şi sentimentele sale antiamericane, care erau asociate în mod public unui cont pe Twitter cu numele său", precizează într-un comunicatavocaţii.
După intrarea sa în armată, în 2015, tânărul a răspândit cu regularitate pe reţele de socializare "o ideologie fundamentalistă radicală".
El era urmărit de către cetăţeni saudiţi, membri ai Guverului şi Forţelor aeriene, "care au citit şi comentat mesaje radicale" ale militarului, subliniază avocaţii.
În pofida mesajelor sale, el a fost ales dintre sute de cadeţi ai Academiei Militare la o bursă în vederea participării la o formare în Statele Unite, iar "numirea sa a fost trimisă lanţului de comandă" al Ministerului saudit al Apărării.
Avocaţii estimează de asemenea că regele Salman al Arabiei saudite şi foul său, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, au "refuzat să îşirespecte promisiunea" faţă de familiile victmelor, după ce i-au dat asigurări lui Donald Trump, la acea vreme preşedinte, de a "avea grijă" de aceste familii.
Arabia Saudită, un aliat apropiat al Washingtonului, s-a grăbit să se distanţeze de atacator şi a condamnat o crimă "abominabilă".
Însă FBI a stabilit că militarul era radicalizat din cel puţin 2015 ţi că atacul său era "rezultatul unor ani de planificare şi pregătire".
Atacul armat a fost revendicat de către gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu care atacatorul s-a aflat în contact până cu o zi înainte de atac.
Potrivit unorexperţi, acsta este primul atac armat atât de apropiat de Al-Qaida comis pe teritoriul american de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.
În urma acestui atac armat, Washingtonul a expulzat 21 de militari saudiţi aflaţi la formare în Statele Unite, care au publiat "conţinuturi ofensatoare", "jihadiste sau antiamericane" pe reţele de socializare sau care deţineau conţinuturi "pedofile", potrivit news.ro.