FAO: Nou maxim istoric pentru preţurile alimentelor la nivel global

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 martie 2022

FAO: Nou maxim istoric pentru preţurile alimentelor la nivel global
Călin Rechea

Preţurile produselor alimentare şi-au accelerat creşterea în februarie 2022, iar indicele global a atins un nou maxim istoric, de 140,7 puncte (2014- 2016=100), conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul). Maximul anterior, de 137,6 puncte, s-a înregistrat în februarie 2011.

Indicele agregat al preţurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 20,7%, de la 19,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,9%, după un avans de 1,3% în luna anterioară.

Preţurile uleiului şi produselor lactate au avut, din nou, cea mai mare influenţă asupra dinamicii lunare a indicelui agregat.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o creştere lunară de 8,5%, după o creştere de 4,2% în luna precedentă, şi a atins un nou record istoric, de 201,7 puncte. Creşterea anuală s-a accelerat până la 36,8%, de la 33,9% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 2,8%.

Preţul uleiului de palmier şi-a reluat creşterea lunară pe fondul creşterii cererii şi a reducerii exporturilor Indoneziei, cel mai mare exportator la nivel mondial. Preţul uleiului de soia a crescut ca urmare a deteriorării perspectivelor producţiei din America de Sud, în timp ce preţul uleiului de floarea soarelui a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de evoluţia situaţiei în regiunea Mării Negre.

Preţul produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,8%, de la 19,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 6,4%, după un avans de 2,8% în luna precedentă. Dinamica a fost determinată de reducerea ofertei din Europa de Vest şi din Oceania, pe fondul creşterii cererii din Asia de Nord şi din Orientul Mijlociu. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,9%.

Preţurile cerealelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 14,8%, de la 12,5% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3%, după o relativă stagnare în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 1,2%.

Preţul grâului şi-a reluat creşterea, cu o rată lunară de 2,1%, după o scădere de 3,1%, pe fondul incertitudinii legate de evoluţia exporturilor din Ucraina şi Rusia. Preţul porumbului a crescut cu o rată lunară de 5,1%, în condiţiile secetei persistente din Brazilia şi Argentina, iar preţul orezului a crescut cu o rată lunară de 1,1%, pe fondul cererii ridicate din Estul Asiei. Preţul sorgului a crescut cu 5,9% faţă de luna anterioară, iar preţul orzului cu 2,7%.

Preţul zahărului a înregistrat o nouă scădere lunară, de 1,9%, după un declin de 3,2% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a temperat până la 10,4%, de la 19,7%. Raportul FAO arată că declinul a fost determinat de perspectiva unor producţii bune la nivelul principalilor exportatori, India şi Thailanda. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 0,9%.

Preţul cărnii şi-a temperat creşterea anuală şi în februarie 2022, până la 15,3%, de la 16,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un avans de 0,4% în luna anterioară.

Preţul cărnii de vită a atins un nou record, în condiţiile cererii ridicate la nivel global, în timp ce preţul cărnii de porc a înregistrat o creştere moderată ca urmare a creşterii cererii interne din Uniunea Europeană şi Statele Unite. Preţurile cărnii de pasăre şi de ovine au scăzut ca urmare a scăderii cererii din China, respectiv a creşterii ofertei din Oceania.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în creştere cu 2,2 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 2,796 miliarde de tone, cu 0,7% peste producţia din sezonul anterior. Revizuirea pozitivă a fost determinată de creşterea producţiei estimate pentru porumb şi orez.

Prognoza pentru producţia de grâu a fost menţinută la 775,4 milioane de tone, cu 0,2% sub nivelul sezonului anterior, în condiţiile în care cele mai mari creşteri sunt aşteptate în Australia, în timp ce se aşteaptă o scădere uşoară în UE.

Prognoza producţiei pentru celelalte categorii de cereale a fost revizuită la 1,501 miliarde de tone, nivel cu 1,2% peste cel înregistrat în sezonul anterior, în timp ce prognoza pentru producţia de orez a fost revizuită în creştere cu 2,2 milioane de tone, până la 519,3 milioane de tone, un nivel cu 0,7% peste cel din sezonul precedent.

FAO a revizuit în creştere şi prognoza pentru comerţul mondial cu cereale. Volumul estimat pentru sezonul 2021/2022 este de 484 de milioane de tone, un nou record, cu 2,7 milioane de tone peste estimarea anterioară. Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în creştere cu 1,1 milioane de tone, până la un nou record, de 194 milioane de tone, cu 2,5% peste nivelul din sezonul anterior.

Noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 3,7% în sezonul 2021/2022 faţă de sezonul precedent, până la 53,4 milioane de tone.

Pentru celelalte categorii de cereale, schimburile comerciale au fost revizuite în creştere cu 1,4 milioane de tone, până la 236,7 milioane de tone, un nivel cu 0,9% sub cel înregistrat în sezonul precedent.

În comunicatul de presă al FAO se menţionează că impactul războiului din Ucraina nu a fost luat în calcul pentru estimările comerţului de cereale.

Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se poate accelera masiv în perioada următoare, în condiţiile deteriorării grave a situaţiei geopolitice şi a creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb