Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat, în luna noiembrie, un declin de 0,4%, întrerupând o tendinţă de creştere continuă consemnată pe parcursul acestui an, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citată de Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna noiembrie 2016, acest indice a scăzut cu 0,4% comparativ cu octombrie, până la un nivel de 171,3 puncte. În pofida scăderii din luna noiembrie 2016, preţul global al alimentelor este cu 10,4% mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2015, potrivit Agerpres.
Conform FAO, preţul zahărului a scăzut cu 8,9% luna trecută comparativ cu octombrie, datorită unei recolte peste aşteptări în Brazilia, cel mai mare producător de zahăr din lume, precum şi a deprecierii monedei braziliene în raport cu dolarul american. Preţul cărnii a rămas nemodificat, dar preţul uleiului vegetal a crescut cu 4,5% din cauza unei cereri puternice pentru ulei de palmier şi a unei producţii sub aşteptări în Asia de Sud-Est.
În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale în sezonul 2016 - 2017, la 2,577 miliarde tone, cu 1,7% peste recolta de anul trecut. Producţia mondială de grâu ar urma să ajungă la 749 milioane tone, cu aproximativ 1,9% mai mare decât în 2015, iar estimările privind producţia de porumb au fost majorate la 1,027 miliarde tone, cu 2,9 milioane tone mai mult decât în estimările anterioare.