FAO: Preţurile alimentelor au urcat la maximul ultimilor zece ani

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Agro-alimentar / 8 octombrie 2021

Călin Rechea

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat o nouă creştere în septembrie 2021, cu o rată lunară de 1,2%, după o creştere de 3,3% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 32,8%, de la 34% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul 1).

FAO: Preţurile alimentelor au urcat la maximul ultimilor zece ani

Valoarea medie anuală a indicelui agregat al preţurilor a atins, în termeni nominali, un maxim al ultimilor 10 ani, de 122,9 puncte (2014-2016 = 100), iar în termeni reali s-a înregistrat maximul ultimilor 45 de ani (vezi graficul 2).

FAO: Preţurile alimentelor au urcat la maximul ultimilor zece ani

În comunicatul de presă de pe site-ul organizaţiei se precizează că avansul din septembrie a fost determinat mai ales de creşterea preţurilor cerealelor şi uleiurilor vegetale, în condiţiile în care indicele preţurilor cărnii a rămas stabil.

Preţul cerealelor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 2%, iar creşterea anuală s-a temperat până la 27,3%, de la 31,2% în luna precedentă, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni.

Preţul grâului a crescut cu o rată anuală de 41%, pe fondul unei creşteri lunare de circa 4%, în condiţiile creşterii cererii la nivel mondial.

Preţul porumbului a crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă şi cu o rată anuală de 38%, în timp ce preţul orzului a crescut cu o rată lunară de 2,6%.

Preţul mediu al uleiurilor vegetale şi-a temperat creşterea anuală până la 61,2%, de la 68% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,6%, după un avans de 6,7% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 4,2%.

Preţul uleiului de palmier a înregistrat a treia creştere lunară consecutivă şi a atins un maxim al ultimilor 10 ani, pe fondul producţiei sub potenţial din Malaezia, determinată de deficitul forţei de muncă. O nouă creştere a înregistrat şi preţul uleiului de rapiţă, în timp ce preţurile uleiului de floarea soarelui şi de soia au înregistrat scăderi în septembrie, pe fondul perspectivelor bune pentru recolta din sezonul 2021/22.

Preţul produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală, până la 15,2%, de la 13,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,5%, după o scădere de 0,5% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,2%.

Preţul zahărului şi-a accelerat creşterea anuală până la 53,5% în septembrie 2021, de la 48,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după un avans de 10% în luna precedentă, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din februarie 2017. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 3,7%.

Creşterea lunară a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra producţiei din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel mondial, însă presiunile de creştere a preţului au fost temperate de reducerea cererii pentru importuri şi de îmbunătăţirea prognozelor privind producţia din India şi Thailanda.

Preţul cărnii a înregistrat a douăsprezecea lună consecutivă de creştere în septembrie 2021, cu o medie lunară de 2%. Creşterea anuală s-a accelerat până la 26,3%, de la 25,2% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,1%, după o creştere de 1,1% în luna anterioară.

Preţurile cărnii de ovine şi bovine au crescut pe fondul achiziţiilor din China, iar preţurile cărnii de pasăre au scăzut pentru prima dată în ultimele nouă luni în condiţiile creşterii ofertei globale. Preţul cărnii de porc şi-a continuat scăderea în condiţiile scăderii importurilor Chinei şi a cererii interne scăzute din Europa.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în creştere cu 12,1 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 2,8 miliarde de tone, cu 1,1% peste producţia din sezonul anterior. În ciuda revizuirii în creştere, "producţia va fi în continuare mai mică decât necesarul de consum anticipat pentru sezonul 2021/22", după cum se arată în comunicatul de presă de la FAO.

Producţia de grâu a fost revizuită în creştere cu 7,2 milioane de tone, până la 776,7 milioane de tone, în condiţiile unei perspective bune pentru producţia din Estul Europei.

Prognoza producţiei pentru celelalte categorii de cereale a fost revizuită în creştere cu 4,3 milioane de tone, până la 1,504 miliarde de tone, nivel cu 1,6% mai mare decât cel din sezonul anterior, în condiţiile în care prognoza pentru producţia de porumb a rămas relativ neschimbată la 1,192 miliarde de tone, cu circa 3% peste nivelul din sezonul anterior.

Prognoza pentru producţia de orez a fost majorată cu 617.000 tone, până la 520 de milioane de tone, un nivel cu 1,3% peste recordul din sezonul 2020/2021, în timp ce prognoza pentru producţia de orz a fost majorată cu 1,9 milioane de tone, până la 149,4 milioane de tone, pe fondul îmbunătăţirii randamentelor din Australia.

FAO a revizuit în creştere şi prognoza pentru comerţul mondial cu cereale. Volumul estimat pentru sezonul 2021/2022 este de 473,2 milioane de tone, cu 7,4 milioane de tone peste estimarea din septembrie 2021, respectiv cu 0,3% sub nivelul record din sezonul anterior, de 474,9 milioane de tone.

Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în creştere cu 2,9 milioane de tone, până la 188 de milioane de tone, cu 0,3% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o creştere de 2% în sezonul 2021/2022 faţă de sezonul precedent, până la 50,2 milioane de tone.

Bloomberg a scris recent că preţurile alimentelor la nivel global pot cunoaşte o creştere explozivă în perioada următoare, pe fondul recoltelor slabe din China determinate de criza de energie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E crimă teroristă la buzunar ce se întâmplă cu prețurile. E rezultatul muncii asasinilor economici care vor să pună planeta pe chituci!

    În loc să muncească roboții și oamenii să frece duda, cum spunea acu 40j de ani Alvin Tofler într-o carte, oamenii sunt mai sclavi pentru mâncare și subzistență ca niciodată. 

    pai cine i sponsorizeaza pe politicieni pentru legislatie favorabila lor....oare nu corporatiile care detin si lanturile de supermarket uri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb