FAO: Preţurile alimentelor la nivel global au coborât la minimul ultimilor doi ani

CĂLIN RECHEA
Internaţional / 2 iunie 2023

CĂLIN RECHEA

Preţurile produselor alimentare la nivel global au revenit la tendinţa de scădere în luna mai 2023 şi au atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani, conform ultimului raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Indicele agregat al preţurilor a scăzut cu 2,6% faţă de luna precedentă, până la 124,3 puncte (2014 - 2016 = 100), de la 127,7 puncte în luna anterioară (vezi graficul). Scăderea anuală s-a accelerat până la 21,3%, de la 19,4%. Declinul indicelui a fost influenţat mai ales de preţurile uleiului şi cerealelor.

FAO: Preţurile alimentelor la nivel global au coborât la minimul ultimilor doi ani

Preţul uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 8,7%, după un declin de 1,3% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 48,2%, de la 45,3% în aprilie 2023. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 5,2%.

Preţul uleiului de palmier a scăzut semnificativ faţă de luna precedentă, pe fondul cererii reduse, în timp ce preţul uleiului de soia a înregistrat a şasea scădere consecutivă, în condiţiile unor stocuri mari la nivelul Statelor Unite şi a perspectivelor bune pentru producţia din Brazilia.

Preţurile cerealelor au înregistrat o scădere lunară de 4,8%, după o scădere de 1,7% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 25,3%, de la 19,8%. Scăderea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 2,3%.

Preţul grâului a înregistrat o scădere lunară de 3,5%, iar preţul porumbului a scăzut cu o rată lunară de 9,8%, în timp ce preţurile orzului şi sorgului au scăzut cu 9,5%, respectiv 9,7%. Preţul orezului şi-a continuat creşterea lunară, pe fondul reducerii cantităţilor disponibile pentru export din Vietnam şi Pakistan.

Preţul zahărului a înregistrat o nouă creştere lunară semnificativă, de 5,5%, după un avans de 17,6% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 30,9%, de la 22,9%. În ultimele 12 luni, preţul zahărului la nivel global a înregistrat o creştere medie lunară de 2,4%.

Preţurile produselor lactate şi-au accelerat scăderea anuală până la 17,7%, de la 16,5% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,2%, după o scădere de 3,3%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,6%.

Preţul cărnii a înregistrat a patra creştere lunară consecutivă în luna mai 2023, de 1%, după un avans de 1,8% în luna precedentă, iar scăderea anuală s-a temperat până la 4,1%, de la 4,2%. În ultimele 12 luni, scăderea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 0,3%.

Preţul cărnii de porc a înregistrat a patra creştere lunară consecutivă, iar preţurile cărnii de bovine au crescut, în condiţiile reducerii efectivelor din Statele Unite. Preţul cărnii de pasăre a înregistrat o nouă creştere lunară, în condiţiile cererii ridicate din Asia, iar preţul cărnii de ovine a scăzut, pe fondul ofertei ridicate din Oceania.

Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2023/2024 a fost de 2,813 miliarde de tone, nivel cu 1% peste cel înregistrat în sezonul anterior.

Creşteri ale producţiei sunt aşteptate pentru porumb, orez şi sorg, în timp ce estimările pentru producţia de grâu şi orz se află sub nivelul din 2022. Prognoza producţiei de grâu este de circa 777 milioane de tone, cu 3% sub producţia din sezonul anterior.

Prognoza producţiei de orez din sezonul 2023/2024 arată o creştere de 1,3% faţă de sezonul precedent, până la 523,5 milioane de tone.

Estimările privind comerţul mondial cu cereale arată o stagnare la 471,6 milioane de tone în sezonul 2023/24, pe fondul unei scăderi de 3% a comerţului cu grâu, până la 193,7 milioane de tone.

Pentru comerţul cu porumb, orz, ovăz, sorg se estimează o creştere cu 1,4% în sezonul 2023/24 faţă de sezonul anterior, până la 221,4 milioane de tone.

Prognoza pentru comerţul cu orez a fost majorată cu 5,5% faţă de sezonul precedent, până la 56,6 milioane de tone, un nou maxim istoric.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Preturile nu preturilor...

    ???? 

    Si atunci noi de ce platim preturi ASTRONOMICE

    1. Știi singur răspunsul, nu mai pune întrebări retorice.

    Nu stiu ce preturi au scazut, chiar m-am facut de ras ieri in piata, cand am incercat sa negociez un litru de bulion (20 de lei)- era pt taica-meu si-mi daduse 10 lei(ca atat a fost data trecuta). Au sarit astia pe mine du-te de-aici cu 10 leii tai!

    Rosii 25 de lei, cirese 30 de lei , un kg de carnat 55 de lei- de magazin nu de-ala de casa. ieftin , ce va plangeti? 

    Imi aduc aminte carnatul era 22-25 de lei la carmangerie, nu demult si dupa pandemie, iar cel de casa era 45.

    au inundat astia piata cu bani, s-au umplut de datorii, au si printat bani-parerea mea, ca nu spune bnr ul tace din gura, dar se vede ca masa monetara M2 a crescut cu 40-50% in 2 ani. Si normal mai multi bani in piata, adica "bani", fiindca leul nu mai indeplineste conditia de bani, un mijloc de schimb STABIL, si un mijloc de economiosire hahaha- alearga dupa un numar finit de produse=scumpiri aberante in special la ce e musai sa cumperi-mancare de ex. 

    1. Nu se vede la raft, lacomia supermatketurilor este la cote extreme

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb