Procurorul Anca Jurma şi-a încheiat, ieri, interimatul de şase luni, la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Fiica fostului procuror general Nicolae Cochinescu a fost înfrântă de presiunea pusă asupra instituţiei de coaliţia PSD-ALDE şi de mass-media din jurul puterii politice. Dacă în primă fază a părut că rezistă presiunii imense, atacul declanşat în ultima perioadă, pe baza unei înregistrări a convorbirii pe care Anca Jurma a avut-o cu procurorul Florentina Mirică privitor la eficienţa activităţii DNA, a fost devastator pentru şeful interimar al procurorilor anticorupţie. Atacul respectiv a determinat-o pe Anca Jurma să retragă solicitarea de prelungire a interimatului în fruntea DNA, cerere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii şi să lase astfel instituţia fără un şef care să o apere în faţa politicienilor care o contestă.
La plecarea din funcţia de procuror şef al DNA, Anca Jurma a spus: "Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Am acceptat cu greu această funcţie interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situaţie dificilă. (...) În această perioadă mi-am propus să fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA să funcţioneze bine, în ciuda climatului ostil la care instituţia a trebuit să facă faţă. Am încercat să asigur o perioadă de echilibru şi de normalitate, folosind metode democratice de conducere".
Climatul ostil despre care vorbeşte magistratul se referă la presiunile politicienilor cu privire la dosarele de mare corupţie, la presiunea exercitată de mass-media aservită arcului guvernamental, presiuni care au fost generate şi de abuzurile efectuate de unii procurori în cursul anchetelor penale, cele mai răsunătoare fiind cazurile de la Ploieşti şi Oradea.
În aceste condiţii, Anca Jurma susţine că, în perioada în care s-a aflat la şefia DNA, dosarele trimise în judecată au privit fapte penale susţinute temeinic de probe, iar anchetele au respectat normele legale şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Fostul procuror-şef interimar al DNA a precizat: "Atâta timp cât exis-tă corupţie în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală, cât şi de fapt, să instrumenteze dosare, corect şi profesionist şi fără să fie intimidaţi. M-am solidarizat şi mă voi solidariza întotdeauna cu foarte mulţi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale şi făcând faţă oricăror presiuni, au reuşit să probeze fapte grave de corupţie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, şi să aducă înapoi averi furate, să recupereze pagube produse bugetului statului. Datorită lor, sunt mulţi oameni în România care sunt convinşi că se poate face dreptate, că funcţia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca să îl protejeze în faţa legii, dacă a încălcat-o, şi că nu vom lăsa corupţia să prolifereze la infinit".
Anca Jurma a criticat abuzurile unor magistraţi cu privire la îndeplinirea justiţiei şi a susţinut că acestea trebuie aspru sancţionate, deoarece crede "într-o justiţie cu mâinile curate".
Lucrul care a dezamăgit-o profund pe fosta şefă a DNA este redarea în presă a unei convorbiri pe care a avut-o cu procurorul Florentina Mirică referitoare la eficientizarea activităţii instituţiei.
Cu privire la acest aspect, Anca Jurma a precizat: "Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust şi denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluţii, legale şi corecte, pentru mai buna desfăşurare a activităţii instituţiei, m-au determinat să apreciez că nu mai am condiţiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcţie conform viziunii şi obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o".
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, ieri, după încetarea interimatului magistratului Anca Jurma în fruntea DNA, că momentan nu se grăbeşte cu numirea unui alt interimar în funcţia de procuror-şef.
Până la numirea unui nou interimar sau a unui procuror-şef definitiv, conducerea DNA va fi asigurată de Călin Nistor, care deţine funcţia de procuror-şef adjunct al instituţiei.
Interimatul procurorului Anca Jurma în fruntea DNA a început în 9 iulie 2018, imediat după decretul prezidenţial prin care Klaus Iohannis aplica Decizia 358 din 30 mai 2018 a Curţii Constituţionale a României, prin care a fost obligat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cererea de revocare a fost făcută la sfârşitul lunii februarie a anului trecut de către Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, la presiunea coaliţiei PSD-ALDE.
După revocarea din 9 iulie, în timpul interimatului magistratului Anca Jurma, DNA nu a mai apărut în presă cu noi dosare de mare corupţie. Conducerea instituţiei a comunicat mai rar, iar cercetările penale s-au axat, în primul rând, pe dosarele începute în anii trecuţi. Singurul caz care a ieşit din acest tipar este solicitarea adresată Senatului pentru ridicarea imunităţii lui Călin Popescu-Tăriceanu şi urmărirea lui penală într-un dosar legat de plata licenţelor Microsoft. Cerere pe care Senatul nu s-a pronunţat, deşi ar fi trebuit să o facă până la sfârşitul anului trecut.