Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, marţi, în comuna Apele Vii din Dolj, unde a participat la începerea unei campanii de împădurire pe nisipurile din sudul ţării, că suprafaţa împădurită a judeţului va creşte cu 12% până în 2026 cu ajutorul fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), informează agerpres.ro.
Conform sursei menţionate, "După toate calculele, avem toate şansele să extindem suprafaţa împădurită a judeţului Dolj cu 12% până la finalul PNRR - 2026. Extinderea trebuie susţinută cu împădurirea a 10.000 de ha. Dacă astăzi vorbim deja de circa 2.000 de ha de păduri noi în acest judeţ, targetul de 10.000 poate fi atins. Viaţa va deveni tot mai grea acolo unde nu este pădure. PNRR dă un mare impuls României să-şi extindă suprafaţa împădurită. Gândiţi-vă că în ultimii 15 ani, aici, în Oltenia, au fost împădurite doar 7.000 de ha. Noi, acum, vom reuşi ca în mai puţin de 6 luni să plantăm aproape 50% din cât s-a reuşit în ultimii 15 ani. De acest ritm al împăduririlor are nevoie România", a spus ministrul.
Ministrul Fechet a participat, marţi, la plantarea primei păduri din nisipurile Olteniei, realizată prin fonduri din PNRR, conform sursei citate. Pădurea de 70 ha se află pe raza localităţii Apele Vii, judeţul Dolj, şi se va înfiinţa printr-un proiect de 2,3 milioane de euro. Astfel, vor fi plantaţi peste 350.000 de puieţi de salcâm, dud şi ulm de Turkestan, care vor stabiliza cele 70 de ha de soluri nisipoase din zonă, transmite sursa indicată.
La acţiunea de plantare au participat şi peste 200 de reprezentanţi silvici, care au început acţiunea de plantare a primei păduri din Oltenia finanţată din fonduri provenite din PNRR, menţionează sursa. Pădurea de la Apele Vii este înfiinţată de Ocolul Silvic "Renaşterea Pădurii", care are programată pentru această toamnă şi plantarea unui perimetru de 100 de ha pe raza localităţii Mârşani, tot prin fonduri din PNRR, relatează agerpres.
Potrivit Strategiei de dezvoltare a Doljului, deşertificarea, aridizarea, uscarea anormală a arborilor şi invazia bolilor şi a dăunătorilor au luat tot mai mult amploare în judeţul Dolj, care este cea mai expusă zonă din România la fenomenul deşertificării, întrucât fenomenul schimbărilor climatice a fost amplificat de tăierea pădurilor şi a perdelelor forestiere, precizează sursa indicată. Doljul are un grad de împădurire de circa trei ori mai mic decât media naţională, iar miile de hectare de dune de nisip "înghit" în fiecare zi terenurile fertile, informează agerpres.