Fenechiu afirmă că PNL va vota pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice"

A.B.
Politică / 11 noiembrie 2020

Fenechiu afirmă că PNL va vota pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice"

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL a susţinut întotdeauna iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" şi că va vota pentru aceasta.

Daniel Fenechiu a declarat, la RFI, că PNL va vota pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

"Cu siguranţă, pentru. PNL a susţinut întotdeauna "Fără penali". Preşedintele Klaus Iohannis a şi iniţiat un referendum complementar, să zic aşa, bine, un referendum diferit, care a fost votat de peste şapte milioane de români. Împreună cu USR-ul, am formulat nişte amendamente la Camera Deputaţilor, amendamente care au fost respinse. Astăzi urmează să vedem ce decide majoritatea parlamentară, că noi nu avem majoritatea acolo. Iniţiativa "Fără penali" nu are raport la Comisia Juridică şi, potrivit practicii, nu ar putea fi discutat. Cu toate astea, noi susţinem ca să fie discutat în plen, sărim comisia şi făcând inclusiv discuţiile, amendamentele şi toate discuţiile tehnice în plen. Dacă se va putea acest lucru, vom susţine evident şi amendamentele convenite împreună cu USR-ul la discuţia din Camera Deputaţilor şi da, vom susţine iniţiativa "Fără penali", pentru că România are nevoie de o viaţă politică curată", a afirmat el.

Întrebat ce şanse sunt ca iniţiativa "Fără penali" să fie supusă unui referendum odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, Fenechiu a răspuns: "Îmi este greu să vă dau un procentaj de reuşită. Este destul de târziu, din punctul ăsta de vedere. Colegii noştri de la USR PLUS sunt foarte dornici ca ea să fie adoptată înainte de alegeri, nu ştiu cât de mult îşi doresc să fie şi supusă, dar cred că îşi doresc să fie cel puţin temă de campanie electorală".​​

Senatul are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", sub rezerva primirii raportului pe acest proiect, conform site-ului instituţiei.

Dan Barna a declarat că miercuri este momentul adevărului când pe ordinea de zi a plenului Senatului a fost pusă iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice".

"Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie", a adăugat liderul USR.

"Miercuri e ziua adevărului: vot final pe «Fără Penali» în Parlament. Iniţiativa Fără penali în funcţii publice a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL. E posibil ca mâine să încerce tertipuri procedurale pentru a nu se da votul. Ar fi clar semnalul că vor în continuare cu penali. Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie. Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit", a scris Dan Barna marţi pe Facebook.

Liderul senatorilor USR Radu Mihail a declarat că iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice" a primit raport din partea Comisiei de constituţionalitate, însă "a devenit prizoniera" unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan în Comisia juridică. El a adăugat că la şedinţa de marţi a Comitetului liderilor a insistat ca proiectul să fie votat în plenul de miercuri al Senatului, chiar dacă nu are raport de la Comisia juridică.

"Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva", a adăugat senatorul USR care a precizat că acelaşi lucru va cere partidul şi la şedinţa de miercuri a forului legislativ.

Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea "Fără penali în funcţii publice". Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.

Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice". Au fost 295 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dar initiativa corecta, "fara penibili in functiile publice" cand o votati, mai ales ca tu, buhaitule esti unul dintre ei?!

    legea "alba neagra" pana la" interventie"

    "până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării" 

    condamnat , condamnat dar nu conteaza daca intervine o "situatie" ce inlatura "consecintele condamnarii" 

    o consecinta este inclusiv imposibilitatea de a candida conform legii de votat : "Fără penali în funcţii publice"  

    dar daca se "intervine" cu o "situatie ce inlatura "consecinta condamnarii adica legea "Fără penali în funcţii publice" rezulta ca domnii "condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie " pot candida  

    rezulta ca legea e "pistol cu apa" pentru cei la care "se intervine " 

    deci inutila si nu ne ajuta cu nimic daca nu se elimina

    "până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb