Fercală aşteaptă termen peste o lună de la Curtea Constituţională

Ovidiu VRÂNCEANU
Piaţa de Capital / 1 mai 2010

Fercală aşteaptă termen peste o lună de la Curtea Constituţională

El speră ca Ordonanţa 84/2006, care limitează dreptul de deţinere a acţiunilor SIF la 1% să fie anulată

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, a declarat că speră ca primul termen la Curtea Constituţională în dosarul prin care compania a solicitat anularea actului normativ (Ordonanţa 84/2006) prin care se limitează pragul de deţinere de acţiuni în cadrul SIF-urilor la 1% să fie într-o lună - o lună şi jumătate. "Noi credem că vom avea succes, având în vedere că suntem societăţi private, iar statul nu ar trebui să se implice în viaţa unor companii private", a explicat sursa citată.

Anul trecut, acţionarii SIF Transilvania au aprobat ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5%, cu păstrarea dreptului de vor pentru doar un procent din acţiuni. Deocamdată, această decizie nu poate fi aplicată deoarece CNVM a atacat-o, în baza ordonanţei amintite.

"Activitatea noastră este extrem de limitată şi, după ce vom încerca să creştem pragul de deţinere de la 1 la 5%, dar şi pragul de vot la aceeaşi valoare, vom încerca să transformăm SIF Transilvania într-un grup de firme, pentru că acum nu funcţionăm nici ca un fond de investiţii, nici ca un grup de firme, ci ceva între", a spus Fercală. Acesta a precizat că activitatea SIF-ului va fi orientată în principal către industrie şi turism, dar şi către partea financiară, activităţi care au adus profituri importante societăţii.

Mihai Fercală a mai precizat că pragul de 1% a fost impus de fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Popescu, care deţinea acţiuni şi la SIF Transilvania, care a promovat o ordonanţă de urgenţă într-o vacanţă parlamentară, în urmă cu trei ani, deşi Guvernul nu era abilitat pentru emiterea unui act normativ în ceea ce priveşte piaţa de capital.

"Consiliul de Administraţie al SIF3 a dorit să ridice pragul de deţinere la 5% ca să permită concentrarea capitalului şi să uşureze adoptarea deciziilor în CA, a explicat domnul Fercală, adăugând: "Este hilar să vii într-o Adunare Generală unde 10% din acţionari decid pentru toţi acţionarii SIF3. În plus, suntem în criză. Niciun investitor instituţional nu o să vină să-şi plaseze banii într-un SIF în care deţinerea lui este limitată la 1%. Unii dintre aceşti investitori sunt obligaţi, prin actul constitutiv, să investească o sumă minimă într-un emitent, însă pragul de deţinere îi împiedică".

Majorarea pragului la 5% simultan cu limitarea drepturilor de vot la 1% din capitalul social al SIF3 este o măsură destul de controversată în condiţiile în care mai multe acţiuni deţinute la SIF3 nu ar atrage, după sine, o putere mai mare de control.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb