Fermierii care se înregistrează la Registrul Comerţului sunt sprijiniţi cu 1.500 de euro/an

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 28 aprilie 2010

Micii producători care vând în pieţe, târguri şi oboare pot primi sprijin de la stat, dacă se înregistrează la Registrul Comerţului şi, din acest motiv, aplicarea OUG 44/2008 este în avantajul lor, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

"Avem în PNDR măsuri prin care putem sprijini micii producători să îşi dezvolte o activitate comercială pentru a-şi creşte veniturile. Avem măsura 141 pentru fermele de subzistenţă, prin care putem acorda fermierilor până la 1.500 de euro/an /fermă, timp de cinci ani, cu o condiţie de eligibilitate, respectiv de a se înregistra ca PFA (n.r. persoană fizică autorizată) sau microîntreprindere", a explicat domnul Dumitru.

Secretarul de stat din MADR, Adrian Rădulescu, a precizat că PFA în forma cea mai simplă înseamnă că se înregistrează o singură dată şi primeşte acel certificat de la Regis-trul Comerţului. Acesta a subliniat: "Anual, micii producători se duc şi dau o declaraţie pe propria răspundere, prin care estimează ce venituri cred că vor avea. În aceste condiţii, ei pot primi ajutoare, fonduri europene şi nu mai e nevoie să ceară eliberarea acelui certificat de producător. În această formă, nu-i trebuie nici casă de marcat, nici contabilitate".

Potrivit datelor MADR, în 2009, circa 6.500 de fermieri au primit sprijinul de 1.500 de euro pe an pe exploataţie de subzistenţă, iar anul acesta vor fi incluşi încă 20.000. Până în 2013 se estimează intrarea a circa 76.000 de ferme de subzistenţă în acest sistem.

Plata integrală a subvenţiilor, până la 30 mai

Subvenţiile directe pe suprafaţă aferente anului 2009 vor fi plătite integral până la 30 mai, cu o lună mai devreme decât termenul stabilit de regulamentele europene, a mai declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Am plătit un avans din aceste subvenţii pe suprafaţă, începând cu luna noiembrie a anului trecut, iar acum vrem să finalizăm plăţile cu o lună mai devreme faţă de termenul stabilit, respectiv 30 iunie. Dacă pentru plăţile din 2007 se plătise până la o dată similară numai 1,5% din fonduri, iar în 2008 circa 14%, anul acesta am plătit până în prezent 64%, cu 50% mai mult decât fondurile din 2008", a spus Mihai Dumitru.

Potrivit acestuia, până în prezent au fost plătite subvenţii pentru o suprafaţă de şase milioane de hectare şi mai sunt autorizate la plată încă 1,3 milioane de hectare.

Sectorul agricol din ţara noastră a atras din fondurile europene peste trei miliarde de euro, în perioada 2007 - 2009, jumătate din această sumă reprezentând subvenţiile pe suprafaţă.

"Agricultura României a încasat în anii 2007, 2008 şi 2009 peste trei miliarde de euro din fondurile europene, din care 1,5 miliarde de euro pentru plăţile directe pe suprafaţă şi 1,5 miliarde euro pentru proiecte de investiţii prin PNDR", au declarat reprezentanţii MADR

Ţara noastră gestionează, în prezent, trei fonduri europene în domeniul agricol (FEGA, FEADR şi FEP), care reprezintă 40% din fondurile totale alocate ţării de Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb