În deschiderea Cupei Mondiale, într-o conferinţă de presă, actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, a făcut o declaraţie bizară chiar după standardele după care sunt judecate declaraţiile din ziua de azi. Reacţionând la criticii care puneau în discuţie organizarea competiţiei în Qatar, Infantino a spus: "La câte au făcut europenii în lume în ultimii 3000 de ani, ar trebui să petrecem următorii 3000 de ani cerându-ne iertare".
Şi - se înţelege din context - să tăcem din gură, tot pentru următorii 3000 de ani, cu privire la abuzurile monstruoase din Qatar. Această formaţiune politică (îmi este greu să o numesc "stat") este de fapt proprietatea privată a familiei şeicului Al-Thani. Individul exploatează în beneficiul propriu imensele rezerve de gaz natural din Qatar şi trăieşte într-un lux extrem chiar dacă îl comparăm cu acela al tovarăşilor săi din Orientul Mijlociu. Qatarezii obişnuiţi trăiesc însă în dictatură. În ultima ediţie (2021) a Indexului Democraţiei, Qatar este pe un jalnic loc 114. Mai rău decât Mauritania (108), unde şi acum există sclavie, decât Nigeria (107), unde umblă gherilele islamice, sau decât Gambia (101), unde... nici nu ştiu ce se mai întâmplă.
Familia Al-Thani a rezolvat însă problema. Qatarezii au ajuns o minoritate în propria lor ţară. Peste 80 la sută din populaţie este formată din imigranţi. Majoritatea sunt sclavi aduşi să lucreze pe plantaţiile proiectelor de prestigiu ale "Famigliei".
De curând, autorităţile din Qatar au recunoscut că circa 500 dintre aceştia au murit ridicând stadioanele Cupei Mondiale. (Organizaţiile internaţionale vehiculează cifre mult mai mari). În 29 Decembrie 1940, când germanii au bombardat Londra şi au declanşat un imens incendiu, au pierit de trei ori mai puţini oameni decât cei din cifrele oficiale ale acestei Cupe Mondiale.
Tot între acuzaţiile împotriva Qatar-ului se numără şi acelea referitoare la corupţie. Cupa Mondială ar fi fost atribuită şeicatului din Golful Persic pe bază de mită dată unor delegaţii naţionale. (Sunt convins că delegaţia federaţiei din România a votat din inimă pentru Qatar, nu pentru că a luat bani cu sacoşa).
Să ne întoarcem însă la marele istoric Gianni Infantino. Spune el că "noi, europenii" am făcut tot felul de lucruri teribile "celorlalţi" în ultimii 3000 de ani. Adică de la sfârşitul Epocii Bronzului... Sunt foarte curios care erau păcatele "europenilor" de atunci şi cum au suferit de pe urma lor oamenii din Africa sau Asia (sper că măcar Americile şi Australia sunt excluse de teoria savantului italian).
FIFA însă nu are griji în privinţa Epocii Bronzului, pentru că de ceva timp a intrat în Epoca de Aur. Banii curg gârlă. Qatar-ul se pare că a cheltuit cu ocazia acestei Cupe circa 200 de miliarde de dolari. Chiar dacă suspectez că totalul este exagerat, totuşi e clar că şeicii au dat drumul la robinetul cu bani. Nu mă îndoiesc că nişte sume s-au dus unde trebuie...
Spre cinstea ei, o federaţie naţională a ridicat, de curând, o problemă de principiu. Federaţia daneză a chemat federaţiile europene să formeze o asociaţie proprie, separată de FIFA. Danezii sunt sătui de corupţia din fotbal şi de scandalurile din Qatar.
Sunt şanse, cred, să iasă ceva. Dar pentru că tot veni vorba, constat că autorităţile de la Bucureşti tac mâlc cu privire la corupţia din fotbal. Federaţia Română de Fotbal (FRF) este şi acum legănată dulce de autorităţi, cu toate că fotbalul românesc a devenit doar o sursă de scandal, că de performanţe nu mai este cazul...
Revenind la ideea danezilor. O salut, deşi cred că raţiunile sale de bază sunt greşite. Danezii, alături de alţi europeni, au protestat faţă de interdicţia ca jucătorii să poarte o banderolă pro-LGBT pe teren. Poliţia din Qatar s-a dat în spectacol, interzicând şi spectatorilor să poarte culorile LGBT pe stadion sau chiar pe stradă.
Aici avem o situaţie în care ambele părţi sunt în culpă. Cred că este absurd ca poliţia sau FIFA să se amestece în chestiunea vestimentaţiei fanilor. Dar mai cred şi că fotbaliştii ar face bine să ne scutească cu lecţiile morale. Mai ales că, citind presa, am îndoieli că ei sunt chiar nişte "cetăţeni-model"...
Plus că mai avem de-a face cu sfânta ipocrizie. De acord, Qatar-ul este un stat extrem de autoritar. Dar la fel este şi Arabia Saudită, care de asemenea este prezentă la Cupa Mondială. Şi cel puţin în Qatar nu ai şanse să dai peste execuţii cu sabia sau crucificări în piaţa publică, ca în Arabia Saudită. Şi nu am auzit pe nici unul dintre moraliştii cu crampoane să se denunţe situaţia de acolo.
Dar chiar şi în limitele sale, iniţiativa federaţiei din Danemarca trebuie salutată. State precum Qatar-ul sau Rusia trebuie excluse permanent din competiţiile sportive internaţionale. Iar bugetul de stat al României trebuie să înceteze să finanţeze participarea la aceste scheme "de aur". Profitabile pentru o oligarhie, însă costisitoare pentru iubitorii sportului.