FINANCIAL TIMES: Angajaţii Wirecard au scos milioane de euro din sediul central al companiei folosind pungi de cumpărături

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 26 aprilie 2021

Sursa foto: facebook.com/Wirecard

Sursa foto: facebook.com/Wirecard

În ceea ce se conturează a fi detalii din ce în ce mai frapante în legătură cu practicile frauduloase din interiorul companiei germane Wirecard, care s-a prăbuşit cu scandal în vara anului trecut după ce a fost protejată şi sprijinită de autorităţile germane mai mulţi ani la rând, Financial Times scrie că angajaţii companiei au scos milioane de euro în numerar din sediul central din Munchen, în pungi de plastic, pe o perioadă de mai mulţi ani, acţiuni ce sugerează că firma de plăţi a fost jefuită cu o "hărnicie" ce depăşeşte acuzaţiile iniţiale.

Fintech-ul german, care la maximul posibil a avut o valoare de piaţă de 24 de miliarde de euro pe bursa de la Frankfurt, a generat vara trecută unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă contabilă din istoria Germaniei. Compania s-a prăbuşit după ce o echipă de auditori a descoperit că 1,9 miliarde de euro din conturile firmei nu existau şi că anumite părţi ale afacerii sale din Asia erau o farsă.

Foşti angajaţi au povestit recent poliţiei din Munchen, care investighează frauda, că o parte din personal a scos în mod repetat cantităţi mari de numerar din sediul central al Wirecard, potrivit surselor Financial Times. Practica a început încă din 2012 şi sume de până la şase cifre în bancnote au fost adesea scoase din firmă în pungi de plastic Aldi şi Lidl, au declarat poliţiştilor foştii angajaţi.

Potrivit FT, suma totală, locul actual unde se găsesc acum banii şi scopul scoaterii banilor din clădire sunt chestiuni care nu au fost încă clarificate.

Wirecard, companie a cărei activitate principală era procesarea de plăţi, deţinea în nume propriu inclusiv o bancă, dar aceasta nu avea sucursale. Pe măsură ce cererea de numerar a crescut în timp, Wirecard Bank a achiziţionat un seif situat în sediul central al grupului, într-o suburbie din Munchen.

Într-o zi din luna mai 2017, 500.000 de euro în numerar au fost livraţi într-un moment în care seiful era plin, conform e-mailurilor văzute de FT şi de o persoană cu cunoştinţe despre tranzacţie. O parte din numerar trebuia ascunsă în altă parte a birourilor.

Un angajat care a lucrat la sediul respectiv aproape doi ani până în 2018, a declarat poliţiei că sume cuprinse între 200.000 şi 700.000 de euro erau scoase frecvent din firmă, uneori de câteva ori pe săptămână, potrivit unor surse familiare cu ancheta poliţiei.

Financial Times scrie că asta sugerează că undeva la peste 100 de milioane de euro ar fi putut fi scoase din firmă. Evidenţele bancare pe care poliţia le-a confiscat arată însă retrageri de numerar de numai 6 milioane de euro, potrivit surselor.

Cel puţin o parte din numerar a fost înregistrată ca fiind retrasă de clienţii Wirecard Bank, printre care parteneri de afaceri suspecţi cum ar fi compania de plăţi PayEasy din Filipine, despre care procurorii susţin că este una dintre entităţile care au stat la baza fraudei operate de Wirecard.

Foştii angajaţi au declarat poliţiei că multe dintre retrageri au fost făcute de un asistent al unui senior manager al Wirecard care se ocupa de o filială din Dubai. Această persoană a adus pungile de plastic care conţineau numerarul la aeroportul din Munchen cel puţin în câteva dintre ocazii, unde le-a predat unor persoane necunoscute, potrivit surselor.

Într-unul din cazuri, o sumă de şase cifre a fost trimisă lui Christopher Bauer din Manila, fost angajat al Wirecard care era la conducerea PayEasy, firmă care a generat sute de milioane de euro sub formă de venituri false pentru Wirecard. Potrivit autorităţilor din Filipine, Bauer a fost găsit mort la scurt timp după prăbuşirea Wirecard.

Managerul senior al Wirecard, care a declarat procurorilor că a transferat 4,5 milioane de euro din fonduri Wirecard către o fundaţie personală ascunsă din Liechtenstein, se confruntă, de asemenea, cu suspiciuni cu privire la 15 milioane de euro care au fost transferate din conturile de la Wirecard Bank în conturi din insula Antigua din Caraibe, un paradis fiscal offshore.

Conturile din care au fost retrase 15 milioane de euro sunt pe numele unor companii din Antigua şi deschise de cetăţeni din Costa Rica, Antigua şi Filipine, conform documentelor văzute de FT. Unul dintre deţinătorii de cont este menţionat, de asemenea, în faimoasele dosare Panama Papers, drept proprietar al unei companii din Insulele Virgine Britanice.

Managerul senior Wirecard a supravegheat deschiderea conturilor suspecte la Wirecard Bank, dintre care unele au fost create cu doar câteva luni înainte de prăbuşirea grupului în 2020. După arestarea sa din vara trecută, echipa de conformitate a găsit în seiful său codurile PIN necesare pentru controlul conturilor, potrivit documentelor văzute de FT.

Nu este clară originea celor 15 milioane de euro care au fost mutaţi în Antigua şi nici a banilor care au fost retraşi. O persoană apropiată anchetei a precizat pentru FT că documentele sugerează că banii ar fi putut fi generaţi de Wirecard în Asia înainte de a fi sifonaţi.

Poliţia din Munchen a arestat mai mulţi foşti manageri executivi ai Wirecard, inclusiv pe fostul director executiv Markus Braun. Procurorii îl acuză pe Braun că a fost creierul unei "escrocherii criminale" responsabilă pentru o "fraudă de miliarde" de euro. Braun neagă orice acuzaţie şi susţine că este nevinovat. Un avocat de-al său a precizat pentru FT că nu a avut cunoştinţă cu privire la sumele mari în numerar retrase de clienţii Wirecard Bank şi de conturile suspecte.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Astia erau bani de mita, se practica peste tot in lume, unii avand chiar conturi speciale pentru evidenta. Cand actionezi global, platile sunt multe, ai nevoie de o evidenta clara si sunt incluse in marjele de profit. Alta este sursa prabusirii.

    Bani in punga la fel ca la baronii locali. Sunt curios ce comenteaza trepanatii care ii considera pe nemti un fel de zmei.

    1. Gargara mai mare nu exista. Judecătorul sindic, pe numele sau Jaffe, încearcă sa prosteasca pe acționari ca firma era un jaf și sa dea vina pe fostul manager ca e cel care a gândit toată cacialmaua. Realitatea e un pic mai simpla și anume directorul financiar și șeful consiliului de supraveghere nu au reușit sa ajungă la un numitor comun pentru a înțelege ca un raport financiar neauditat nu are cum sa fie aprobat de consiliul de supraveghere fără a avea alta consecință decât anularea în instanta conform paragrafului 256 din Aktiengesetz. Da învățăm, ca de aceea primim remunerație de judecător sindic.

      Dumnealui nu este altcineva decât judecătorul sindic al companiei Kirch Media care a reușit cu un deceniu în urma sa obțină aproape 1 miliard euro despăgubire în renumitul proces legat de interviului fostului director general Breuer, care între noi fie vorba a fost alta cacialma...

      Bruta e vali undercover???/

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb