Evaziunea fiscală în domeniul tutunului atinge cifre alarmante, piaţa neagră ridicîndu-se la 300-400 milioane de euro, în timp ce piaţa oficială ("piaţa albă") înseamnă un miliard de euro anual, a apreciat, la sfîrşitul săptămînii trecute, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu.
Şeful Fiscului a anunţat că ANAF a declanşat săptămîna trecută o acţiune fără precedent pentru combaterea evaziunii fiscale în domeniul tutunului, fiind demarate acţiuni de control la toţi cei 19 producători autorizaţi, în urma numeroaselor semnale privind cantităţile mari de produse contrafăcute.
"Este prima acţiune a Fiscului la nivel naţional în domeniul tutunului, pînă acum acţionîndu-se doar punctual, cu rezultate nesemnificative", a declarat Bodu. El a precizat că 144 de inspectori sunt angrenaţi în această acţiune de control şi că a preferat ca în unele judeţe, cum ar fi Călăraşi, Cluj, Prahova, Teleorman, Dolj, să trimită inspectori din judeţele limitrofe sau de la centru, pentru "a preveni un eventual eşec". Acţiunea de control va dura o săptămînă, iar rezultatele parţiale sunt "încurajatoare", a arătat preşedintele ANAF.
La unii dintre producătorii autorizaţi, inspectorii ANAF au constatat stocuri de marfă foarte mari care nu erau înscrise în contabilitate şi ar fi fost puse în circulaţie fără plata taxelor.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a propus producătorilor de tutun un protocol de colaborare pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniu, fenomen care afectează atît interesele statului, cît şi ale companiilor care îşi desfăşoară activitatea corect. Protocolul a fost afişat pe site-ul ANAF, însă pînă acum un singur producător din cei 19 a semnat acest protocol - compania multinaţională JTI. Fiscul le solicită firmelor producătoare de tutun care acceptă această formă de colaborare informaţii cu privire la cazurile de pe piaţă - inclusiv transporturile de produse de contrabandă sau contrafăcute - de natură să trezească suspiciuni privind încălcarea legilor în vigoare sau care ar putea avea impact asupra funcţionării legale a pieţei româneşti, precum şi rapoarte cu privire la volumul de vînzări de pe piaţa internă şi date referitoare la bunurile fabricate şi exportate sau aflate în tranzit pe piaţa internă.
La rîndul său, Fiscul se angajează prin acest protocol să acorde informaţii, în condiţiile legii, cu privire la orice interceptare de produse, considerate ca purtînd mărcile ce aparţin societăţilor partenere, prin reţelele de comerţ ilicit şi le va pune acestora la dispoziţie mostre ale produselor puse sub sechestru.
De asemenea, ANAF va acţiona astfel ca, indiferent de infracţiune, toate ţigaretele de contrabandă sau destinate acestui scop, precum şi cele contrafăcute, care au fost sechestrate/confiscate, să fie dis-truse în momentul în care nu vor mai fi necesare în cadrul nici unei acţiuni administrative, civile sau penale şi va informa producătorii co-semnatari cu privire la aceste etape. ANAF exclude însă posibilitatea ca societăţile producătoare de tutun care consimt la această formă de cooperare să beneficieze de un tratament fiscal preferenţial.
• Încasările din accize la ţigaretele ieftine au scăzut, declară preşedintele ANAF
Încasările din accize la ţigaretele ieftine au scăzut, după majorarea accizelor operată de la 1 aprilie, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu. Încasările din accize în domeniul tutunului sunt însă, pe ansamblu, mai mari cu nouă procente faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit preşedintelui ANAF. "Cei de la Fisc nu ştiu şi sunt şi ei curioşi cum vor evolua încasările din accize", a afirmat Sebastian Bodu, care a explicat că nu Fiscul stabileşte nivelul acestora, ci Ministerul Finanţelor Publice. De la 1 aprilie, accizele la ţigarete au fost majorate de 16,50 la 22,13 euro/1.000 ţigarete.