Premierul Florin Cîţu a declarat, astăzi, că ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind compensarea preţului la energie va intra în vigoare de la 1 noiembrie pentru consumatorii casnici şi non-casnici, respectiv IMM-uri şi firme mici, potrivit Digi24.
"Vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi să nu implice foarte mult consumatorul. Vreau să fiu foarte clar: vorbesc de consumatorul casnic şi cel non-casnic, pentru că vorbim şi de companii mici şi IMM-uri care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare.
Vom avea aceste soluţii cât mai curând ca să fie în vigoare de la 1 noiembrie. Acest produs să poată fi folosit şi în alte situaţii excepţionale pe viitor, să nu venim de fiecare dată să venim cu ceva nou.
Dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic, putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aştepţi. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea preţuri foarte mari la produse, inflaţie foarte mare, dobânzi etc", a afirmat Florin Cîţu.
Conform premierului, există resurse bugetare pentru acest proiect.
"Efortul este pe două bugete: o parte în 2021 şi o parte în 2022. Resursele financiare sunt alocate. Companiile din energie au încasări mai bune, vor alimenta mai mult bugetul de stat", spune el.
Cîţu a precizat că de acest proiect vor beneficia 5,3 milioane de gospodării, aproape 10 milioane de persoane.
Premierul susţine că rolul legii consumatorului vulnerabil este de a face tranziţia de la subvenţia pentru gigacalorie.
"Această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi, în Bucureşti, subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această subvenţie a întreţinut un sistem ineficient. Le-a permis primarilor, companiilor, să nu dorească să eficientizeze sistemul", a declarat Florin Cîţu.
Acesta a spus că un eventual proiect de plafonare a preţurilor la energie nu exclude compensarea.
Ordonanţa de guvern privind compenarea preţului la energie pentru consumatorii casnici va fi adoptată la începutul lunii octombrie, pentru a putea intra în vigoare la 1 noiembrie, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, săptămâna trecută, la Digi24. El a explicat cum s-a ajuns la limita de 200 KWh pe lună pentru compensarea preţului.
"Lucrăm la forma finală a ordonanţei compensării, la începutul lunii octombrie să fie aprobată în guvern, pentru a putea fi pusă în aplicare de la 1 noiembrie", a declarat Virgil Popescu, precizând că preţul energiei va fi compensat pentru perioada de iarnă 1 noiembrie - 31 martie.
1. Pregatim dosarul plic sau cum?
(mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2021, 00:50)
Pregatim de pe acum dosarul plic, copii buletin, adeverinta de venit. Ce mai trebuie? Tabel nominal cu locuitorii imobilului?