Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, că această instituţie a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată, informează news.ro.
"Marcăm astăzi Centenarul Institutului Cantacuzino, o instituţie românească de elită care s-a impus drept un brand de succes în lumea cercetării. Descoperirile ştiinţifice remarcabile pe plan internaţional şi cercetările neobosite ale unor specialişti pasionaţi au fost pilonul care a susţinut Institutul Cantacuzino în perioade extrem de dificile. Şi aici nu mă refer atât la perioada anterioară anului 1989, ci la ceea ce s-a întâmplat ulterior, când subfinanţarea, frecventele schimbări manageriale şi ingerinţa politicului au făcută ca această instituţie etalon în cercetare să fie la un pas de colaps. Este o lecţie pe care nu trebuie să o uităm", a declarat Florin Cîţu.
El a precizat că eforturile din ultimii ani au salvat Institutul Cantacuzino şi au făcut posibilă continuarea cercetărilor.
"Eforturile deosebite din ultimii ani au salvat Institutul Cantacunzino şi au făcut posibilă continuarea cercetărilor şi relansarea activităţii de fabricaţie a produselor biologice, cartea de vizită care l-a făcut renumit. Anul trecut, în ciuda dificultăţilor pandemice, specialiştii Institutului au reuşit să repunerea în funcţiune a echipamentelor, verificare întregului flux tehnologic şi producerea primelor doze necomerciale de vaccin gripal trivalent. Sunt premise foarte bune că la Cantacuzino va fi realizat la scară largă un produs sigur şi benefic pentru români", a explicat premierul.
Florin Cîţu s-a referit şi la rolul avut de Institutul Cantacuzino în pandemia de COVID-19.
"Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Institutul Cantacuzino a avut un rol vital în efortul comun de a apăra sănătatea cetăţenilor. S-a aflat şi continuă să fie în prima linie în lupta cu noul coronavirus prin efectuarea de teste, dar şi prin studii valoroase cu privire la transmiterea infecţiei COVID-19. Pentru prima dată în România s-a realizat secvenţierea genomului virusului. Respect istoria Institutului Cantacuzino şi cred în viitorul său şi al cercetării româneşti", a precizat Cîţu.
El a afirmat că va continua să susţină toate proiectele Institutului Cantacuzino.
"Ca prim-ministru voi continua să susţin cu toată convingerea proiectele şi iniţiativele institutului însă dincolo de asigurarea resurselor necesare, cred că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la Cantacuzino este să îi lase să îşi facă treaba, să nu îi încurce cu decizii politice, să nu uite lecţia trecutului. Cantacuzino va rămâne în prima linie de combatere a pandemiei, atât prin ceea ce face în prezent, dar şi prin capacitatea şi expertiza pe care o va pune în valoare în cadrul mecanismului european de creştere a capacităţii de producţie a vaccinului împotriva COVID-19", a mai transmis Florin Cîţu, potrivit news.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 01.04.2021, 13:12)
prin aceasta declaratie d-nul Citu ii face cu ochiul d-lui Cercel (acum la PSD). :)
de fapt... reformulare: d-lui Cercel si echipei lui manageriale de la acea vreme .... :) ...cu contracte sifonate, fonduri palmate de la Cantacuzino , etc... tot arsenalul
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2021, 16:42)
“Cine-si uiita istoria , risca sa o repete”
1.In 3 noiembrie 2009 in timpul gripei porcine , chiar presedintele tarii spunea ca nu este necesar ca Romania sa importe doze de vaccin impotriva virusului A/H1N1 si a sustinut ca Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.
2.Tot atunci "M-a alertat declaratia secretarului de stat Streinu-Cercel, care pravalea apocalipsa peste Romania si impunea importul imediat de vaccin antigripal. Romania nu va importa niciun vaccin, avem in acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar in zece zile putem avea inca un milion. Doar opt tari din Europa produc acest vaccin, iar Romania este una dintre ele", a spus seful statului (Basescu)
3.Cine producea vaccin in Romania ? Raspuns : Institutul Cantacuzino
4.Tot atunci :Atat de la Ministerul Sanatatii cat si de la Institutul Cantacuzino am primit in scris ca exista in stoc 1.300.000 de doze de vaccin. Problema care ramane cu acest vaccin e ca are nevoie de autorizatie de la Agentia Medicamentului, care a dat initial ca data de eliberare a autorizatiei data de 26 noiembrie. De a doua zi dupa eliberarea autorizatiei poate incepe vaccinarea", a afirmat Virgil Paunescu, consilier prezidential pe sanatate.
5.Romania nu va importa nici un vaccin (produceam intern la Institutul Cantacuzino dar brusc n-a mai primit autorizare ?)
6.Ce sa intimplat la Istitut ulterior si de ce a trebuit salvat si trecut la aparare ? fiindca trebuia tocat in acelas mod de operare al “specialistilor” ce brusc nu au mai fost capabili sa “autorizeze” vaccinul produs la Institut .. ; ori nu aveam “specialisti” sa-l produca conform ori aveam “specialisti” de a caror semnatura depindea sa faca loc importului -"achiziitiilor intracomunitare" ?