FLORIN CÎŢU: "Prin «mărinimia» guvernelor roşii, numărul real de zile libere pentru bugetari este de aproape 30"

S.A.
Macroeconomie / 13 august 2017

Florin Cîţu (Sursa foto: captură Youtube)

Florin Cîţu (Sursa foto: captură Youtube)

Senatorul liberal susţine că numărul mare de zile libere va afecta PIB-ul

Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că numărul real de zile libere de care beneficiază bugetarii este de aproape 30, pentru că Executivul asigură "în scop electoral «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal", şi consideră că acest lucru va afecta negativ PIB-ul ţării.

Într-o postare de ieri de pe pagina sa de Facebook, senatorul afirmă: "Liviule, de ziua ta ne dai şi nouă liber? Haideţi să vă spun de ce promisiunile premierului în care ne anunţă că deficitul bugetar pe finalul acestui an va rămâne în limita de 3% sunt «bull shit» - ca să-l citez pe cârmaci. Ştiţi opinia mea despre mersul economiei sub cârmuirea PSD. Astăzi abordez această tema din alt unghi. Analiza mea are rolul de a va face să înţelegeţi, dar mai ales pe Tudose, că balivernele legate de faptul că vom recupera în următoarele şase luni ce nu s-a făcut în primele şase sunt doar baliverne".

Cîţu aminteşte că în acest an avem 14 zile libere legale "de la stat", cu două mai multe ca în 2016, şi notează că aproape toate au apărut ca urmare a unor iniţiative parlamentare.

Senatorul precizează: "Un calcul simplu pentru 2017 ne arată că până în acest moment românii au avut deja 12 zile libere. O verificare simplă arată însă că prin «mărinimia» guvernelor roşii numărul real de zile libere este mai aproape de 30. Asta pentru că Guvernul, în scop electoral, asigură «punţi» care practic dublează numărul zilelor libere stabilite legal".

El menţionează că în Uniunea Europeană, doar Bulgaria, Ungaria şi Letonia au mai multe zile libere legale decât ţara noastră.

Florin Cîţu adaugă: "Iar pentru a vedea impactul asupra PIB-ului al zilelor libere legale, un studiu al Centre for Economics and Business Research arată că cele 8 zile libere legale din Marea Britanie înseamnă un PIB mai mic cu 3,2 miliarde lire sterline pe an. Iar Marea Britanie este una dintre cele mai bogate şi mai productive ţări (încă) din UE. Şi niciuna dintre aceste ţări nu face «punţi», doar poduri şi drumuri adevărate. La «punţi» suntem campioni. Revenind la România, PSD ne spune că în acest an vom produce un PIB de 816 miliarde lei. În primul trimestru am reuşit 185 de miliarde. Mai avem 650 de miliarde, în condiţiile în care luna august este lună de concedii, iar statul oferă «punţi» cu nemiluita".

Conform Codului muncii din România în 30 de zile aceste zile libere, dacă sunt lucrate, trebuie compensate sau plătite, aminteşte senatorul, remarcând: "În practică, numai bugetarii beneficiază de aceste zile libere. Adică cei care nu produc efectiv plusvaloare în economie. Nu vă mai spun ce se întamplă în instituţiile publice în zilele libere când oamenii spun că vin la serviciu pentru a fi plătiţi dublu, dar în realitate nu apar niciodată. Îngrijorarea mea este legată de faptul că numărul acestor zile se va mări în continuare!"

Câu mai scrie: "Vă las pe dumneavoastră să judecaţi dacă este normal ca un număr de şmecheri angajaţi la stat să hotărască pentru toată România creşterea acestui număr de zile în continuare. Mai ales pentru că nu o fac din convingere, ci doar pur electoral".

Senatorul liberal susţine că ţara noastră nu-şi permite acest lucru şi că este momentul să fie limitat numarul zilelor libere.

El argumentează: "- În România muncesc 4,8 milioane de oameni, din care 1,25 milioane în aparatul bugetar. Adăugaţi la asta 5 milioane de pensionari. Asta înseamnă că 3,6 milioane produc PIB-ul. Ceilalţi beneficiază de salarii mărite, indemnizaţii speciale, ajutoare sociale. Iar numărul celei de-a doua categorii creşte zilnic.

- Anul acesta România are «bugetat» un PIB de 816 miliarde lei. Asta înseamnă o creştere de 6% faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile publice cresc cu 15%. Pentru ca în următoarele şase luni să ajungem valoarea PIB-ului «bugetat» ar trebui să muncim toţi, zilnic, chiar şi PSD-iştii.

- Luna august în România, la fel ca în Europa, este luna concediilor. Şi astea plătite tot de la stat (unele deja mărite).

- Conform estimărilor, 3,5 milioane de români lucrează în străinătate şi contribuie la producerea PIB-ului altor ţări, iar tendinţa este că numărul lor să crească. Mai ales după primele şapte luni de guvernare PSD.

- Investiţiile, publice şi private, cele care asigură PIB-ul pe termen lung, dar şi cel «bugetat», sunt la un minim istoric. Cele publice au fost tăiate să facă loc creşterilor de salarii, iar cele private au dispărut pentru că nu mai are nimeni încredere în România guvernată de PSD. Jongleriile financiare ale Liviu i-au năucit pe toţi.

- Datele EUROSTAT arată că rămânem ţara cu cea mai slabă productivitate din UE.

Bineînţeles că mai sunt şi alte argumente, iar fiecare le are pe ale lui.

Concluzia, în opinia mea, este una singură: nu putem recupera în şase luni de zile, aşa cum ne spun Dragnea şi Tudose, atât de mult încât să nu depăşim deficitul asumat de 3% pentru 2017.

Este posibil ca propunerea mea să deranjeze pe mulţi. Dar tot trebuie să v-o spun. În România trebuie limitat numărul de zile libere legale. Situaţia economică nu ne permite să muncim efectiv aproximativ 9-10 luni pe an. Asta pentru că în acest moment sunt 3,6 milioane de români care lucrează pentru susţinerea financiară a 5 milioane de pensionari şi 1,25 milioane de bugetari. La asta adăugaţi cam 10% din forţa de muncă care emigrează în fiecare an. Şi tot cei 3,6 milioane trebuie cumva să găsească resurse să facă investiţii ca să dezvolte România pe termen lung. Eu sunt sigur că nu se poate.

Alternativa pe care deja o simţiţi: supraccizare, plafonarea indemnizaţiilor pentru mame şi copii, birocratizarea sistemului de plată a TVA, naţionalizarea pilonului II de pensii, suprataxarea sistemul bancar şi mai urmează, vă asigur eu".

"De ce nu emigrează nemţii, englezii, francezii, olandezii şi alţii în România, unde după spusele lui Dragnea curg lapte şi miere?", menţionează Florin Cîţu, la finalul postării, că este întrebarea pe care şi-o pune de la începutul anului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cand ai dreptate nu mai este nimic de spus.

    Sau mai este: nu uita ca trebuie sa te feresti de politicianism. Altfel nu esti decat un alt politruc. Si ar mai fi de spus si faptul ca trebuie sa te gandesti de mai multe ori la sensul celor ce-ti ies don gura, ca sa nu deformezi mesajul. Ca cel referitor la banci, daca iti mai aduci aminte... 

    Treci pe la un frizer.

    Alo, liberal de conjuctura, sarbatorile sunt pentru functionarii si lucratorii de la stat, la privat se lucreaza in draci, chiar si sambata si duminica, fara plata in plus! Iar functionarii publici din instututiile cu foc continu, politie, penitenciare, spitale, etc, lucreaza, cu sporurile coerespunzatooare! Numai capu ltau tzuguiat vede rele "rosii" peste tot! Tac-tu si ma-ta, n-au fost "rosii"?

    Politician de 2 bani zilele de care vorbesti se recupereaza in data de 19.08 sau prin lucru peste program...

    Priveste la TV sa vezi cati bani se cheltuie la mare in perioada 12.08-16.08, cat TVA intra la stat si apoi deschide gura 

    1. Corect

      Exact, adica crestere pe consum, consum cat cuprinde...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb