Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România dublează atribuţiile Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, implicând costuri nejustificate, a precizat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă.
În şedinţa din 28 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, în scopul de a se asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care îşi doresc să devină muncitori calificaţi, precum şi pentru agenţii economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea ei în companii.
Despre această entitate, oficialul CNIPMMR a spus: "În România există Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic care funcţionează de peste 15 ani de zile şi credem că aceasta ar fi trebuit să fie instituţia care să lucreze, în continuare, cu acest tip de învăţământ. Nu ar trebui să dublăm aceste competenţe pentru că noua agenţie, practic, dublează competenţele acestui centru. Ar fi trebuit să fie o singură agenţie, într-un singur loc, pe care angajatorii să o cunoască şi cu care să lucreze în mod eficient".
Potrivit oficialului CNIPMMR, noua Autoritate presupune costuri bugetare suplimentare, prin crearea unui întreg aparat, începând cu secretar de stat şi subsecretari, care va costa statul român, fără a aduce beneficii pentru economie.
Conform datelor unui Raport al Băncii Mondiale publicat în acest an 2018, "Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic este organizaţia care se apropie cel mai mult de îndeplinirea rolului de organizaţie principală, îndeplinind două dintre cele patru condiţii necesare pentru a conduce un sistem: este complet, sau aproape complet dedicată sistemului, şi este implicată sau foarte familiarizată cu toate domeniile din sistem".
Banca Mondială recomandă, în acest sens, oferirea de stimulente companiilor pentru a se implica sau a contribui la practica elevilor, cu adoptarea unor politici ce impun crearea unor fonduri la nivel de industrie sau a unor centre de formare profesională specifice diferitelor sectoare şi industrii.
Noua Autoritate urmează să coordoneze legătura dintre mediul economic investiţional şi oferta educaţională, astfel încât solicitările agenţilor economici să se materializeze prin organizarea de clase de nivel şcoală profesională în sistem dual la nivel naţional.