FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR: "Cred că este nevoie de un contract antreprenorial al acestei ţări"

A CONSEMNAT GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 1 decembrie 2022

"Cred că este nevoie de un contract antreprenorial al acestei ţări"

Companiile mici şi mijlocii din ţara noastră au trecut prin momente dificile în cursul anului 2022, din cauza exploziei preţurilor din energie, problemelor ivite în lanţurile de aprovizionare şi inflaţiei, fenomene economice al căror impact a fost accentuat de agresiunea declanşată ilegal de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Cu toatea acestea, antreprenorii români s-au repliat, şi-au revizuit planurile de afaceri în aşa fel încât competitivitatea să nu le fie afectată prea mult şi să păstreze calitatea produselor şi serviciilor oferite. Această repliere nu rezolvă însă problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din ţara noastră, dintre care cea mai importantă de departe şi care a fost consemnată şi în raportul Consiliului Concurenţei pe anul 2022 este nevoia de capitalizare a IMM-urilor.

Despre toate aceste aspecte am discutat, în cadrul unui interviu, cu Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reporter: Cum a fost anul 2022 pentru companiile din ţara noastră?

Florin Jianu: Dacă e să ne uităm la rezultatele întreprinderilor şi dacă e să ne raportăm la ce s-a întâmplat la Topul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din acest an când CNIPMMR a împlinit 30 de ani de activitate, activitatea IMM-urilor din acest an a fost una bună, destul de consistentă, dată şi de controlul strict în ceea ce a însemnat costurile cu energia. Dacă vă amintiţi, o singură lună din acest, ianuarie, a fost neacoperită de o reglementare foarte strictă în piaţa de energie. Această reglementare ulterioară făcută în piaţa de energie a făcut ca IMM-urile să performeze în 2022. De aceea, anul viitor este vital pentru controlul costurilor din energie aşa încât să aşeze IMM-urile româneşti pe o logică de continuitate şi de dezvoltare în 2023. Altfel, în opinia noastră, nu vom putea discuta nici despre mărirea salariului minim pe economie, nici despre altceva.

Reporter: Vă satisfac discuţiile care au avut loc privitor la salariul minim pe economie?

Florin Jianu: În primul rând, discuţiile nu ar trebui să aibă loc în noiembrie sau decembrie, pentru că, la această dată, firmele deja şi-au făcut planurile pentru anul viitor. Este mult prea târziu. Noi cerem de o perioadă îndelungată două lucruri: să existe un mecanism de stabilire a salariului minim pe economie, un mecanism stabil şi care să creeze predictibilitate, şi discuţiile să fie în ianuarie-februarie, în primul trimestru al anului în curs, cu aplicabilitate din anul următor. În momentul în care discuţi în noiembrie sau decembrie cu aplicabilitate din ianuarie, este târziu pentru orice companie din această ţară. Discuţiile sunt ca de fiecare dată în sensul unor negocieri. Noi încercăm să demitizăm abordarea conform căreia patronii sunt cei care nu vor să crească salariile. Din contră, propunerile noastre au fost de creştere a salariului minim pe economie, dar cu condiţia ca mai mulţi bani să ajungă efectiv la oameni. Altfel, jumătate din bani merg la stat, jumătate merg la oameni.

Reporter: Faceţi parte din Comitetul de Monitorizare al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Sunteţi mulţumit de modul în care îşi desfăşoară acesta activitatea?

Florin Jianu: Eu nu sunt mulţumit de cum arată PNRR-ul, deoarece el nu acoperă necesităţile, nu e conform cu nevoile mediului de afaceri, care în acest an are nevoie de capitalizare, are nevoie de capital de lucru, are nevoie de granturi şi nu de instrumente financiare. De altfel, vedeţi lentoarea sau faptul că nimeni nu a simţit în acest an că vor fi implementate nişte instrumente financiare sau că urmează să fie definite. Ele sunt pentru altă etapă, pentru alte vremuri, nu pentru acest moment de criză.

Reporter: Nevoie de capitalizare a firmelor româneşti a fost menţionată şi în raportul din acest an al Consiliului Concurenţei. Cum interpretaţi acest lucru?

Florin Jianu: Pentru noi nu este nicio noutate şi dăm şi cifra reală. Nevoia de capitalizare a firmelor româneşti se ridică undeva la 5 miliarde lei. Dacă vom avea instrumente care să asigure această capitalizare care să însemne în final competitivitate, producerea de energie proprie, care să însemne, inovare, echipamente, utilaje, etc., economia ţării noastre poate fi competitivă.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru anul 2023?

Florin Jianu: Aşteptările noastre sunt de proactivitate, de acţiuni mai consistente şi mai antreprenoriale din partea statului. Cred că este nevoie de un contract antreprenorial al acestei ţări şi de implementarea unor politici antreprenoriale mult mai proactive.

Reporter: Un mesaj pentru antreprenorii români de 1 Decembrie?

Florin Jianu: Le urez "La mulţi ani!", îi felicit pentru performanţele pe care le-au realizat în acest an, să se bucure alături de angajaţii lor şi de familiile lor, pentru că aceste performanţe au fost create în principal de angajaţi.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb