Majoritatea antreprenorilor din ţara noastră care au pornit afaceri în cadrul programului "Romania Start-Up Nation" spun că nu şi-ar fi deschis firmele în lipsa acestui program, arată un studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi BCR.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Consider negativ faptul că întrebaţi dacă ar fi pornit afacerea şi în lipsa acestui program, aproape 80% dintre respondenţi au răspuns cu «nu» şi «cu siguranţă nu». Credem că ar trebui să fie introdusă o etapă în care să avem şi interviuri cu întreprinzătorii debutanţi ca să vedem de ce vor să îşi facă o afacere, pentru că să porneşti o afacere numai pentru a primi un tip de finanţare nu cred că este în regulă".
Studiul realizat de CNIPMMR vizează profilul antreprenorului debutant în România şi modalităţile de îmbunătăţire a mediului antreprenorial, mai ales cel legat de start-up-uri, eşantionul este unul reprezentantiv, 74% dintre respondenţi fiind din mediul urban şi 25% din mediul rural, iar numărul mediu de angajaţi al întreprinderilor intervievate este de 4,6 angajaţi pe întreprindere.
Domnul Jianu a mai precizat: "Se desprind câteva lucruri foarte interesante din această cercetare, printre care: 70% dintre întreprinzătorii din Start-Up Nation sunt asociaţi unici, ceea ce înseamnă că spiritul de asociere în rândul tinerilor întreprinzători nu este foarte ridicat; majoritatea lor au activităţi în sfera producţiei (70%), 25% - industrii creative, IT- 3%, servicii - 3%; circa 42% sunt femei şi aproximativ 57% sunt bărbaţi, ceea ce este un lucru foarte bun şi ne dorim ca în anii următori proporţia să fie egală; vârsta medie a întreprinzătorilor debutanţi este de 30 de ani; aproximativ 65% dintre ei au studii universitare de licenţă şi/sau masterat, dar şi studii liceale circa 30%. În plus, principala motivaţie pentru înfiinţarea firmei este aceea de a fi propriul şef şi de a fi independent; dorinţa unui câştig mai mare se află pe locul doi şi nevoia de a se simţi împliniţi - locul trei. Răspunsurile antreprenorilor au mai arătat şi că opt din zece au utilizat creditele bancare, ceea ce este îmbucurător".
Preşedintele CNIPMMR a enumerat şi câteva dintre recomandările pe care membrii Consiliului IMM-urilor, le văd potrivite în sensul îmbunătăţirii programului Start-Up Nation, precum: un proces continuu de debirocratizare; adăugarea unor etape, precum cea a interviului; un program de educaţie şi mentorat pentru programul acesta şi diverisificarea cheltuielilor din program.