Micii antreprenori au energie şi dorinţa de a face afaceri, însă aceştia au temerea că imediat ar fi suspectaţi că sunt infractori, consideră Florin Pogonaru, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Domnia sa a spus: "Am două veşti privind mediul de afaceri. Una este bună şi alta proastă. Vestea bună este că în ultima perioadă în mediul de afaceri, mai ales la nivelul micilor antreprenori, se simte energie, se simte cumva credinţa că pentru a reuşi nu mai trebuie să ai nu ştiu ce legături la Primărie, la Guvern sau mai ştiu eu unde. Spiritul acesta s-a tradus într-un oarecare optimism. În mod clar este aşa ceva şi este un lucru îmbucurător. Vestea proastă este că inclusiv aceşti antreprenori când vor să facă afaceri sesizează că sunt imediat suspectaţi că sunt infractori. Sesizează că mentalitatea aceea că businessman-ul e bişniţar, că fură, s-a întărit în ultima vreme şi sub presiunea unor exemple nefericite"
El a precizat, potrivit Agerpres, că legislaţia emisă de autorităţi precum ANAF pleacă de la premisa că antreprenorii sunt infractori.
Domnia a atras atenţia asupra faptului că ANAF penalizează firmele care au un pensionar în Consiliul de Administraţie: "Ca atare, ANAF spune că orice firmă care are în Consiliul de Administraţie un pensionar este penalizată sever, riscând să-şi piardă codul de TVA, pentru că un pensionar este periculos. Nimeni nu se gândeşte că mai există şi oameni de afaceri cinstiţi, care îşi duc afacerile în mod normal înainte. Dacă aveţi ghinionul, şi eu l-am avut, să vă mutaţi sediul unei firme în aceeaşi clădire de la un etaj la altul automat treci la completarea formularului 088 unde nu ştii care sunt criteriile de risc, nu ştii că dacă ai pensionari poţi să o păţeşti, nu ştii că nu are nicio importanţă că acea firmă funcţionează de 20 de ani, de 20 de ani a depus la Fisc toate documentele necesare şi a rămas fără cod TVA".
Anca Vlad (AOAR): "Nu putem atrage investitori străini pe actuala legislaţie"
România nu poate atrage investitori străini pe actuala legislaţie, cine apucă să studieze documentele cu siguranţă nu mai vine, a declarat, ieri, Anca Vlad, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România şi proprietar al grupului Catena, într-o conferinţă de presă.
"Cine a apucat să studieze legislaţia, ca investitor străin, înainte să vină în România, cu siguranţă nu mai vine. Singura şansă este să nu ştie şi să se trezească cu firma înregistrată totuşi, după un timp, poate după 6 luni să primească şi codul de TVA şi atunci începe să afle cum stau de fapt lucrurile. Atragerea investitorilor străini în momentul de faţă pe legislaţia actuală nu se poate face", a spus Vlad. Ea a precizat că s-a acumulat în mediul de afaceri o disperare generală: "Există o disperare generală cum nu am mai văzut niciodată. Se pare că pur şi simplu s-au acumulat prea multe legi, prea multe cerinţe, prea multe dosare, prea multe drumuri la ANAF. Problema numărul 1 a tuturor este formularul 088. Se pare că acesta este cel mai mare dezastru pentru contribuabil. Conceptual este o declaraţie în baza căreia trebuie să-ţi obţii TVA (codul de TVA n.r.). În mod normal un astfel de formular ar fi trebuit completat la momentul la care ai nevoie să obţii, ca firmă nouă, codul de TVA, aşa este procedura peste tot în lume. În cazul nostru, această declaraţie trebuie completată nu după o grilă de risc care a fost studiată statistic şi se vede unde sunt riscurile, ci pentru oricine îşi schimbă administratorul şi sediul. Mediul de afaceri se repliază imediat şi încetează să se mai mişte. Au înţeles că singura formă în care poţi să te aperi de formularul 088 este să nu faci nimic".
De asemenea, Vlad a subliniat că un distribuitor naţional s-a trezit cu codul de TVA anulat: "Finalitatea demersului a fost un film de groază. Directorii de regionale ANAF au semnat decizii prin care se anulează din oficiu codul de TVA pentru firme perfect legale, care şi-au plătit taxele la timp, care au mii de salariaţi. Este vorba de un mare distribuitor de utilităţi naţional care s-a trezit cu codul de TVA anulat. Nu cunosc de ce motivele sunt secrete. Primeşti un formular cu o căsuţă bifată, un «X», pe care zice că l-a făcut calculatorul. Acest «X» corespunde următoarei motivaţii: înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată, din oficiu, cu data comunicării. Adică imediat, acum, deci acum trebuie să te opreşti din activitate întrucât persoana impozabilă nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică. În prima zi de dezastru au fost 50 de contribuabili în situaţia asta, mari şi serioşi. Norocul a fost că mediul de afaceri a reacţionat rapid şi s-a închis această formă de retragere din oficiu deocamdată. Dosarele rămân, vizitele la ANAF rămân, cozile cresc, disperarea este mare".