FMI a aprobat ultima evaluare a acordului cu România şi termenii viitoarei înţelegeri

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 martie 2011

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului trecut, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv, care începe la 31 martie.

"Percepţia unanimă a fost pozitivă faţă de ce s-a făcut în România în ultimii doi ani. Dincolo de dis­cuţiile şi dezbaterile interne din România, la nivelul comunităţii internaţionale a existat şi există precepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune", a declarat reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, citat de Mediafax.

Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST (3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.

Printre problemele încă nerezolvate, Tănăsescu a menţionat arieratele sau situaţia întreprinderilor de stat

Ialomiţianu: Mi-aş dori să nu utilizăm banii din noul acord cu FMI

Ministrul Finaţelor Publice a declarat, vineri, că îşi doreşte ca Româ­nia să nu acceseze banii din noul acord de tip preventiv. "În momentul de faţă nu avem probleme. România are o credibilitate foarte bună pe pieţele financiare, poate să-şi finalizeze deficitul bugetar", a declarat Gheorghe Ialomiţianu.

Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica, este de părere că noul acord pe care urmează să îl semnăm reprezintă o asigurare, de care ţara noastră doreşte să dispună. "Nu te costă nimic să ai o linie de credit deschisă", ne-a declarat domnia sa.

Ialomiţianu: România are capacitatea să-şi plătească datoriile

Ţara noastră şi-a îndeplinit toate obiectivele şi toate ţintele, este de părere ministrul Finanţelor. "Româ­nia iese din recesiune, dar trebuie să aşteptăm definirea indicatorilor", a declarat, vineri, domnia sa, care a mai precizat că avem, în momentul de faţă, o datorie publică de 35,6% din PIB, comparativ cu 60%, care este limita maximă admisă prin Tratatul de la Maas­tricht. "Deci suntem într-o situaţie bună. România are capacitatea să-şi ramburseze împrumuturile la termenele de scadenţă", potrivit lui Ialomiţianu.

Chiar dacă ministrul de Finanţe sus­ţine că datoria publică nu se află la un nivel ridicat, profesorul de economie Daniel Dăianu atrage atenţia că acest lucru nu înseamnă că ţara noastră nu are probleme. Domnia sa ne-a declarat că autorităţile trebuie să fie atente şi consecvente în procesul de consolidare fiscală. De asemenea, domnia sa ne-a precizat că ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an este de 4,5%, iar această ţintă nu este uşor de atins, ci mai este mult de muncă.

Bogdan Drăgoi: Ne permitem luxul să aşteptăm să ieşim pe pieţele externe

Pe lângă acordul cu FMI, Minis­terul Finanţelor Publice intenţionează să se finanţeze pe pieţele externe, printr-o emisiune de obligaţiuni în programul de împrumut Medium Term Notes (MTN).

"În condiţiile de faţă, am luat şi finanţarea de la Comisia Europeană, suntem foarte relaxaţi. Această relaxare ne permite luxul, să zicem, de a aştepta momentul oportun în piaţă, ca să ieşim", a declarat, vineri, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Minis­terul Finanţelor Publice.

Analiştii sunt de părere că relaxarea despre care vorbeşte secretarul de stat se datorează revenirii economiei.

Profesorul de economie Daniel Dăianu ne-a declarat că obligaţiunile ţării noastre au fost percepute în exterior ca fiind mai puţin riscante, comparativ cu cele ale altor ţări, datorită evoluţiei CDS-urilor (credit default swap), care au scăzut. Domnia sa a adăugat că ţările din Europa de Est sunt percepute mai bine în emiterea de obligaţiuni, comparativ cu Irlanda, Grecia, Portugalia, deoarece au un tablou macroeconomic mai bun. Perspectivele de creştere economică sunt mai bune pentru ţările din Europa de Est, deoarece aces­te ţări nu sunt constrânse de apartenenţa la zona monetară comună.

De aceeaşi părere este şi Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica. Domnia sa ne-a declarat că faţă de Spania, Grecia şi Portugalia, CDS-urile ţării noastre s-au îmbunătăţit, acesta fiind de fapt un efect al îmbunătăţirii perspectivei macroeconomice a ţării noastre.

În opinia lui Daniel Dăianu, detensionarea care există la Ministerul Finanţelor Publice se poate datora şi modului în care au intrat tranşele de la Fondul Monetar Internaţional.

De asemenea, Laurian Lungu este de părere că ţara noastră nu mai are nevoie de sume foarte mari de bani, de aceea a fost amânată emisiunea de obligaţiuni pe pieţele externe.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb