• Guvernul a constatat cu stupoare că nu sînt bani pentru suplimentarea bugetelor unor ministere, deşi multe investiţii publice au fost diminuate pentru majorarea cheltuielilor de personal
• În urma acestor constatări şi la solicitarea FMI, Executivul va promova o ordonanţă de urgenţă pentru monitorizarea lunară a salariilor din sectorul bugetar şi a numărului de angajaţi din instituţiile publice
T oţi şefii de instituţii publice vor fi obligaţi să raporteze lunar către Ministerul Finanţelor situaţia cu cheltuielile de personal şi numărul de posturi din subordine. FMI a solicitat Guvernului o monitorizare mai drastică a cheltuielilor publice, astfel ca autorităţile să reducă presiunea asupra inflaţiei şi a deficitului de cont curent. Guvernul a constatat recent, cînd a trecut la întocmirea proiectului pentru rectificarea bugetară, că nu sînt bani pentru suplimentarea bugetelor unor ministere, deşi au fost tăiate sume importante alocate pentru investiţiile publice. În prezent, nu există o situaţie la zi cu numărul de angajaţi din instituţiile publice, însă potrivit unor estimări ar fi vorba de aproximativ 860.000 de salariaţi. Ca urmare, Guvernul a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi supuse monitorizării lunare atît instituţiile finanţate din bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale, precum şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii. Reprezentanţii Finanţelor susţin că raportările de pînă acum ajungeau la minister cu o întirziere de şase luni, iar, mai mult, şefii de instituţii, care uitau să trimită situaţia, nu păţeau absolut nimic. Surse din Ministerul Finanţelor susţin că amînarea rectificării bugetare, împinsă pînă la sfîrşitul acestei luni, ar putea avea legătură cu acest proiect de Ordonanţă de urgenţă prin care, Finanţele îşi propun, la sugestia FMI, să monitorizeze cheltuielile cu personalul administrativ. Prin noul proiect de ordonanţă, neres-pectarea termenelor de transmitere a rapoartelor constituie contravenţie şi va fi penalizată cu amendă de la 20 la 50 de milioane de lei. Aceleaşi amenzi vor fi aplicate şi celor care prezintă date eronate sau şefilor de instituţii care depăşesc numărul maxim de posturi aprobat. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se va face de către Curtea de Conturi şi Minis-terul Finanţelor.
Problema cheltuielilor salariale, care au afectat bugetul pe anul acesta, pentru că Guvernul PSD ar fi alocat 40.000 de miliarde de lei pentru sporuri şi drepturi salariale, anul trecut, fără să le cuprindă în buget, a fost intens dezbătută încă de la instalarea Guvernului Tăriceanu. Astfel, coaliţia guvernamentală stabilise cu Ministrul Finanţelor, Ionuţ Popes-cu, să promoveze o rectificare bugetară în luna aprilie. Ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat consolidat vor trebui să depună situaţiile respective la Ministerul Finanţelor pînă la data de 17 ale lunii curente pentru luna anterioară, iar ordonatorii principali ai bugetelor locale pînă la data de 12 a lunii curente.
Ministerul Finanţelor va începe în perioada următoare o serie de controale la instituţiile publice pentru a verifica modul în care sînt efectuate cheltuielile cu personalul. Guvernul ar putea aproba şi o redimensionare a personalului din unele instituţii publice, însă este posibil ca o parte din angajaţi să fie direcţionaţi către departamentele care se ocupă de problemele privind integrarea europeană.