FMI: Creştere economică de 1,5% în 2011

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Politică / 2 noiembrie 2010

FMI: Creştere economică de 1,5% în 2011

Inflaţia va scădea, anul viitor, spre 3%, după ce spre finele anului curent va atinge un nivel ridicat de 8%

Activitatea economică va înregistra o scădere de 2% în 2010, deşi revenirea va începe chiar de la sfârşitul acestui an, iar în 2011, Produsul Intern Brut va înregistra un avans real de 1,5%, a declarat, ieri, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, cu prilejul prezentării concluziilor celei de-a şasea evaluări a acordului stand-by.

"Apreciem că spre sfârşitul aces­tui an creşterea (n.r. - economică) va începe, situându-se la un nivel de -2% în 2010, înainte de a ajunge la 1,5% anul viitor", a afirmat Jeffrey Franks, adăugând că economia va scădea, din nou, în trimestrul al treilea, după creşterea înregistrată în cel de-al doilea trimestru.

Jeffrey Franks a precizat: "În trimestrul patru vom vedea, poate, creştere puţin pozitivă. În primele două trimestre ale anului viitor vedem sigur creştere economică".

Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat, la rândul său, că activitatea economică ar trebui să se amelioreze către sfârşitul anului, iar în 2011 România va înregistra creştere economică pozitivă.

"Activitatea economică ar trebui să se amelioreze către sfârşitul anului, cu creştere economică negativă în jur de -2% în 2010, dar care va deveni pozitivă în 2011", a spus Szekely.

Inflaţia va urca peste 8%, la finele acestui an

Rata inflaţiei va depăşi uşor 8% la finele acestui an, înainte de a reveni în intervalul ţintit de Banca Naţională a României (BNR) în anul 2011, potrivit estimărilor FMI.

Într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale se arată: "Inflaţia a crescut în ultimele luni din cauza efectelor majorării TVA şi presiunilor din partea preţurilor la alimente. Anticipăm că inflaţia va atinge un vârf uşor mai mare de 8% la finele acestui an".

Reprezentanţii Comisiei Europene din misiunea de evaluare anticipează că rata inflaţiei va scădea anul viitor spre 3%, în linie cu proiecţia BNR care indică un nivel de 3,1%.

FMI ne poate elibera următoarea tranşă în ianuarie 2011

Board-ul FMI ar putea aproba eliberarea următoarei tranşe din împrumut, în valoare de circa 900 milioane euro, la mijlocul lunii ianuarie 2011, a declarat Jeffrey Franks, şeful miniunii FMI în România.

Jeffrey Franks a explicat: "La nivel de experţi am ajuns la un acord privind evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor ce trebuie luate de acum înainte. După ce conducerea FMI va aproba cele aprobate şi condiţionalităţile convenite vor fi aplicate, vor solicita, la mijlocul lui ianuarie, aprobarea board-ului pentru eliberarea tranşei".

Legea salarizării în sectorul bugetar, aprobarea bugetului pe 2011 şi reforma pensiilor sunt printre condiţionalităţile care amână în luna ianuarie eliberarea următoarei tranşe de la FMI, programată iniţial pentru mijlocul lunii decembrie.

Jeffrey Franks a declarat: "Una dintre condiţionalităţi este, de exemplu, aprobarea părţii a doua a legii salarizării unice. Vrem să fim de acord cu autorităţile şi să aprobăm bugetul pentru 2011. Autorităţile au spus că bugetul poate fi aprobat la finalul lunii decembrie şi, atunci, vom merge la board în ianuarie pentru a avea timp să aprobe Guvernul".

Ţara noastră a încasat, până în prezent, 11,27 miliarde de euro de la FMI, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Pachetul total de sprijin pentru ţara noastră, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, în total, la circa 20 de miliarde de euro.

Stolojan: Salariile în sectorul bugetar, majorate cu 16%-18% anul viitor

Salariile în sectorul bugetar ar putea fi majorate, anul viitor, cu 16-18%, potrivit prim-vicepreşedintelui PDL Teodor Stolojan, care citează o serie de calcule oficiale. Stolojan a menţionat că aplicarea acestor creşteri salariale ar putea fi diferenţiată astfel încât salariile mai mici să beneficieze de o creştere mai consistentă. Declaraţia lui Stolojan vine în contextul în care la 31 decembrie 2010 încetează măsură de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, după cum a decis Curtea Constituţională.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. din pacate, 2011 va fi un alt an cu deficit! daca nu se da drumul la salarii, deficitul va fi undeva la -1,8% din PIB!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb