Liberalizarea preţului gazelor (n.r. termenul popular pentru dereglementarea pieţei de profil) pentru consumatorii industriali se va finaliza la mijlocul anului curent, mai devreme decât era estimat iniţial (sfârşitul lui 2014), a declarat, ieri, Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România.
Ziarul BURSA a relatat, în exclusivitate, în ediţia din 28 ianuarie, că FMI a cerut ca ANRE să evalueze, rapid, până la 1 aprilie, riscurile pe cele două scenarii (accelerarea sau amânarea calendarului) pentru a putea vedea ce este mai bine pentru industrie. Conform unor surse apropiate discuţiilor, din calculele ANRE a reieşit că amânarea cu un an solicitată de marii consumatori nu-şi mai are rostul din cauza ieftinirii importurilor, pe fondul scăderii dramatice a cererii. Practic, în 2014, doar 20% din piaţă mai reprezintă consumul agenţilor economici rămaşi în piaţa reglementată, care vor fi liberi să-şi aleagă furnizorul din trimestrul IV al acestui an, ne-au spus, recent, sursele noastre.
Potrivit doamnei Schaechter, liberalizarea preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice pentru populaţie va continua anul acesta, conform planului stabilit. Şeful misiunii FMI în România a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă: "România şi-a respectat angajamentele în privinţa dereglementării. Pentru energie electrică, piaţa a fost dereglementată deja, la 1 ianuarie, pentru consumatorii industriali, aşa cum era planificat".
Conform prognozelor ANRE invocate de sursele noastre, în acest an, scăderea cotaţiilor internaţionale va face ca preţul gazelor interne să ajungă la un nivel foarte apropiat (circa 340 de dolari/1.000 mc) de tariful producţiei interne la jumătatea anului şi nu în trimestrul IV. În prezent, gazele de import costă în jur de 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar prognozele indică o tendinţă de scădere.