FMI respinge acuzaţiile că ar fi accelerat criza în Europa Centrală şi de Est

(F.A.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 aprilie 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a respins acuzaţiile viceguvernatorului Băncii Centrale a Cehiei, Mojmir Hampl, că ar fi accelerat impactul crizei financiare în Europa Centrală şi de Est pentru a determina statele din regiune să ceară ajutorul FMI, transmite Bloomberg.

Hampl a spus, săptămâna trecută, că acţiunile FMI au fost "o încercare de a determina implicarea Fondului pentru salvarea întregii regiuni", potrivit unui interviu acordat cotidianului austriac Der Standard, anunţă Mediafax.

Afirmaţiile sugerând că FMI "a intensificat cumva criza în serviciul propriilor interese financiare sunt în contradicţie cu situaţia reală, sfidând în acelaşi timp bunul simţ şi discernământul comunităţii internaţionale", a declarat directorul adjunct al departamentului de relaţii internaţionale al FMI, Gerry Rice, într-o scrisoare adresată publicaţiei.

Fondul a acordat ajutoare financiare de miliarde de dolari unor state printre care Ungaria, România sau Letonia în contextul declinului economiilor acestor state şi blocajelor de pe pieţele financiare.

Ţările care au încheiat acorduri cu instituţia internaţională au fost nevoite să adopte măsuri de austeritate pentru a se conforma programelor de împrumut.

"Din contră, FMI a ajutat la combaterea crizei, prin acţiuni rapide şi decisive", a notat Rice, adăugând că statul ceh se numără printre susţinătorii rolului instituţiei, inclusiv la nivel financiar.

Cehia, care nu a apelat la ajutor financiar extern în timpul crizei, a fost afectată de cea mai gravă recesiune de la căderea comunismului, ca urmare a declinului exporturilor.

În interviul acordat Der Standard, Hampl a acuzat că instituţiile internaţionale au folosit informaţii eronate la evaluarea sistemului bancar din Cehia, iar acestea au fost corectate după intervenţia băncii centrale.

Guvernatorul Băncii Cehiei, Zdenek Tuma, a afirmat că remarcile lui Hampl reprezintă "opinii personale" şi nu poziţia băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb