FMI salută redresarea economiei SUA dar avertizează asupra creşterii şomajului

A.G.R.
Internaţional / 30 octombrie 2009

Revenirea pe creştere a economiei Statelor Unite reprezintă "veşti bune", a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, care a avertizat că şomajul va continua să crească, în următorul an, transmite AFP.

"Creşterea a revenit, dar întârzierea între reluarea creşterii şi scăderea şomajului este undeva între zece şi 12 luni, în funcţie de ţară", a afirmat Kahn, prezent la Festivalul Internaţional al Muncii de la Rocca di Papa, în sud-estul Romei.

Departamentul pentru Comerţ al SUA a anunţat joi că prima economie a lumii a înregistrat o creştere de 3,5 la sută în perioada iulie-septembrie 2009, dând un puternic semnal că cea mai gravă recesiune din 1930 s-a încheiat, iar economia se redresează.

Este prima creştere a Produsului Intern Brut al SUA din primăvara lui 2008. Analiştii se aşteaptă ca ritmul redresării să fie greoi din cauza creşterii şomajului şi a dificultăţilor consumatorilor şi a oamenilor de afaceri în a obţine împrumuturi.

După ce în primul trimestru al acestui an a înregistrat o contracţie severă de 6,4 procente, cea mai mare economie a lumii a început să dea semne de revenire ca răspuns la stimulentele de zeci de miliarde de dolari şi celelalte măsuri de sprijin. În consecinţă, în trimestrul al doilea al acestui an ritmul contracţiei s-a diminuat până la 0,7 procente.

Cu toate acestea, preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, precum şi o serie de membrii din echipa economică a preşedintelui Barack Obama au avertizat că orice relansare nu va fi suficient de robustă pentru a împiedica rata şomajului, care deja se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, 9,8 procente, să continue să crească anul viitor.

Economiştii susţin că este probabil ca în luna octombrie 2009 rata şomajului să ajungă la 9,9 procente urmând ca până la mijlocul lui 2010 să crească până la 10,5 procente. Guvernul american urmează să dea publicităţii săptămâna viitoare primele estimări referitoare la rata şomajului pe luna octombrie.

"Desigur va trebui să ne bucurăm de aceste veşti bune, dar nu trebuie să ajungem la concluzia că ne putem întoarce la afaceri ca de obicei...Nu cred că putem declara victoria înainte de reducerea şomajului. Din contră, trebuie să continuăm cu măsurile de stimulare", a afirmat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb