FNS "Pro Asist" a exprimat îngrijorare faţă de proiectul de ordonanţă care ar reduce veniturile nete ale salariaţilor din sectorul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, informează Agerpres. Sindicatul semnalează intenţia de a nu acorda drepturi salariale şi de a nu oferi vouchere de vacanţă.
"Ne manifestăm nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială. Avem o lege a salarizării din 2017 care nici în acest moment nu se aplică deşi intrăm în al 8-lea an de la aprobarea ei. 40% dintre salariaţii din asistenţă socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoaşterea sporului de vechime, iar creşterea preţurilor, plus inflaţia de peste 5% sunt suportate cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei", precizează sindicaliştii într-un comunicat.
Sindicatul atrage atenţia asupra aplicării parţiale a legii salarizării, care a dus la discriminări între salariaţii angajaţi înainte şi după 2017. Aceasta a creat discrepanţe semnificative între salariile din sistemul bugetar, în special în asistenţa socială. Asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradaţia de vechime, în timp ce sporurile pentru personalul de specialitate şi îngrijire au creat diferenţe considerabile, favorizând angajaţii mai noi.
De asemenea, FNS "Pro Asist" subliniază că menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic "furt" din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator.
Federaţia precizează că a atras atenţia prin toate mijloacele că interzicerea angajărilor în sistemul de asistenţă socială, coroborat cu desfiinţarea posturilor vacante, duce la imposibilitatea asigurării continuităţii serviciilor sociale. "Din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor şi în sistemul de asistenţă socială în cel mai scurt timp. Lipsa de personal duce la situaţii extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuţii suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicaţii majore pentru sănătatea salariaţilor, dar şi pentru serviciile oferite beneficiarilor", avertizează FNS "Pro Asist".
Sindicaliştii atrag atenţia că eliminarea voucherelor de vacanţă afectează grav salariaţii din asistenţa socială, care îşi încărcau "bateriile" prin aceste beneficii. Pentru asistenţii maternali, voucherele reprezentau singura oportunitate de a se relaxa alături de copiii din plasament, având în vedere că legea le permite să îşi efectueze concediul de odihnă împreună cu aceştia.
"În aceste condiţii, Federaţia FNS PRO.ASIST trage un semnal de alarmă şi solicită Guvernului o regândire a acestei ordonanţe de austeritate, fără ca drepturile salariaţilor din asistenţă socială să fie afectate, având în vedere că este vorba despre salariaţi care acordă îngrijire celor mai defavorizate categorii de beneficiari, copii şi adulţi cu handicap, persoane vârstnice, copiii aflaţi sub protecţie specială, persoane vulnerabile", se precizează în comunicat.