Evoluţia FNGCIMM din ultima perioadă, influenţată în principal de implementarea programului IMM INVEST ROMANIA şi a Subprogramului AGRO INVEST, promovate de către Guvernul României în vederea susţinerii antreprenorilor afectaţi de pandemia Covid 19, a fost remarcată şi la nivel european. Partenerii instituţionali din cadrul Asociaţiei Europeane a Instituţiilor de Garantare (AECM), ce au o viziune de ansamblu la nivel european, au transmis aprecieri deosebit de favorabile pentru activitatea depusă şi pentru rezultatele înregistrate, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Este extraordinar ceea ce aţi realizat împreună cu echipa FNGCIMM şi dorim să vă felicităm pentru impresionantul dvs. succes. Prin modul cum aţi condus compania, aţi demonstrat fără nicio urmă de îndoială, rolul esenţial pe care îl joacă instituţiile de garantare, nu doar în vremuri normale, dar mai ales în timp de criză.", au declarat dl.Bernhard Sagmeister, preşedinte şi dna. Katrin Sturm, secretar general al AECM, în mesajul comun de felicitare transmis dlui Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.
La rândul său, directorul general al FNGCIMM, transmite:"Suntem foarte onoraţi şi încântaţi să primim recunoaşterea eforturilor şi a rezultatelor noastre din partea conducerii Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare. Suntem în egală măsură motivaţi de cele 28.750 IMM-uri care au accesat un număr record de 35.471 garanţii, în mai puţin de un an şi jumătate, în valoare de 17.836.451.515 lei, care au susţinut credite de 21.741.581.940 lei. Rezultatele activitatii FNGCIMM, doar in anul 2021, reflectă o creştere de 13 % a profitului faţă de nivelul obţinut anul trecut, cu o valoare de 58,575,002 lei. Aceste rezultate record se datorează parteneriatului dintre FNGCIMM, Guvernul României şi antreprenorii români. Am convingerea că alături de AECM, vom promova cu mai multă intensitate la nivel european interesele IMM-urilor din România şi vom putea contribui, ca partener activ la elaborarea politicilor europene dedicate susţinerii mediului antreprenorial."
Cele mai importante teme de interes urmărite de AECM privesc reglementările privind ajutorul de stat relevante pentru schemele de garantare din cadrul pieţei interne UE, programele europene de sprijin şi cerinţele prudenţiale. Prin vocaţia sa de reprezentare politică, AECM promovează interesele membrilor săi în faţa instituţiilor europene - Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul European, precum şi în faţa organismelor financiare instuţionale, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii, Fondul European de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.