Fondul Proprietatea (FP) este unul dintre puţinii emitenţi care mai strălucesc, după un an 2012 slab pentru piaţa noastră de capital.
Aproape jumătate dintre tranzacţiile de la bursă au avut ca obiect titlurile "vedetă" FP, investitorii străini fiind nelipsiţi în spatele "butoanelor".
În cei doi ani de la listare, Fondul a atras 750 de milioane de euro investiţii străine noi, astfel că acţionarii din afară ţării au ajuns să fie proprietarii a peste jumătate din capital, în locul celor deposedaţi abuziv de regimul comunist.
În efervescenţa schimburilor, cotaţia FP a urcat cu 27%, în 2012, ajungând, ieri, la 0,59 lei/unitate.
Adică, aproape a revenit la nivelul de la listare (0,61 lei/acţiune), în 25 ianuarie 2011, şi este încă la o distanţă de 40% faţă de valoarea nominală de 1 leu.
Brokerii şi investitorii, dar mai ales reprezentanţii Fondului văd potenţial de creştere pentru acţiunile FP. Una dintre condiţii este însă ca societăţile din portofoliu să fie listate, iar decizia în acest sens este în mâinile Guvernului.
Anul trecut, autorităţile nu au respectat aproape nimic din programul de oferte agreate cu Fondul Monetar Internaţional, fiind mai preocupate de scandalul politic care a ţinut "prima pagină" în mare parte din an. De altfel, premierul Victor Ponta nu s-a ferit să spună pe şleau că 75% din şedinţele de Guvern se ocupă de atacurile politice, treburile economice fiind aproape abandonate.
În aceste condiţii, este greu ca cineva să mai pună bază pe ceea îşi asumă guvernanţii chiar şi în scris, darămite pe ceea ce spun. Cu toate acestea, speranţa moare ultima, iar Franklin Templeton îşi doreşte să vadă măcar Romgaz pe bursă, în acest an.
O altă problemă care a ţinut în tensiune Fondul Proprietatea, dar şi pe acţionarii săi, a fost insolvenţa Hidroelectrica, decisă pe 20 iunie 2012, care s-a tradus într-o reducere cu 20% a activului net, respectiv o scădere a activului unitar sub valoarea nominală de 1 leu. Cu această diminuare, Fondul Proprietatea se găsea în situaţia de a nu putea oferi acţionarilor dividende la finalul anului.
FP s-a întâlnit însă cu norocul în luna decembrie, când Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a iniţiat un proiect care îi permitea să reevalueze participaţiile la companiille aflate în insolvenţă.
Aprobarea proiectului a prins FP cu evaluările independente ale societăţilor din portofoliu făcute, astfel că a raportat pentru 31 decembrie 2012 o valoare unitară a activului net supraunitară, de 1,13 lei, ceea ce a salvat dividendele acţionarilor.
În 2012, Fondul Proprietatea a avut un profit net de 567 milioane lei, cu 4,25% mai ridicat decât cel din 2011.
Tot la capitolul reuşite pentru Franklin Templeton, ar putea fi evidenţiat şi proiectul CNVM pentru modificarea Regulamentului Depozitarului Central, care va permite Fondului listarea duală la Bursa din Varşovia, aprobată şi răs-aprobată de acţionari.
Ghimpele din coasta Franklin Templeton a rămas, şi în 2012, acţionarul minoritar Ioana Sfîrăială, cu care are peste 50 de procese care contestă calitatea de administrator a FT.
Aşteptăm cu nerăbdare să vedem evoluţia acţiunilor FP în cel de-al treilea an la BVB şi posibil primul la Varşovia.