FONDUL PROPRIETATEA - DOI ANI DE LA LISTARE Grzegorz Konieczny: Fondul Proprietatea a atras peste 750 de milioane de euro investiţii străine

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2013

"Sperăm să putem executa listarea la Varşovia până la finalul lunii iunie", a declarat Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton.

"Sperăm să putem executa listarea la Varşovia până la finalul lunii iunie", a declarat Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al Franklin Templeton.

Reporter: Aţi declarat că obiectivul final al "Franklin Templeton" este ca portofoliul FP să fie listat 100%. În ce stadiu consideraţi că vă aflaţi pentu îndeplinirea acestui obiectiv?

Grzegorz Konieczny: Suntem încă în curs de realizare. Principalele "ţinte" pentru listare sunt cele mai mari companii de stat, pentru că ele sunt cele care îndeplinesc criteriile bursei. Vorbim despre Hidroelectrica, Romgaz, CE Oltenia, companiile Electrica şi alte câteva. Din nefericire, nu s-a finalizat nici unul dintre aceste proiecte.

Pe parcursul anului trecut, încă de la început, am susţinut puternic privatizarea unor pachete majoritare din companiile de stat, prin IPO la bursă, însă, din păcate, nu s-a întâmplat nimic, decizia finală fiind la Guvern. Pregătirea companiilor pentru privatizări se află în diverse stagii. Cea mai avansată este listarea Romgaz, care ne aşteptăm să aibă loc undeva la mijlocul anului, poate în al treilea trimestru.

Apoi, băncile de investiţii lucrează la Nuclearelectrica, dar, pentru toate celelalte, procesele de privatizare sunt abia la început sau chiar la zero.

Desigur, nu putem forţa sau ordona Guvernului să ia decizii, dar credem că asemenea IPO-uri ar putea fi de folos companiilor, le-ar putea ajuta să se finanţeze. În unele cazuri, unde statul vinde participaţii, ar veni bani la buget. Nu în ultimul rând, ar aduce un plus de transparenţă în piaţă şi, de fapt, ar crea piaţa bursieră.

Fără acestea, este foarte greu, din punctul nostru de vedere, ca Româ- nia să îşi menţină o creştere economică, pe termen lung. Este greu de găsit o ţară de succes care nu are şi o bursă de valori eficientă.

Reporter: Guvernul nu şi-a respectat promisiunile, anul trecut. Vă mai bazaţi pe ceea ce discutaţi cu oficialii?

Grzegorz Konieczny: 2012 a fost un an dificil chiar şi pentru Guvern, din punct de vedere politic, pentru că au avut loc alegeri. De obicei, promisiunile făcute înainte de alegeri au doar scop electoral, iar asta nu se întâmplă doar în România. Aşa că, acum, va fi important ca Guvernul să facă promisiuni pe care vor cu adevărat să şi le ţină. În special din pers- pectiva pieţelor internaţionale, res- pectarea programului cu FMI este foarte importantă. Investitorii pot întoarce spatele României, nu doar pieţei de capital de aici, dacă nu văd o respectare a angajamentelor.

Reporter: Cum s-a schimbat percepţia investitorilor străini cu care sunteţi în legătură asupra României, după nerespectarea promisiunilor făcute de Guvern?

Grzegorz Konieczny: Cred că există speranţă.

Reporter: Serios?

Grzegorz Konieczny: Da. În ultimii doi ani, de când administrăm Fondul, am atras peste 750 de milioa- ne de euro investiţii străine de portofoliu noi în ţară. Nu s-a mai întâmplat în trecut. Asta arată că există apetit, dar investitorii se uită la ce asigurări există că banii lor sunt protejaţi şi bine adminis- traţi. Încrederea lor se reflectă în faptul că acţiunile Fondului sunt aproape de maximul istoric. Noi ştim că trebuie să ne facem datoria către acţionari, avem câteva riscuri, însă creşterea activelor depinde, pe viitor, în mare parte de deciziile Guvernului. Dacă nu se respectă acordul cu FMI, atunci riscul ţării va creşte şi toată lumea va plăti pentru asta.

Reporter: Pe lângă Guvern, consideraţi că BVB şi CNVM au vreun rol în a face piaţa mai prietenoasă pentru investitori?

Grzegorz Konieczny: Sigur că mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca piaţa să fie considerată "prietenoasă" de către investitori.

CNVM, sub conducerea doamnei preşedinte Carmen Negoiţă, a luat o serie de decizii bune pentru piaţă, nu doar pentru Fondul Proprietatea. Sperăm ca aceste acţiuni să continue, pentru că multe dintre regulamente sunt foarte vechi pentru piaţă şi nu sunt prietenoase nici pentru investitori, nici pentru emitenţi. Mai este multă muncă de făcut, sperăm ca trendul să continue şi la noua autoritate de supraveghere.

La fel şi la Bursa de Valori Bucureşti, sunt multe lucruri de schimbat în Codul Bursei, în actul constitutiv. Văd că domnul Victor Cionga (n.r. directorul general al BVB) este foarte hotărât şi face eforturi să facă schimbări cât se poate de repede.

Reporter: Pe lângă ajutorul de la Guvern, aveţi alte pârghii să creşteţi valoarea Fondului pentru acţionari?

Grzegorz Konieczny: Sunt două moduri prin care putem creşte valoarea. Pentru noi, creşterea valorii Fondului înseamnă să creăm randamente pentru acţionari.

O variantă ar fi creşterea activului net, dar acest lucru poate să nu se întâmple atât de rapid pe cât ne-am dori, având în vedere că o mare parte din portofoliu este nelistat.

O altă variantă ar fi să luăm unele măsuri corporative pentru reducerea discounturilor: programul de răs- cumpărare, care este blocat, în instanţă, prin acţiunea unui mic acţionar, plata dividendelor, care va avea loc, listarea secundară la Varşovia, precum şi eforturile noastre să promovăm Fondul şi ţara.

Reporter: Vizaţi anumite investiţii în acest an?

Grzegorz Konieczny: Atâta timp cât discountul este atât de mare, nu pot justifica nici un fel de investiţii.

Reporter: În ce stadiu sunt discuţiile pentru vânzarea companiilor de dis- tribuţie a energiei electrice şi gazului?

Grzegorz Konieczny: Am acordat un mandat Citigroup şi căutăm cumpărători potenţiali, discutăm cu unii dintre ei. Durează însă mai mult decât era aşteptat, în principal din cauza incertitudinii privind preţurile reglementate şi planurile Guvernului. Monitorizăm piaţa, însă va dura probabil mai mult.

Reporter: Să înţelegem că nu vă aşteptaţi să le vindeţi în acest an?

Grzegorz Konieczny: Nu aş spune chiar aşa, mai avem 11 luni din acest an. Suntem deschişi la oportunităţile pieţei.

Reporter: La ce societăţi din portofoliu aveţi nemulţumiri faţă de activitatea managementului?

Grzegorz Konieczny: Există legea privind introducerea guvernanţei corporative la companiile de stat. Avem un tabel cu societăţile pe care îl updatăm constant, unde notăm ce s-a mai realizat şi ce mai rămâne de făcut. Din 20 de companii de stat, cred că legea s-a implementat cores- punzător doar la una. Aici suntem acum. În cazul unor companii, nu avem nimic împotriva directorilor, însă procedura de selecţie a managerilor privaţi şi a unor administratori independenţi are ca scop, în final, că oamenii care sunt în aceste posturi să fie cei mai buni din piaţă.

Din nefericire, acest proces nu a avut loc şi suntem foarte dezamăgiţi. Însă este nevoie de voinţă politică.

Reporter: Cum apreciaţi Româ- nia ca mediu de business, din punct de vedere al birocraţiei, relaţiei cu autorităţile?

Grzegorz Konieczny: Nu este minunată! Sunt multe de îmbunătăţit. În cazul sistemului judiciar, instanţele ar trebui să se ocupe mai mult de fondul problemelor din litigii şi nu de aspectele tehnice din jurul erorilor de procedură.

Reporter: De multe ori, deciziile instanţelor sunt complet opuse, în cazuri similare.

Grzegorz Konieczny: Da. Nu exis- tă practica precedentului. În mod cert, ne afectează. Este destul de frus- trant faptul că nu putem executa decizia acţionarilor, întrucât suntem blocaţi în instanţă.

Apoi, ceea ce cred că lipseşte este răspunderea administraţiilor publice pentru deciziile luate. Pur şi simplu evită să ia vreo decizie, pentru că astfel nu pot fi acuzaţi de nimic.

Ceea ce va dura şi mai mult va fi schimbarea mentalităţii acestor oameni, care consideră că societăţile de stat sunt ale lor şi că nu au nevoie de o abordare comercială. Ei gândesc că atât timp cât banii sunt acolo, trebuie să îi cheltuiască, fără să se gândească la randamente.

Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră legate de listarea FP la Bursa din Varşovia?

Grzegorz Konieczny: Noi eram gata pentru listarea secundară de un an de zile. Aşteptăm ca regulamentele locale să se schimbe, astfel încât să fie permisă conectarea Depozitarului Central de la Bucureşti cu instituţia similară din Polonia. Acest lucru a durat foarte mult, dar la finalul anului trecut, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a lansat un proiect în acest sens. Dezbaterile asupra proiectului au fost însă prelungite, până la 31 ianuarie.

Dacă regulamentele se schimbă şi cei doi depozitari se vor putea lega, atunci sperăm să putem executa listarea la Varşovia până la finalul lunii iunie. Aceasta este ţinta.

Reporter: Sunteţi optimist în privinţa acestor modificări, având în vedere că CNVM urmează să fie desfiinţată în martie şi creată o Autoritate unică de supraveghere?

Grzegorz Konieczny: Acesta este un risc. Nu controlăm noi acest proces, însă rezolvarea situaţiei va da un semnal în privinţa modului în care autorităţile ascultă nevoile investitorilor.

Reporter: Bursa din Varşovia trece printr-un scandal, în prezent. CEO-ul Ludwik Sobolewski a fost înlocuit. Consideraţi că acest lucru ar avea vreo influenţă asupra listării secundare?

Grzegorz Konieczny: Schimbările de CEO se petrec peste tot. Nimeni nu a spus că domnul Sobolewski a fost cel mai bun CEO.

Cred că Bursa poloneză a fost bine structurată şi a avut operaţiuni eficiente şi nu cred că schimbarea CEO-ului va aduce mari schimbări în modul de operare.

Reporter: Aveţi în plan evenimente de promovare pe plan extern, în acest an?

Grzegorz Konieczny: Sigur că da. Suntem în legătură permanentă cu acţionarii noştri, dar şi cu potenţiali inves- titori. Organizăm cele mai mari evenimente ca număr de inves- titori străini care ajung în România.

Reporter: Vă aşteptaţi la un rezultat pozitiv în procesele cu avocatul Ioana Sfîrăială, în acest an?

Grzegorz Konieczny: Sper. Este o situaţie de care ne ocupăm zi de zi. Investitorii şi acţionarii s-au cam obişnuit cu asta. Este o situaţie tristă care transmite semnale negative despre România şi despre sistemul judiciar. Orice decizii în instanţă în favoarea Fondului vor fi importante. Programul de răscumpărare pentru 7,9% din acţiuni, care este blocat în instanţă, ar trebui să crească valoarea pentru acţionari.

Reporter: Vă mulţumesc!

Unele dintre cele mai importante obiective realizate în primii doi ani de Franklin Templeton au fost:

- Listarea cu succes a Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în ianuarie 2011, fapt care a avut o contribuţie semnificativă la lichiditatea, capitalizarea şi volumul de tranzacţionare ale pieţei româneşti de capital.

- Listarea a adus în atenţia marilor investitori instituţionali străini atractivitatea României ca destinaţie de investiţii şi, drept rezultat, de la listarea Fondului, ţara a beneficiat din partea investitorilor străini de peste 700 de milioane de euro în investiţii de portofoliu în acţiunile Fondului Proprietatea.

- Am pledat public în faţa autorităţilor guvernamentale pentru listarea companiilor de stat la bursă, implementarea managementului profesionist şi standarde internaţionale de guvernanţă corporativă, ca modalităţi de a genera valoare, a creşte transparenţa şi a permite creşterea eficienţei acestor companii, dintre care multe se găsesc în portofoliul Fondului.

- Creşterea responsabilităţii şi a standardelor de guvernanţă corporativă în companiile din portofoliu prin supravegherea continuă a managementului companiilor de stat.

- Ne-am angajat puternic în eforturi de acţionar activ, prin contestarea deciziilor care sunt în detrimentul celor mai bune interese pe termen lung ale acţionarilor Fondului şi întărirea poziţiei de acţionar minoritar al Fondului;

- Realizarea unei analize strategice a cererii din partea investitorilor, pregătirea unui plan şi primirea aprobării acţionarilor pentru listarea Fondului la Bursa din Varşovia, în scopul creşterii vizibilităţii Fondului şi al atragerii de cerere suplimentară pentru acţiuni.

- Finalizarea primului program de răscumpărări pentru achiziţionarea a 1,7% din acţiunile existente şi autorizarea din partea acţionarilor pentru demararea unui al doilea program de răscumpărări, în scopul achiziţionării a încă 7,9% din totalul acţiunilor existente.

- Plata dividendelor către acţionarii Fondului pentru anii fiscali 2008, 2009, 2010 şi 2011, în sumă totală de 2,039 miliarde de lei sau 0,15155 lei pe acţiune.

- Administrarea activă a Fondului în perioade de volatilitate ridicată, cu scopul de a proteja şi mări valoarea Fondului.

- Ridicarea restricţiilor de vot şi introducerea principiului "o acţiune egal un drept de vot", punând astfel Fondul cu adevărat în mâinile acţionarilor săi.

- Promovarea continuă a Fondului în rândul unei baze largi de investitori instituţionali străini, incluzând circa 500 de întâlniri bilaterale în 15 ţări, precum şi două evenimente speciale pentru analişti şi investitori.

- Îmbunătăţirea semnificativă pentru acţionari şi public a transparenţei Fondului şi a companiilor din portofoliul său, prin comunicare continuă şi dezvăluirea de informaţii despre Fond şi companiile la care acesta are deţineri.

sursa: FRANKLIN TEMPLETON INVESTMENTS

Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, a declarat, la doi ani de la preluarea mandatului de manager de investiţii şi administrator unic al Fondul Proprietatea S.A. ("Fondul"): "Succesul Fondului depinde într-o mare măsură de reforma companiilor de stat. Aşteptăm cu interes accelerarea programului de listari la bursă al Guvernului şi implementarea managementului profesionist, care ar trebui să contribuie la creşterea performanţelor acestor companii. Ne păstrăm neschimbat angajamentul de a realiza listarea secundară la Bursa de Valori din Varşovia ("BVV"), aprobată de acţionari în data de 27 iunie 2012. O listare secundară ar fi un important pas înainte în direcţia creşterii vizibilităţii în Europa de Est a unor companii româneşti foarte eficiente şi bine conduse. Credem cu tărie că succesul Fondului se va reflecta pozitiv asupra atractivităţii României ca destinaţie de investiţii pentru comunitatea internaţională".

Mark Mobius: "Potenţialul de creştere al României este foarte interesant"

Piaţa de capital din România este, momentan, prea mică pentru a atrage companii private de dimensiuni mari, a declarat recent, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului BURSA la finalul anului trecut, Dr. Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets Group. Domnia sa consideră că lipsa lichidităţii nu permite firmelor care doresc să atragă capital prin bursă să facă acest lucru, ceea ce le determină să apeleze la majorări de capital şi la credite bancare, ne-a declarat domnia sa. Pentru a depăşi acest obstacol, trebuie ca Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să devină mai activă în atragerea de investitori.

Franklin Templeton a ales să investească în ţara noastră datorită potenţialului de creştere pe care aceasta îl prezintă. "Potenţialul de creştere al României este foarte interesant", mai spune Mark Mobius, care adaugă: "Vedem multe companii care pot să înregistreze creşteri puternice şi să devină lideri pe segmentul lor de activitate. Dacă se implementează reformele necesare, ţara ar putea creşte mult mai puternic decât o face în prezent".

În opinia domniei sale, principala problemă o reprezintă incapacitatea guvernului să avanseze cu planul de reforme şi să o facă rapid. Există întârzieri mari în reorganizarea conducerii companiilor de stat şi în listarea acestora. De asemenea, sistemul juridic are nevoie de reformă, la rândul său, menţionează Mark Mobius. În opinia domniei sale, este uimitor cum un singur acţionar (nr. Ioana Sfîrăială) poate să blocheze activitatea unui fond care are peste 9.000 de acţionari: "Iar majoritatea întârzierilor sunt de ordin procedural, nu au legătură cu substanţa acţiunilor. Judecătorii nu au reuşit, însă, să ajungă la esenţa problemei. Fosta conducere a depus documentele mai târziu decât era prevăzut. Este o eroare procedurală, nu reprezintă o intenţie de fraudă, de a păgubi pe cineva. Este o greşeală care ar trebui să poata fi corectată. Din nefericire, însă, această chestiune a generat întârzieri importante în activitatea Fondului Proprietatea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb