Reporter: Ce a însemnat, pentru BVB, listarea FP în urmă cu 2 ani de zile?
Victor Cionga: Listarea Fondului Proprietatea a reprezentat un moment important pentru Bursa de Valori Bucureşti.
În primul rând, a adus un plus de lichiditate de care au beneficiat toţi actorii din piaţa locală de capital. În al doilea rând, promovarea Fondului Proprietatea în rândul investitorilor străini şi autohtoni de către reprezentanţii Franklin Templeton a avut efecte pozitive pentru piaţa de capital românească. În acest context, însăşi prezenţa Franklin Templeton ca manager - un nume la nivel global, cu un < track-record > foarte bun în administrarea de astfel fonduri - a crescut interesul investitorilor stră- ini pentru piaţa românească de capital. Şi, nu în ultimul rând, faptul că domnul Mark Mobius (n.r. pre- şe- dintele executiv al "Templeton Emerging Markets Group")este implicat direct în administrarea Fondului a adăugat un plus de încredere, dată fiind reputaţia sa la nivel mondial ca lider de opinie pe zona pieţelor emergente.
În al treilea rând, odată cu listarea Fondului, a crescut gradul de reprezentativitate al economiei româneşti la BVB prin companiile din portofoliul FP.
Pe scurt, putem spune că Fondul Proprietatea a ajutat la creşterea lichidităţii, a capitalizării pieţei, a interesului faţă de BVB şi faţă de piaţa de capital şi din partea investitorilor in- ternaţionali.
Reporter: Cum a contribuit FP la imaginea BVB pe plan internaţional? Dar pe plan local?
Victor Cionga: Piaţa locală de capital a înregistrat o creştere a vizibilităţii atât la nivel extern, cât şi la nivel intern. În momentul în care un fond de investiţii de talie mondială decide să investească în FP, automat îşi îndreaptă atenţia şi asupra altor emitenţi şi/sau companii nelistate din portofoliul FP. Faptul că aceste societăţi intră pe "radarele" departamentelor de < research > ale unor investitori străini este un fapt pozitiv, chiar dacă decizia de a investi nu se manifestă imediat. Interesul investitorilor instituţionali nerezidenţi pentru acţiunile FP a fost mare, iar acest fapt a avut un efect pozitiv asupra climatului investiţional în ansamblu.
Reporter: Ce efect consideraţi că va avea pentru BVB listarea FP la Bursa din Varşovia?
Victor Cionga: Ne-am fi dorit menţinerea acţiunilor Fondul Proprietatea doar la BVB, dar este dreptul acţionarilor de a decide politica de listare a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor companii - care au ales într-o fază ulterioară a dezvoltării lor listarea duală - listarea FP la Varşovia ar putea duce la o scădere a volumelor tranzacţionate la Bucureşti, într-o primă etapă.
Pe termen mediu şi lung, există, însă, câteva aspecte care cred că merită punctate. Odată cu creşterea atractivităţii acţiunilor FP pe piaţa poloneză, investitorii de portofoliu ar putea deţine o pondere din ce în ce mai importantă în acţionariatul FP, în timp ce free-float-ul FP de la Varşovia se va diminua. Ca urmare, am putea asis- ta la o revenire a volumelor tranzacţionate la Bucureşti, unde free-float-ul rămâne la un nivel ridicat. De asemenea, apare posibilitatea de arbitraj pentru intermediarii locali, fapt ce ar putea duce la diversificarea activităţii unor brokeri.
Reporter: Ce ar trebui să facă BVB pentru a susţine listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea?
Victor Cionga: Vom face ceea ce facem şi în cazul altor companii pe care ni le dorim listate la Bursă. Am adoptat o atitudine proactivă, iniţiind mai multe sesiuni de consultări publice şi exprimându-ne permanent disponibilitatea de a participa, împreună cu brokerii, la întâlnirile pentru atragerea de noi emitenţi. Mai mult, prin intermediul conferinţelor organizate de BVB sau cele în colaborare cu partenerii noştri, am pus la dispoziţia tuturor companiilor care au fost interesate detalii cu privire la criteriile de eligibilitate şi la paşii concreţi pe care trebuie să-i par curgă o companie pentru a se lista.
În cazul companiilor de stat, conform protocolului încheiat cu OPSPI, vom contribui (prin Institutul de Guvernanţă Corporativă) la pregătirea acestora pentru îndeplinirea obligaţiilor de raportare şi a criteriilor de transparenţă post-listare. Ne dorim ca listările companiilor de stat să reprezinte un model, aşa cum s-a în- tâm- plat în cazul Poloniei; în vederea realizării acestui deziderat vom sprijini cât mai multe dintre companiile eligibile care se pregătesc pentru acest pas.
"Am adoptat o atitudine proactivă, iniţiind mai multe sesiuni de consultări publice şi exprimându-ne permanent disponibilitatea de a participa, împreună cu brokerii, la întâlnirile pentru atragerea de noi emitenţi".
•
"Ne dorim ca listările companiilor de stat să reprezinte un model, aşa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei".
•
"Faptul că aceste societăţi intră pe < radarele > departamentelor de < research > ale unor investitori străini este un fapt pozitiv, chiar dacă decizia de a investi nu se manifestă imediat".
•
"Ne-am fi dorit menţinerea acţiunilor Fondul Proprietatea doar la BVB".