Fondul Proprietatea îşi ţine la secret "agamanii"

Cristian Vaida, Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 iunie 2008

Fondul Proprietatea îşi ţine la secret "agamanii"

Liberalii au stopat criticile lui Mircea Geoană la adresa grupurilor de interese din Fondul Proprietatea, numindu-i cumnatul drept reprezentant al Fondului în Consiliul de administraţie al Romgaz

Fondul Proprietatea susţine că n-a reuşit încă să-şi promoveze toţi reprezentanţii în CA la companiile din portofoliu

În schimb, conducerea Fondului nu doreşte să-i prezinte nici pe cei pe care i-a desemnat deocamdată, ca să ştim pe ce criterii au fost selectaţi

Cea mai mare afacere controlată încă de statul român rămâne Fondul Proprietatea, care după aproape trei ani de la înfiinţare nu au reuşit să împartă decât aproape 18% din capitalul social către cei în drept să fie despăgubiţi cu acţiuni, în schimbul caselor naţionalizate. Restul de 88% este deţinut în continuare de statul român, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Cum statul controlează în continuare această afacere, el este şi cel care îşi numeşte reprezentanţii în Consiliile de administraţie sau în Adunările Generale ale Acţionarilor de la companiile din portofoliu.

Fondul Proprietatea deţine pachete semnificative în aproa-pe trei sferturi din portofoliul său de acţiuni, format din 88 de companii.

Reprezentanţii Fondului sus-ţin că, deocamdată, Fondul nu a reuşit să-şi promoveze membrii în toate consiliile de administraţie la care deţine participaţii.

"Persoanele care ocupă poziţii de membru într-un consiliu de administraţie reprezintă o informaţie publică şi poate fi accesată oricând de cei interesaţi , acesta a fost răspunsul Departamentului de comunicare al Fondului Proprietatea, la solicitarea noastră de a face publică lista cu reprezentanţii Fondului în CA şi AGA la companiile din portofoliu. Deşi recunoaşte că este informaţie publică, conducerea Fondul Proprietatea nu ne-o poate furniza însă, părând nedumerită că ne-ar fi de folos tocmai o astfel de informaţie.

Modul în care statul, prin FPS, AVAS, Ministerul Economiei, Ministerul Turismului ori Ministerul Finanţelor şi-au numit reprezentanţii în Consiliile de Administraţie sau în Adunările Generale ale Acţionarilor a fost permanent un subiect de scandal. Deseori, criteriile prin care cei desemnaţi drept reprezentanţii statului în conducerea unor mari companii sau societăţi naţionale erau doar legăturile de rudenie sau de prietenie cu şefii ministerelor care controlau companiile de stat.

Şi, în prezent, AVAS (ca să dăm doar un exemplu) şi-a numit drept reprezentanţi în CA la mari companii din portofoliu, fie dintre rudele actualului preşedinte AVAS, fie dintre prietenii şi asociaţii săi.

Inclusiv primul consiliul de administraţie al Fondului Proprietatea era un muşuroi de interese, prezentat detaliat de ziarul Bursa la momentul respectiv.

Acum, Fondul Proprietatea refuză să-i prezinte pe cei vreo 70-80 de membri care îi reprezintă interesele în consiliile de administraţie şi AGA în companiile din portofoliu. Astfel, nu putem şti nici care au fost criteriile pe baza cărora ei au fost selectaţi.

Un motiv în plus pentu care Fondul ar trebui să publice lista reprezentanţilor săi este că, deocamdată, singurul membru cunoscut ca fiind desemnat de Fondul Proprietatea într-un consiliu de administraţie al unei companii din portofoliu este Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, preşedintele PSD.

Ionuţ Costea a fost numit în CA la Romgaz, în septembrie 2007, la doar câteva săptămâni după ce Mircea Geoană declara public că se opune soluţiei liberale de despăgubire a foştilor proprietari prin Fondul Proprietatea, ameninţând că nu va vota în parlament ordonanţa privind modificările la legea Fondului propuse de Guvernul Tăriceanu.

"Fondul Proprietatea este doar o jucărie care are în spate grupuri de interese", aşa caracteriza Mircea Geoană Fondul Proprietatea pe 8 august 2007.

Doar şase săptămâni mai târziu, cumnatul său era desemnat tocmai de "grupurile de interese" ca reprezentantul lor în conducerea uneia dintre cele mai mari companii româneşti- Romgaz.

Cum patru săptămâni sunt necesare doar pentru convocarea AGA, putem specula că ideea desemnării lui Ionuţ Costea a avut loc, de fapt, la câteva zile după criticile lui Mircea Geoană.

Dacă este aşa cum susţine conducerea Fondului că nu şi-a desemnat încă toţi reprezentanţii la companiile din portofoliu, atunci cum de s-au grăbit cu cumnatul lui Mircea Geaonă, tocmai într-o perioadă critică pentru existenţa Fondului- aprobarea ordonanţei de deblocare a activităţii Fondului?

Şi mai ales câte alte cazuri "Costea" mai are Fondul Proprietatea prin importantul său portofoliu?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce poate fi mai murdar decat aceasta administratie.?

    Nu stim cand toti acesti fii de securisti vor intelege ca nu suntem o mana de prosti. 

    "Sa nu dea Dumnezeu cel sfant sa vrem noi sange nu pamant".

    inteleg ca dl geoana are interese la Romgaz, dar PSD mai degraba are la Fproprietatea. nu era dl Ursache/hrebenciuc presedinte la fondul prorpietatea?

    iar dl costea nu era implicat in afaceri cu sefii de la SAFI, catarama-tariceanu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb