FONDUL PROPRIETATEA MERGE MAI DEPARTE Reclamă mincinoasă, tolerată de CNVM

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 11 iulie 2006

Reclamă mincinoasă, tolerată de CNVM

Schimbarea echipei manageriale nu a îndepărtat ceaţa din jurul Fondului Proprietatea, deşi aducerea unor conducători noi a vrut, probabil, să dea impresia că Guvernul a luat în sea-mă criticile formulate de despăgubiţi şi de presă.

În realitate, nu echipa managerială este problema principală a Fondului Proprietatea (deşi, prima echipă a dat câteva probe de radicală incompetenţă), ci adevărata dificultate stă în viciul mecanismului de despăgubire prin Fond.

Viciu care stăruie, chiar dacă Fondul Proprietatea este condus acum de altcineva: căci valoarea acţiunilor Fondului nu va putea niciodată să acopere cu exactitate valoarea despăgubirii la care au dreptul cei spoliaţi în comunism, cei pentru care Guvernul are pretenţia că a inventat Fondul Proprietatea. La piaţă, preţul acţiunilor va creşte sau va coborî, dar acţionarii au dreptul la exactă des-păgubire - nici mai mare, nici mai mică decât valoarea bunurilor de care au fost lipsiţi (ba, eu aş zice, plus o dobândă pentru perioada cât bunurile le-au fost confiscate).

Or, aproximaţia despăgubirii prin acţiuni la Fondul Proprietatea nu poate fi rezolvată de nicio echipă managerială, ci doar prin modificarea legii Fondului, impunându-i altă ordine a paşilor (întâi listarea, apoi despăgubirea).

Faptul că baza legală a Fondului Proprietatea nu este sănătoasă conduce la scandaluri în cele mai mici gesturi ale sale. Relativ recent, câteva posturi de televiziune au început să difuzeze o reclamă a Fondului Proprietatea care scandalizează.

În primul rând scandalizează pentru neadevărurile pe care le împrăştie, în al doilea rând scandalizează pentru că reclama ţine de domeniul pieţei de capital iar supraveghetorul pieţei - Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) - asistă pasivă la reclama mincinoasă pe care, de altfel, nici nu a avizat-o, aşa cum ar cere-o legea.

Reclama afirmă că Fondul Proprietatea ar avea un capital de patru miliarde de euro. Fos-tul preşedinte al Fondului Proprietatea a rostit mereu cifra asta, dar nu părea să-i acorde alt statut decât cel de "valoare de referinţă", iar nu cel de exactă şi finală evaluare, pentru simplul motiv că evaluarea finală nici nu avusese loc şi nici nu este încă posibilă. Pentru că portofoliul Fondului Proprietatea este, încă, în mişcare - au loc intrări şi ieşiri de acţiuni - astfel că însuşi portofoliul nu este finalizat.

Reclama afirmă că Fondul Proprietatea deţine cote importante din societăţi comerciale prestigioase şi, printre ele, numeşte Loteria Română. Dar recent, Loteria Română a fost scoasă de la privatizare. Cine ştie, poate că, în viitor, un pachet de acţiuni Loteria Română va reveni Fondului Proprietatea, dar, în acest moment, el nu îl deţine. Iar reclama afirmă că îl deţine.

Ceea ce este fals. Şi are implicaţii şi asupra primei afirmaţii - cum că Fondul Proprietatea ar avea un capital de patru miliarde de euro - dovedind, o dată în plus, că este o cifră falsă.

În sfârşit, reclama face apel la banii populaţiei, îndemnând-o să investească în Fondul Proprietatea. Reclama sugerează investiţia afirmând "Fondul Proprietatea poate fi al tău" şi îndemnând "evaluează oportunitatea!".

După toate regulile pieţei de capital, aceasta este o ofertă publică care necesită un pros-pect şi un aviz de la CNVM.

Prospectul nu există. Cu atât mai puţin există vreun aviz de la CNVM.

Cu toate acestea, CNVM asistă pasiv la difuzarea reclamei. Este probabil că CNVM preferă să se ascundă-n tufe - Fondul Proprietatea este un scandal cu puternice conotaţii politice, iar conducerea CNVM numai de asta nu are nevoie la sfârşit de mandat.

Din experienţă, cred că CNVM îşi justifică pasivitatea prin clasicul tip de argument paradoxal, folosit de-a lungul anilor (în special de fostul preşedinte Boboc): "Fondul Proprietatea nu este înregistrat ca fond de investiţii la CNVM, deci nu priveşte pe CNVM ce face Fondul Proprietatea".

Iar Fondul Proprietatea poate să-şi facă de cap.

În realitate, tocmai această pasivitate îi pune în pericol pe comisarii CNVM, cel puţin pentru neglijenţă în serviciu.

Căci Fondul Proprietatea îşi spune "Fond", ceea ce îl trimite direct în nomenclatorul legii pieţei de capital, cea pe care CNVM este obligată să o supravegheze.

Faptul că îndeamnă la subscripţii este un gest de piaţă care nu are voie să aibă loc în afara supravegherii CNVM.

Apelul la economiile populaţiei - gest de obligatorie supraveghere CNVM - este evident când reclama afirmă "Fondul Proprietatea poate fi al tău", fără nicio determinare ori limitare la despăgubiţi.

Este probabil că cei care au conceput reclama să fi gândit ca ea să fie utilă şi acum, în perioada destinată preschimbării certificatelor de despăgubire în acţiuni la Fondul Proprietatea, dar şi mai târziu, când (nu se ştie când) Fondul Proprietatea ar fi listat la Bursă.

Problema este că, în formula asta, reclama încalcă legea. Iar comisarii CNVM nu pot, prin niciun sofism, să scape de responsabilitate.

O reclamă la care CNVM nu reacţionează: Fondul Proprietarilor

Dacă ai avut clădiri, terenuri sau păduri care nu pot fi restituite ai dreptul să recuperezi valoarea lor. Poţi primi acţiuni. Acţiunile înseamnă bani. Fondul Proprietatea este o societate de investiţii cu un capital social de 4 miliarde de euro. Deţine procente importante din Petrom, Distrigaz, Poşta Română, Loteria Română şi din alte mari companii româneşti. Evaluează oportunitatea.

Fondul Proprietatea poate fi şi al tău. (În fotografie, preşedintele CNVM - doamna Gabriela Anghelache)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb