Conducerea Fondului Pro-prietatea, dar şi mai mulţi acţionari privaţi ai societăţii, încearcă să blocheze în instanţă constituirea celor două companii energetice naţionale "Electra" şi "Hidroenergetica". Aceştia consideră că Fondul ar putea fi nedreptăţit, în urma alocării participaţiilor la "Electra", potrivit unei acţiuni de opoziţie formulată la Registrul Comerţului.
Nemulţumirea conducerii FP are la origine refuzul Guvernului de a reconstitui participaţia de 20% pe care Fondul Proprietatea ar fi trebuit să o primească prin lege la "Nuclearelectrica", dar care i-a fost diminuată succesiv la 9,73%, în urma a trei majorări de capital desfăşurate în 2006 şi 2007, potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului.
"Am făcut această opoziţie pentru că avem un conflict privind deţinerea pe care Fondul Proprietatea ar urma să o primească la noua companie energetică, proporţional şi cu participaţia la Nuclearelectrica", a spus, pentru ziarul BURSA, Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului, adăugând: "La constituirea noii companii energetice s-a luat în calcul deţinerea de 9,73% şi nu cea de 20% pe care noi considerăm că ar trebui să o avem la Nuclearelectrica, motiv pentru care am decis să intentăm această acţiune".
În februarie, Guvernul a aprobat Hotărârea de înfiinţare a celor două mari companii energetice naţionale, stabilind că în componenţa "Electra" vor intra Complexurile Energetice din Oltenia, "Nuclearelectrica", "Societatea Naţională a Lignitului" Oltenia, trei sucursale ale "Hidroelectrica" precum şi "Hidroserv" Râmnicu Vâlcea.
"Hidroenergetica" va cuprinde restul sucursalelor "Hidroelectrica", "Electrocentrale" Bucureşti, "CTE" Deva şi CET Paroşeni (aparţinând Termoelectrica), şi "Compania Naţională a Huilei".
"Electra" va fi controlată în proporţie de 84,39% de Ministerul Economiei (413,5 milioane acţiuni), în timp ce Fondul Proprietatea va avea o participaţie de 15,09% (73,9 m-i-lioane acţiuni), potrivit proiectului de divizare şi de fuziune a "Hidroelectrica" în perspectiva înfiinţării celor două societăţi energetice naţionale.
Fondul deţine în prezent 19,94% din "Hidroelectrica".
Potrivit legii, opoziţia se depune la Registrul Comerţului, dar urmează să fie judecată la Tribunal.
• Foştii proprietari, despăgubiţi doar cu acţiuni la Fondul Proprietatea
Guvernul a aprobat, ieri, Ordonanţa potrivit căreia proprietarii despăgubiţi abuziv în timpul Regimului Comunist vor fi despăgubiţi doar cu acţiuni la Fondul Proprietatea, pentru următorii doi ani.
Până acum, legislaţia prevedea că foştii proprietari au dreptul să primească despăgubiri în numerar în limita a 500.000 de lei, pentru sume mai mari fiindu-le acordate acţiuni la Fondul Proprietatea. Oficialii statului au motivat această Ordonanţă invocând constrângerile bugetare actuale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2010, 09:29)
Crima impotriva actionarilor FP. Deliberat se amina tranzactionarea FP pe piata de capital. Se tranzactioneaza prin diverse ziare obscure , care incita la vinzarea actiunilor pe nimic . CNVM nu-i protejeaza. Nu ia nicio masura impotriva acestor ziare. S-a mai intimplat si cu ocazia cuponiadei cind unii s-au imbogatit.
2. dl. Voicu-Min. En. s-antilnit cu Murgu-AAFP
(mesaj trimis de restitutio.ro în data de 02.07.2010, 10:58)
au stabilit 20% şi fară comp. Huilei
2.1. sunteti sigur? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de woman_ro2003@yahoo.com în data de 03.07.2010, 12:10)
se urmareste de fapt deposedarea si de de portofoliul detinut de FP prin diverse tertipuri,, Franklin Templeton ar trebui sa puna presiune pe guvern..e bataie de joc