FINANŢAREA EUROPEANĂ EDIŢIA A VI-A / DORU LIONĂCHESCU: "Externalizarea serviciilor de management a fondurilor UE, soluţia pentru o absorbţie ridicată"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

"Externalizarea serviciilor de management a fondurilor UE, soluţia pentru o absorbţie ridicată"

O oarecare îmbunătăţire în procesul de accesare a fondurilor europene se observă, este de părere consultantul Doru Lionăchescu, care ne-a precizat: "Şi administraţia, şi consultanţii şi chiar şi clienţii au mai învăţat cum se trag aceşti bani. S-a mai intervenit în forţă şi cu DNA-ul, au mai fost închise unele «robinete», deci o îmbunătăţire se simte, dar nu cred că este vreo şansă ca România să intre pe creştere economică prin absorbţia acestor bani. Nu am aşteptări prea mari în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Până acum, a fost mult mai uşor ca toată lumea să spere la aceşti bani în loc să facă o schimbare structurală în cadrul aparatului de stat, de exemplu. A fost un fel de «fata morgana»"

Noi avem o problemă în generarea de proiecte - în toate domeniile - atât în sectorul privat, cât şi în privatizare, infrastructură etc., consideră Doru Lionăchescu, subliniind că la acest lucru se adaugă şi birocraţia excesivă din cadrul domeniului public.

"Probabil că soluţia ar fi fost externalizarea serviciilor de management al fondurilor. Puteau fi oricât de multe firme care să asigure canalizarea fondurilor UE, să se creeze o competiţie care să genereze preţuri mici etc. Acest fapt ar fi însemnat, însă, să se pună capăt tuturor grupurilor de interese", a conchis domnia sa.

Cristian Pârvan: "Trebuie întreprinse acţiuni ferme de soluţionare a oricăror piedici ce stau în calea absorbţiei banilor europeni"

Pentru exerciţiul bugetar 2007-2013 trebuie intensificat procesul de verificare pe teren a stadiului de implementare a proiectelor de mediu şi transport, cu acţiuni ferme de soluţionare a oricăror piedici administrative sau financiare (asigurarea cofinanţării), potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"În general, trebuie verificate stadiile de implementare a tuturor proiectelor aflate în derulare şi responsabilizarea administraţiilor locale în valorificarea fondurilor europene alocate", ne-a spus domnia sa.

Programarea financiară 2014-2020 este încă în faza de definitivare, în urma prelucrării unor puncte de vedere exprimate în cadrul dezbaterii publice a programelor sectoriale şi a observaţiilor primite de la Comisia Europeană. În aceste condiţii, mediul de afaceri susţine propunerea ministrului fondurilor europene Eugen Teodorovici de a se examina şi reglementa aprobarea oficială a începerii derulării unor proiecte ce se încadrează în strategia Europa 2020, plăţile urmând să se facă de la buget şi să fie decontate imediat de la CE, simultan cu aprobarea programelor operative, potrivit lui Cristian Pârvan.

Domnia sa ne-a precizat: "În acest fel, se poate asigura încă din 2014 o absorbţie mai mare a fondurilor europene.Trebuie urgentată aprobarea Master Planului de Transport şi punerea în execuţie cu maximă celeritate a lucrărilor, deja de notorietate. Printre cele prioritare se numără Programul de Competitivitate cu accent pe inovare, îndeosebi proiectele cu implicaţii în educaţie şi sănătate. De dorit ar fi ca oferta de produse gândite, fabricate şi comercializate în România şi la export să devină mult mai consistentă, iar numărul de locuri în domenii tehnologice de vârf să crească cu minim 50.000 -100.000".

Printre altele, Cristian Pârvan susţine că, "la nivelul convergenţei reale", din punct de vedere al veniturilor medii, România ar trebui să ajungă cel puţin la 50% din media UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb