FINANŢAREA EUROPEANĂ EDIŢIA A VI-A / ÎN ABSORBŢIA FONDURILOR, "Provocările României sunt capacitatea administrativă şi achiziţiile publice"

A consemnat Alexandru Costea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

"Pentru perioada 2007-2013, România nu a ales versiunea simplificată a procedurilor de accesare a fondurilor, şi asta a mărit birocraţia. Sperăm ca acest lucru să se schimbe în perioada 2014-2020".

"Pentru perioada 2007-2013, România nu a ales versiunea simplificată a procedurilor de accesare a fondurilor, şi asta a mărit birocraţia. Sperăm ca acest lucru să se schimbe în perioada 2014-2020".

(Interviu cu Angela Filote, şeful reprezentanţei CE în România)

Reporter: Ce ar trebui să facă România pentru creşterea gradului de absorbţie?

Angela Filote: România are nevoie de o mai bună prioritizare a finanţării publice spre politici publice cu impact direct şi măsurabil asupra dezvoltării economice şi creării de locuri de muncă. Cu cât se cunosc mai bine nevoile de intervenţie publică, cu atât poate creşte concentrarea finanţărilor europene pe aceste domenii. Asta duce nu numai la o mai bună absorbţie a fondurilor, dar şi la o creştere a capacităţii de a produce schimbare pozitivă în economie şi societate.

Aceste lucruri sunt reflectate în Acordul de Parteneriat UE-România pentru perioada 2014-2020, care este acum în discuţie între Comisia Europeană şi autorităţile romane, după mai mult de 16 luni de consultări informale. Odată priorităţile şi alocarile aferente agreate, este important ca procedurile de accesare a finanţărilor să păstreze un echilibru optim între capacitatea pieţei de a formula cereri de finanţare conform acestor priorităţi şi nevoia de a se asigura folosirea corectă a sprijinului nerambursabil primit.

Reporter: Procedura de accesare a fondurilor europene a fost simplificată, în ultima vreme. Ce părere aveţi despre modul în care a fost realizat acest demers?

Angela Filote: Într-adevăr, putem vorbi de unele ajustări de natură administrativă, care au ca efect creşterea ratei de absorbţie. Pentru perioada 2007-2013, România nu a ales versiunea simplificată a procedurilor de accesare a fondurilor, şi asta a mărit birocraţia. Sperăm ca acest lucru să se schimbe în perioada 2014-2020, prin luarea măsurilor care să permită autorităţilor şi operatorilor din România un acces mai simplu la fondurile europene.

Simplificarea regulilor de decontare este esenţială şi benefică, pentru că, pe de o parte, reduce încărcarea administrativă şi permite autorităţilor să se concentreze pe evaluarea rezultatelor proiectelor şi, pe de altă parte, asigură celeritatea plăţilor către beneficiari.

Reporter: Care sunt cele mai mari probleme întâlnite în accesarea fondurilor europene?

Angela Filote: Trebuie în primul rând spus că, anul trecut, rata absorbţiei s-a dublat, şi s-a evitat şi dezangajarea fondurilor nefolosite, dar pericolul nu a trecut. Gestionarea fondurilor UE nu este un lucru uşor şi necesită un sistem riguros şi o capacitate administrativă considerabilă.

Provocările cu care România încă se confruntă sunt capacitatea administrativă şi sistemul de achiziţii publice. Noi lucrăm împreună cu autorităţile pentru a îmbunătăţi cele două domenii, dar sigur că mingea este în terenul României. Noi putem oferi doar sprijin financiar şi exemplul altor ţări care au găsit soluţii la aceste probleme.

Reporter: Consideraţi că au fost rezolvate în parte aceste probleme şi care sunt cele care persistă?

Angela Filote: Un lucru este cert: în acest moment nu avem nicio întrerupere a plăţilor pentru România, o situaţie radical diferită faţă de cea de acum câţiva ani, când am avut astfel de întreruperi din cauza disfuncţionalităţilor din sistem. Problemele care încă rămân de rezolvat se discută în acest moment între Comisie şi autorităţile naţionale în procesul de adoptare a Acordului de Parteneriat, tocmai pentru a pune accentul pe calitatea proiectelor şi pe impactul lor concret asupra oamenilor, asupra locurilor de muncă şi asupra economiei.

Capacitatea administrativă, un sistem robust de achiziţii publice, o abordare a cheltuirii fondurilor axată pe obţinerea de rezultate concrete şi capacitatea de evaluare a impactului, toate acestea sunt aspecte încă aflate în discuţie în vederea adoptarii Acordului de Parteneriat.

Reporter: Vă mulţumesc!

"Anul trecut, rata absorbţiei s-a dublat, şi s-a evitat şi dezangajarea fondurilor nefolosite, dar pericolul nu a trecut".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb