FINANŢAREA EUROPEANĂ EDIŢIA A VI-A Klaus Iohannis: "Comunităţile locale trebuie sprijinite să acceseze fonduri europene"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

Klaus Iohannis: "Comunităţile locale trebuie sprijinite să acceseze fonduri europene"

Reporter: Cum caracterizaţi situaţia absorbţiei fondurilor europene în ţara noastră?

Klaus Iohannis: Absorbţia a fost dificilă, într-un ritm prea lent. România a reuşit din fericire să absoarbă sume importante, de aproximativ 3,4 miliarde de euro, conform informaţiilor disponibile în spaţiul public. Totuşi, România ar fi putut obţine mult mai mult. Unul dintre motivele pentru care aceasta nu s-a întâmplat este demersul birocratic foarte dificil şi de durată, aproape descurajant. O altă cauză ar putea fi lipsa personalului, această situaţie fiind rezultatul politicii de salarizare şi angajare în sectorul bugetar. Chiar dacă o comunitate are proiecte şi are disponibilitatea să parcurgă toate etapele, lipsa personalului duce la abandonarea acelor proiecte. La nivelul Sibiului, exemplul pe care îl cunosc, am reuşit să depăşim aceste probleme şi am reuşit să implementăm proiecte în valoare de aproape 130 de milioane de euro.

Reporter: Cum a decurs procesul de absorbţie a fondurilor europene? Au existat probleme de-a lungul procesului de atragere a finanţării?

Klaus Iohannis: Nu am înregistrat probleme sau întârzieri semnificative. Au fost făcute mici ajustări la proiectele tehnice, au fost oferite clarificări la solicitarea organismelor de analiză, dar nesubstanţiale. Mai mult, am reuşit în aproape toate cazurile să finalizăm lucrările înainte de termenul contractual.

Întreg procesul de obţinere a finanţării a fost însă dificil, a consumat multe resurse şi a necesitat o echipă foarte eficientă, dar sunt bucuros să spun că Primăria Sibiu are o astfel de echipă.

Reporter: Cum aţi asigurat cofinanţarea proiectelor?

Klaus Iohannis: Co-finanţarea a fost asigurată din bugetul local. Nu au fost probleme în asigurarea acestei co-finanţări pentru că am planificat foarte atent şi eficient bugetul.

Reporter: Care sunt beneficiile pentru orasul Sibiu în ceea ce priveşte rezultatele ulterioare ale proiectelor?

Klaus Iohannis: Fiecare dintre proiectele pe care le-am menţionat mai înainte a fost gândit în folosul comunităţii. Aceste proiecte au fost parte a unei strategii de dezvoltare a oraşului pe care noi am cuprins-o într-un ghid de dezvoltare a Sibiului pentru perioada 2003-2013. Am reuşit în bună măsură să implementăm acele proiecte. Modernizarea unei şcoli şi a unui centru pentru copii cu handicap, reabilitarea reţelelor de apă şi canal şi a unor străzi, construcţia unui nou viaduct, investiţia în promovarea Sibiului ca locaţie culturală şi turistică, eficientizarea administraţiei oraşului şi instruirea funcţionarilor, toate acestea au adus beneficii clare şi concrete sibienilor prin creşterea nivelului de confort, a calităţii serviciilor de care beneficiază. Spre exemplu, 700 de copii vor urma cursurile unei şcoli modernizate, cu dotări care le vor asigura o educaţie mai completă, traficul se va desfăşura în condiţii mai bune pe străzile respective, iar furnizarea apei potabile se va face mai eficient.

Reporter: Intenţionaţi să mai accesaţi fonduri europene şi pentru alte proiecte?

Klaus Iohannis: Pentru acest exerciţiu bugetar am mai depus un proiect pentru obţinerea de finanţare pentru modernizarea unei alte şcoli generale din Sibiu. Pentru exerciţiul financiar 2014-2020 avem însă foarte multe proiecte. Lucrăm în prezent la ghidul de dezvoltare a oraşului pentru această perioadă şi la Planul Integrat de Dezvoltare Urbană care să asigure consecvenţa şi coerenţa acestor proiecte.

Reporter: Ce măsuri credeţi că ar trebui să ia Guvernul pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene?

Klaus Iohannis: Cred că trebuie sprijinite comunităţile locale mai mici pentru a putea să acceseze şi aceastea fonduri. De asemenea, cred că reducerea birocraţiei pe plan intern ar putea fi un real sprijin, asigurând premisele unei absorbţii mai bune a fondurilor disponibile.

Proiecte de 130 milioane de euro, în Sibiu

KLAUS IOHANNIS: Am finalizat un proiect al cărui obiectiv final a fost acela de creare a unei platforme de "e-administraţie" în cadrul căreia sibienii îşi pot plăti taxele şi impozitele, pot afla informaţii, pot obţine formulare sau pot lua legătura mult mai eficient cu funcţionarii. Poliţiştii locali sibieni au fost instruiţi prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri structurale, urmând cursuri de limbi străine şi calculatoare. În 2012, am implementat un proiect numit Sibiu Baroc Update în domeniul cultural şi turistic, Sibiul fiind o locaţie de turism cultural deja bine cunoscută şi apreciată la nivel european. Proiectul acesta a imprimat tema barocului asupra agendei de evenimente culturale a anului 2012.

Alte trei proiecte finalizate au vizat modernizarea şi reabilitarea a trei străzi din Oraşul de Jos, parte a centrului istoric al Sibiului: strada Ocnei, strada Turnului şi Piaţeta Târgu Peştelui şi strada Faurului. Aceste străzi au fost complet reabilitate, de la reţele de utilităţi la carosabil, zone verzi şi mobilier urban.

Un alt proiect important pentru comunitate a fost modernizarea centrului de recuperare şi reabilitare a copiilor cu handicap. La fel de importantă a fost reabilitarea, modernizarea şi extinderea unei şcoli generale din Sibiu.

Cel mai mare proiect în curs este cel de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare pentru localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov, inclusiv municipiul Sibiu. Reţelele de apă şi canalizare au fost modernizate pe zeci de străzi din Sibiu, astfel că sibienii beneficiază de servicii mai bune şi în acest domeniu.

Am reuşit să atragem finanţare şi pentru Spitalul de Pediatrie din Sibiu, unitate aflată în grija municipalităţii. Se lucrează în prezent la construcţia unui centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii în cadrul Spitalului de Pediatrie Sibiu.

Un alt proiect foarte amplu şi costisitor care este în curs în prezent este construirea unui viaduct care să lege două zone importante al oraşului într-un mod mai rapid, oferind o mai bună funcţionalitate zonelor.

Alte două proiecte de modernizare a două străzi din Sibiu sunt în curs. Am obţinut finanţarea din fonduri structurale pentru modernizarea altor patru străzi, procedurile de achiziţie pentru atribuirea contractului de lucrări fiind în curs.

Toate aceste proiecte, cele finalizate şi cele în curs, au o valoare totală de 569.167.486 lei, fonduri care au completat investiţiile din bugetul local şi din surse rambursabile atrase de municipiu. Sibiul îşi continuă astfel dezvoltarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb