FINANŢAREA EUROPEANĂ EDIŢIA A VI-A POS DRU: "Gradul de absorbţie a urcat la 29%"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 16 iunie 2014

POS DRU: "Gradul de absorbţie a urcat la 29%"
  • document ataşat STADIUL CONTRACTARII SI PLATILOR CATRE BENEFICIARI in raport cu alocarea UE la data de 31 mai 2014
    apasă aici pentru a descărca.

    Măsurile luate de Guvern în ultimii doi ani au condus la deblocarea tuturor programelor operaţionale pre-suspendate, inclusiv a POS DRU, respectiv simplificarea şi eficientizarea sistemului de implementare. "Dacă ne referim doar la POS DRU, efectele acestor măsuri pot fi cuantificate de evoluţia ratei de absorbţie curente de la 6,34% în mai 2012 la aproximativ 29% în prezent", ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

    Printre măsurile luate se numără şi faptul că beneficiarii POS DRU vor putea solicita la plată, în termen de 60 de zile, sume aferente cheltuielilor angajate în perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, state de plată, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau întocmite înainte de 11 septembrie 2013. Astfel, sunt eliminate blocajele financiare la nivelul beneficiarilor POS DRU, asigurându-se fondurile necesare pentru derularea corespunzătoare a activităţilor prevăzute în proiecte, apreciază oficialii MFE.

    Majorarea plafonului maxim ce poate fi folosit din venituri din privatizare de la 3 miliarde de lei la 4 miliarde de lei a condus la o creştere a capacităţii de a finanţa proiectele pentru toate programele operaţionale. Această măsură asigură un flux de numerar optim la nivelul Autorităţilor de Management, conform sursei citate.

    Începând cu luna iunie 2013, toate documentele justificative care însoţesc cererile de rambursare au putut fi depuse exclusiv în format electronic, iar termenul de verificare şi plată a cererilor de rambursare depuse de către beneficiari a fost redus de la 45 de zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare.

    Oficialii MFE ne-au spus că alte măsuri benefice pe care le-au luat vizează completarea reglementării modului de diminuare a valorii finanţării nerambursabile în cazul nerealizării indicatorilor şi/sau a grupului ţintă, reglementarea modului de calcul utilizat la finalul implementării proiectului, privind validarea cheltuielilor de tip FEDR, dar şi a modului de rambursare a taxei pe valoarea adăugată nedeductibilă eligibilă.

    Printre măsurile care au impulsionat absorbţia se numără şi semnarea contractelor de finanţare pentru toate proiectele selectate în urma cererilor de proiecte lansate în 2013, asigurând în prezent un grad de contractare a proiectelor aprobate de 93%.

    Conducerea MFE ne-a explicat: "De asemenea, am clarificat modalitatea de aplicare a mecanismului de supracontractare (prin OUG nr. 29/2014), urmărindu-se în primul rând aprobarea, la nivelul fiecărui program operaţional, de proiecte suplimentare care să acopere, în integralitate, toate categoriile de fonduri disponibilizate în procesul de implementare. Va fi permisă supracontractarea la nivelul programelor operaţionale, într-o limită aprobată de ordonatorul principal de credite, în vederea asigurării unei absorbţii maxime".

    Economiile rezultate din implementarea POS DRU şi sumele alocate rămase necontractate pot fi folosite pentru lansarea de noi cereri de propuneri de proiecte, mai bine adaptate nevoilor potenţialilor beneficiari privind creşterea gradului de ocupare şi incluziune socială. Până acum, două cereri de propuneri de proiecte au fost deja lansate, privind dezvoltarea competenţelor personalului medical (40 milioane de euro) şi privind tinerii absolvenţi promoţia 2014, cu scopul de a facilita integrarea acestora pe piaţa muncii, prin subvenţionarea salariilor (schemă de minimis).

    70% din obiectivul POS DRU îndeplinit

    Dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin corelarea educaţiei şi învăţarea pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi sporite pentru participarea viitoare pe o piaţă a muncii modernă, flexibilă şi inclusivă a 1.650.000 de persoane este obiectivul de atins prin POSDRU.

    Oficialii MFE ne-au spus că, în conformitate cu datele analizate până la data de 31 decembrie 2013, în sistemul informatic a fost înregistrată şi validată participarea la operaţiunile finanţate din FSE a 1.209.642 persoane, din care 1.151.739 de participanţi unici, reprezentând 69,8% din totalul de 1.650.000 persoane, asumat în cadrul obiectivului general al POS DRU 2007 - 2013.

    Ei au subliniat că, până la data de 31 decembrie 2013, la operaţiunile finanţate din FSE au participat 515.775 angajaţi (din care 42.007 liber profesionişti), 243.365 şomeri (din care 87.359 şomeri de lungă durată) şi 450.502 persoane inactive (din care 209.405 persoane inactive aflate într-o formă de învăţământ sau formare).

    Din datele statistice privind participanţii la operaţiunile FSE, se constată că, din numărul total de 1.206.642 participanţi, 696.698 sunt femei (57,5%); 96.703 sunt persoane din cadrul minorităţilor (7,99%); 131.137 sunt persoane de etnie romă (10,84%); 19.734 sunt persoane cu dizabilităţi (1,63%); 405.333 persoane aparţin altor grupuri vulnerabile (33,5%).

    "Date fiind cifrele prezentate şi numărul mare de proiecte aflate în prezent în implementare, precum şi grupul ţintă care va fi vizat prin cererile de propuneri de proiecte lansate sau care urmează a fi lansate în perioada imediat următoare, apreciem că ţinta din obiectivul general POS DRU 2007-2013 va fi atinsă", apreciază reprezentanţii MFE.

    Ministerul Fondurilor Europene a semnat, recent, un contract prin care a externalizat realizarea unei evaluări intermediare POS DRU.

    Birocraţia a cauzat cele mai mari probleme în absorbţie

    Până anul trecut, problemele de absorbţie au fost cauzate în principal de modul birocratic de funcţionare a sistemului, conducând în esenţă la blocaje în zona plăţilor, respectiv la scurgerea unor perioade mari de timp până la validarea sumelor solicitate de beneficiari pentru a le fi rambursate, susţin oficialii ministerului.

    Numeroase probleme au fost soluţionate prin măsurile implementate în 2013, care au fost completate cu altele adoptate în acest an, ne-au mai spus aceştia care ne-au precizat că rata de absorbţie curentă este în prezent de aproximativ 29% (reprezentând valoarea sumelor solicitate CE pentru a fi rambursate). Rata rambursărilor CE este tot de aproximativ 29%.

    "Subliniem că, în acest an, a fost realizat un progres semnificativ în procesul de contractare. Au fost contractate 961 de proiecte din totalul de 1.048 de proiecte aprobate", au adăugat oficialii MFE.

    Până la finalul anului, AM POS DRU vrea să solicite CE rambursarea a încă 610 milioane de euro

    Până la finalul acestui an, AM POS DRU şi-a stabilit să solicite Comisiei Europene rambursarea unei sume de minimum 610 milioane de euro, ne-au declarat oficialii MFE.

    În ceea ce priveşte suspiciunile de nereguli, ei ne-au menţionat că acestea provin fie din sesizări, fie din Rapoarte de Audit emise de către Autoritatea de Audit, Comisia Europeană, Curtea Europeană a Auditorilor.

    Suspiciunile de neregulă au vizat, până acum, în principal cheltuieli salariale privind experţii cooptaţi în cadrul proiectelor POS DRU, achiziţiile publice, grupul ţintă, conflicte de interese, conform sursei citate.

    În anul 2013, s-au întreprins măsuri structurale în vederea prevenirii şi constatării neregulilor şi a fraudelor în proiectele POS DRU, ne-au mai spus reprezentanţii MFE, care ne-au spus că valoarea totală a aplicaţiilor de plată transmise şi acceptate de CE pentru POS DRU este de aproximativ un miliard de euro.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    19 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9749
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb