Fondurile europene,blocate în lipsa unei gândiri strategice

THEODOR STOLOJAN
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 29 iunie 2017

Fondurile europene,blocate în lipsa unei gândiri strategice

În prezent, România nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a începe folosirea fondurilor europene structurale şi de coeziune, prevăzute pentru perioada financiară 2014-2020. Pe de o parte, nu este terminată acreditarea instituţiilor româneşti care gestionează fondurile europene, iar, pe de altă parte, România nu a reuşit încă să îndeplinească toate condiţiile (ex-ante) convenite de către Guvernul României şi Comisia Europeană pentru absorbţia fondurilor europene.

Întrucât procesul acreditării este în curs, cu speranţa că se va încheia cât de curând, în cele ce urmează, ne vom referi numai la îndeplinirea unor condiţii ex-ante pentru absorbţia fondurilor europene

În toamna anului 2012, la Bucureşti, un înalt reprezentant al Comisiei Europene a prezentat Guvernului condiţiile ex-ante, care ar fi trebuit îndeplinte până la finele anului 2016. Aceste condiţii se refereau, de exemplu, la strategiile pe care România urma să le adopte , în vederea unei folosiri eficiente a fondurilor europene, cum sunt strategia pentru transporturi (care a fost adoptată de guvern), strategia pentru energie (în curs de realizare de ani de zile), strategiile pentru mediu, sănătate şi altele.

După cum se ştie însă, capacitatea de gândire şi planificare strategică nu este încă punctul forte al guvernelor României. De aceea, patru ani de zile nu au fost suficienţi pentru ca România să facă acest exerciţiu de gândire şi planificare strategică, respectiv să îndeplinească toate condiţiile ex-ante pentru absorbţia fondurilor europene.

Pentru Comisia Europeană, neasigurarea acestor condiţii ex-ante poate constitui un motiv de amânare sau suspendare a absorbţiei fondurilor europene destinate sectoarelor la care aceste strategii se referă.

Recent, comisarul european pentru dezvoltare regională a atras atenţia Guvernului României asupra necesităţii de a îndeplini toate condiţiile ex-ante. De ce insistă Comisia Europeană asupra acestor condiţii ex-ante ?

În primul rând, pentru că orice obiectiv de investiţii finanţat şi cu fonduri europene trebuie să se încadreze într-o gândire strategică pentru sectorul respectiv, respectiv să fie coerent cu obiectivele strategice ale României pentru sectorul respectiv. Astfel, în viitor, s-ar putea evita situaţiile anormale, când un pod modern Vidin-Calafat se termină într-o şosea Calafat-Craiova plină de gropi (abia acum, această şosea se află în modernizare).

În al doilea rând, se doreşte asigurarea finanţării depline a proiectelor de investiţii finanţate şi din fonduri europene. De regulă, fondurile europene participă la finanţarea unor obiective de investiţii în diferite proporţii, restul fiind finanţat din resurse proprii sau împrumutate ale beneficiarilor acestor investiţii. De aceea, este necesară coordonarea tuturor surselor de finanţare a obiectivelor de investiţii, finanţate şi cu fonduri europene, tocmai pentru a se preveni blocarea investiţiilor din lipsă de finanţare. Este de neacceptat o "gândire strategică" de genul, asigurăm fondurile din bugetul ţării pentru autostrada Bechtel, şi nu ne mai rămân bani şi pentru autostrăzile finanţate şi cu fonduri europene, pe care , totuşi, dorim să le începem.

În al treilea rând, Comisia Europeană consideră că orice proiect de investiţii important ar trebui să fie cunoscut de către opinia publică şi să fie consultate comunităţile locale, a căror viaţă va fi influenţată , în bine sau în rău, de realizarea unui proiect sau a altuia (de exemplu, un baraj pentru o viitoare centrală hidroelectrică sau o autostradă ar putea să aibă consecinţe pentru locuitorii din zonele respective).

Având în vedere că suntem deja în al patrulea an din perspectiva financiară europeană 2014-2020, fără ca România să fi început , în mod efectiv, absorbţia fondurilor europene, este necesar ca noul guvern să ia foarte în serios acest exrciţiu de gândire şi planificare strategică şi să asigure îndeplinirea tuturor condiţiilor ex-ante, în cel mai scurt timp posibil.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...daca anii 1800 au determinat "nasterea" statului national ... anii 1900 au contribuit la exagerarea statului!!! ... progenitura lor fiind: "aparatul de stat" ... aparat de stat dominat astazi, preponderent, de trei tipare de personalitate ... idiocratul, oportunistul si nas-maronistul ... idiocratul: acea personalitate, "blindata" de diplome, incapabila sa sesizeze o inundatie, pana ce aceasta este anunta anuntata la meteo, chiar daca apa ii scalda genunchii ... oportunistul: acea personalitate dispusa sa-si vanda mama, pentru ca, "zic astia! ca astazi ii pretul bun la mame" ... nas-maronistul: acea personalitate care, atat de bine adaptata la dosul sefului, orice problema are solutia: "da sefu! cum spui matale!" ... aceasta in timp ce seful manifesta, de obicei, un tipar de personalitate care poate fi incadrat cu usurinta in cele trei descrise mai sus ... problema este ca anii 1900 au trecut si mai nimeni nu vrea sa recunoasca ca apa a ajuns la genunchi, mamele nu se mai lasa vandute si maroul a iesit din moda!!! ... solutia este atat de simpla ca va trece ceva timp pana va fi inteleasa ... in principiu: planificarea se refera la solutii pe termen scurt (local), tactica cere adaptabilitate pe termen mediu (regional) iar strategia pretinde perspectiva pe termen lung (continental) ... si daca inca nu v-au plictisit maroul, mamismele si idioismele va sfatuiesc sa incercati si alterismele, fie ele nonconformiste! ... nu cauta pe cei ce te aproba, ei te vor parasi primii! cauta pe aceia care nu iti vor vorbi pe plac, pentru ca ei sunt cei care vor sta langa tine pe furtuna ... problema este vinul: sa vin, sa nu vin, nu mai e vin; si trece inspiratia ;) ...

    In primul rand daca d na Rovana Plumb pastoreste aceste ministere ce pretentii sa mai avem,orinde a fost ea ministru numai prapad a facut din minister..?Avem dupa 6 luni de guvernare absortie zero,iar Dragnea tot pe babuta o pune la minister.In al doilea rand, ministerele sunt pline de "specialisti dotori si absolventi" ai facultatilor private unde se duc o data la inscriere si a doua oara la sfarsit cand dau banu si iau diplomele de absolventi si masteranti.Ce pretentii sa mai avem de la astfel de absolventi??

    Fifor, bibliotecarul amarit, la economie, si le rezolva el pe toate.

    Democratia naste niste amaraciuni, mereu in schimbare, in cele mai importante functii de conducere ale tarii. Noroc cu serviciile de securitate, ele ce au un personal mai stabil. Cu toate acestea, ce rateuri dau!

    Ce zici Ponto, ca tu trebuia sa indeplinesti "conditiile ex-ante". si mai zic unii ca ai fost cel mai bun premier al Romaniei. Scirbo! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb