FONDURILE EUROPENE ÎNCING SPIRITELE Acuzaţii între membrii coaliţiei

G.M.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 26 iulie 2021

Acuzaţii între membrii coaliţiei

Faptul că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se află încă în analiza Comisiei Europene, care ar urma să ia o decizie abia în luna septembrie, ceea ce ar însemna că primii bani vor ajunge în ţara noastră abia în ianuarie 2022, a iscat vii dispute şi în rândul coaliţiei, între actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea (USRPLUS) şi fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel-Ioan Boloş (PNL).

"Cel din urmă a publicat la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat, pe pagina oficială de Facebook, un răspuns acid la acuzaţiile pe care ministrul Cristian Ghinea i le-a adus, referitor la sumele alocate pentru reţelele de gaze naturale, în cadrul unei dezbateri găzduită de Digi 24.

Miliardul de euro discutat despre gazele naturale se află o parte în POIM (n.red. - Programul Operaţional Infrastructură Mare) şi altă parte în PODD (n.red. - Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă). Am reuşit împreună cu echipa ce gestionează POIM 2014-2020, deşi acest lucru era posibil încă din 2014 (conform regulamentelor europene), după negocieri crunte în contextul lansării la nivel european a pachetului Green Deal, lansarea apelului de proiecte în valoare de 235 milioane de euro. Rezultatul? Localităţi mai multe racordate la reţeaua de gaze naturale. Am fost acuzat că am avut o abordare politicianistă. Nu cred că aşa se pune problema. În 2020, adevărat, eram într-un moment pre-electoral, ceea ce însemna că atât PNL, cât şi Guvernul în funcţie erau în postura firească de a prezenta direcţia politicilor publice de dezvoltare pe care le aveau în vedere. Am repetat de atâtea ori, regulamentul de care vorbeşte actualul ministru nu era aprobat, anexa cu domeniile de intervenţii nu era aprobată, precum nici template-ul şi nici modelul de structurare a documentelor tehnice de la nivelul propunerii de PNRR. Nuanţa este ca la momentul respectiv toate statele care au ales sa transmită forme draft ale PNRR-urilor, cum prevedea propunerea de regulament a Comisiei Europene, se aflau în faze similare cu privire la stadiul documentelor. Astăzi, noi vorbim, iar alţii deja au primit prefinanţarea aferentă planurilor lor", susţine Marcel-Ioan Boloş. Referitor la declaraţiile ministrului Cristian Ghinea, privind lista de proiecte de infrastructură de transport în valoarea de 16 miliarde de euro deşi bugetul alocat era de 4 miliarde de euro, Boloş arată că anul trecut au existat discuţii la nivelul Guvernului cu privire la respectiva listă de investiţii care a fost inclusă în propunerea iniţială de PNRR.

"Proiectele propuse erau proiecte atât din domeniul rutier, feroviar/metrou, cât si o serie de proiecte regionale/locale cu impact asupra dezvoltării economice şi teritoriale. Valoarea totală a acestora era de circa 16 miliarde de euro, iar alocarea propusă in cadrul PNRR elaborat la vremea aceea era de aproximativ 9,2 miliarde euro pentru componenta de transport. Afirmaţia cu privire la abordarea politicianistă nu îşi are locul intr-o discuţie serioasă cu privire la finanţarea din fonduri europene a proiectelor complexe de investiţii cum este cazul celor de infrastructură de transport. Este vorba de o strategie pe care o avea Guvernul la acel moment în procesul de negociere cu Comisia Europeană, într-o abordare corectă ce viza maximizarea absorbţiei fondurilor alocate. Mecanismul listelor de proiecte de rezervă este similar şi a fost folosit şi de alte state membre în elaborarea PNRR precum şi la nivel naţional în cadrul POIM 2014-2020, unde în lista cu proiectele pe domeniul infrastructurii de transport, valoarea proiectelor propuse a fost de peste 13 miliarde de euro, iar bugetul alocat de aproximativ 6,8 miliarde euro", afirmă Marcel-Ioan Boloş, fostul ministru al Fondurilor Europene.

În legătură cu declaraţiile fostului şef al Fondurilor Europene din ţara noastră, surse politice din cadrul arcului guvernamental au spus pentru ziarul BURSA:

"Domnul Marcel Boloş s-a ascuns în spatele ordonanţelor de urgenţă pe anumite chestii pe care le putea reglementa prin ordine de ministru. A reglementat problemele respective prin OUG şi nu prin ordin de ministru, deoarece i-a fost frică. Potrivit legislaţie în vigoare, ministrul nu poate fi tras la răspundere penală dacă decizia a fost luată prin ordonanţă de urgenţă, pe când, pentru ordinele de ministru el răspunde penal, în fiecare chestiune reglementată. Menţionăm că ghidurile făcute pentru Programul Operaţional Capital Uman în vremea mandatului lui Marcel Ioan Boloş în fruntea Ministerului Fondurilor Europene, pentru proiectele iniţiate de administraţiile locale şi pentru alte programe - cum ar fi REACT-EU - au dus ca 90% din aplicanţi să aibă punctaj 100% din cauza condiţiilor laxe, valoarea proiectelor respective fiind dublă comparativ cu alocarea de la Bruxelles".

Am întrebat sursele respective dacă supracontractarea ar fi fost făcută de Marcel Boloş pe baza flexibilizării alocării fondurilor europene, iar sursele citate ne-au spus că nu a fost vorba despre aşa ceva, deoarece fostul ministru al Fondurilor Europene nu avea în momentul deciziilor luate de guvern prin ordonanţe de urgenţă acceptul Comisiei Europene pentru transferul fondurilor dintr-un program operaţional într-altul.

Cert este că până în septembrie România rămâne fără PNRR aprobat şi că beneficiarii proiectelor întocmite vor beneficia de fondurile alocate abia în primăvara anului viitor. Asta în timp ce majoritatea statelor europene au PNRR-ul aprobat şi avansul deja înaintat de către oficialii de la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "precum nici template-ul şi nici modelul de structurare a documentelor tehnice de la nivelul propunerii de PNRR"...auziti exprimare la analfabetul asta functional...nici template-ul si nici modelul:-)...pai template tradus in romaneste inseamna "model"...se cearta un ZERO(ghinea) cu un analfabet functional...si astia PNL-USR conduc Romania!

    pnnr a fost facut prost si intentionat pentru a NU se accesa banii de catre Romania . asa a fost si in 2016 . evident astea nu se fac gratis . chestia cu incompetenta si prostia nu mai tine din simplul motiv ca atunci cand este vorba de buzunarele lor sint f competenti si sint" prosti" cand e vorba de banii statului . dar astea de miliarde nu se vad , se vad gainariile . gainariile nu-ti umfla buzunarul , si-i mai si prostesc pe oameni cu televizorul , ce rau e domle dna -ul !

    1. din pacate acesta este adevarul!

      toata gasca de SMECHERI lingai aflati la butoane executa orinele CUIVA care vrea Romania pe degeaba, motiv pt care genereaza aceasta catastrofa manageriala la nivel statal 

      principalele instrumente sunt premierul si presedintele 

      restul, vb aceia , cine nu este cu noi este impotriva noastra! 

      cum or fi dormind cutzu si sasul cand pun seara capul pe perna? 

      niste moluste pe care istoria ii va pune direct la cosul de gunoi 

      din pacate pana atunci, daca va mai exista o istorie a acestei tari TOTI CEI DE TEAPA LOR TREBUIE SA STEA IN TEAPA! 

      NU-I ASA CA TEPARULUI I SE POTRIVESTE TEAPA?

      TEAPA DA, TEAPA TREBUIE SA PRIMEASCA! 

    de ce nu raspundeti la acuzatiile ce v-au fost aduse de d-na Mungiu-Pippidi, caci daca sunt adevarate aveti o mare problema , de credibilitate in primul rand!

    1. daca si tu incepi sa te trezesti mai este o speranta !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb